Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γραφικά ταβερνάκια της Αθήνας που αξίζει να επισκεφθείς

Καλά τα στιλάτα εστιατόρια και η δημιουργική κουζίνα, αλλά, μεταξύ μας, ο παλιός είναι αλλιώς!

Τα γραφικά ταβερνάκια με την απλή τους διακόσμηση και τις κλασικές συνταγές, τις γενναιόδωρες μερίδες και τις φιλικότατες τιμές έχουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. Ξεχωρίσαμε λοιπόν 7 από αυτά, που πρέπει σίγουρα να επισκεφτείς και είμαστε σίγουροι, ότι θα τα αγαπήσεις κι εσύ.

- Διαφήμιση -

Κληματαριά
Από το 1927 που ο κύριος Γεροδήμος αποφάσισε να μετατρέψει σε οινομαγειρείο το καφενείο του ναού του Αϊ-Γιάννη, πλάι στο πρώτο κλειστό θέατρο της Αθήνας, η πόλη έχει γνωρίσει πολέμους, δικτατορίες, επαναστάσεις, ακμές και παρακμές. Η Κληματαριά όμως, με τις γερές ρίζες της, καβαλάει τους αιώνες χωρίς να προδώσει ούτε μια στιγμή την αύρα της παλιάς αθηναϊκής ταβέρνας. Θα καθίσεις λοιπόν κάτω από τη σκιά της κληματαριάς και θα απολαύσεις καλό βαρελίσιο κρασί παρέα με αρνάκι με πατάτες στη γάστρα και μπόλικο σκόρδο, κρεμμυδόπιτα, σαγανάκι με κεφαλοτύρι, κόκορας κοκκινιστός με πουρέ ή χοιρινό κότσι και για το τέλος, κλασικό χαλβά.
Πλ. Θεάτρου 2, Αθήνα, τηλ. 210 3216629.

Παλιά Φάβα
Μια ταβέρνα από αυτές που λέμε οικογενειακές, κρυμμένη σε μια ήσυχη γειτονιά του Π. Φαλήρου. Χωρίς θέα θάλασσα ή έστω πλατεία, χωρίς περατζάδα, χωρίς ευφάνταστο ντεκόρ, χωρίς μουσικές. Κι όμως στο μαγαζί δεν πέφτει καρφίτσα Κυριακές, καθημερινές και σχόλες. Στην κουζίνα η γλυκύτατη κυρία Ντίνα Χαρίση ετοιμάζει φαγητά σαν της μαμάς ή αλλιώς λαχανοντολμάδες, αφράτους κεφτέδες, σουτζουκάκια, γεμιστά, κόκορα και τας κεμπάπ, αλλά και τα πιο νόστιμα τυροπιτάκια. Οι μερίδες της πάλι, σχεδόν διπλές, οι τιμές της σχεδόν μισές. Το γλυκό του κουταλιού και το γιαούρτι στο τέλος, δίνουν τον καλύτερο επίλογο.
Αχαιών 38, Π. Φάληρο, τηλ. 210 931994.

Πειναλέων
Παλιοί καθρέφτες του 1919, μπουφέδες από το Μοναστηράκι, τοιχογραφίες με παλιές φωτογραφίες και αντίκες, μια παλιά Αθήνα καλοσυντηρημένη ευλαβικά στα χέρια του Μακάριου Αβδελιώδη, αδελφού του γνωστού σκηνοθέτη, συνθέτει το ονειρικό σκηνικό στον Πειναλέων. Εκεί πηγαίνεις για σητειακή ρακή, ψητό μαστέλο Χίου, καπνιστή στα κάρβουνα μελιτζανοσαλάτα, σπιτική τυροκαυτερή και αιθέριες σαν σύννεφο κροκέτες με χόρτα και μυρωδικά, αλλά και λουκούμι χοιρινό με μαστίχα, χιουνκιάρ με καπνιστό ελαφρύ πουρέ, αλλά και εκπληκτικό χοιρινό κότσι με αληθινές τηγανητές πατάτες.
Μαυρομιχάλη 152, Εξάρχεια, τηλ. 210 6440945.

Τα σκαλάκια
Η ταβέρνα της οικογένειας Μπέτσικου μοιάζει να κρατά γερά, άθικτη, αλώβητη, απαράλλαχτη και ευημερούσα, 60 χρόνια τώρα. Σαν να μπαίνεις σε ταινία με τον Ορέστη Μακρή: η ψησταριά, τα βαρέλια, η πατίνα του χρόνου, η πέργκολα με τα πλαστικά σταφύλια, η αρχηγός Κατερίνα με το αετίσιο μάτι να ενορχηστρώνει κάθε τραπέζι, να υποψιάζεται χωρίς λόγια το «θέλω» του πελάτη, ο αδελφός να δημιουργεί θαύματα πάνω σε κάρβουνο, όπως λέμε το πιο μαγικό, ζουμερό κοκορέτσι, κοντοσούβλι, παϊδάκια και πολλών αστέρων συκώτι που σερβίρεται με μια στάλα φρέσκο ελαιόλαδο και λίγη ρίγανη. Δίπλα τους η κλασική χωριάτικη με βουτυράτη φέτα, λαχανοντολμάδες, και ολόχρυσες τηγανητές πατάτες
Μαραθονομάχων 57, Ακαδημία Πλάτωνα, τηλ. 210 5155367.

Δίπορτο
Αν αληθεύει ο αστικός μύθος, εδώ εμπνεύστηκε ο Κ. Βάρναλης το γνωστό ποίημά του “Οι Μοιραίοι”. Μέσα σε αυτήν την υπόγεια ταβέρνα λοιπόν, θα δεις να συνευρίσκονται από παρακμιακές περσόνες και τουρίστες, μέχρι εναλλακτικοί καλλιτέχνες και δισεκατομμυριούχοι επιχειρηματίες. Όσο για το μενού, στο Δίπορτο ξεκινάς με φρέσκο ζυμωτό ψωμάκι και δοκιμάζεις εκλεκτές ελληνικές νοστιμιές όπως ρεβιθάδα, γιαχνί με λαχανικά εποχής, μοσχαρόσουπα, χόρτα ζεστά και λεμονάτα, μικρά ψαράκια και τηγανητό μπακαλιάρο ή φασολάδα.
Σωκράτους 9 & Θεάτρου, Αθήνα, τηλ. 210 3211463.

Βουρλιωτίνα
Όταν το σπίτι της γιαγιάς Τριανταφυλλιάς στην Καισαριανή μετατράπηκε στο γλυκύτατο εστιατόριο Βουρλιωτίνα, κράτησε χαρακτήρα και τη διακριτική παρουσία των αναμνήσεων. Μαζί και τις φωτογραφίες της οικογένειας. Αυτό το ντεκόρ σε γοητεύει, όπως και η κουζίνα της Τριανταφυλλιάς της νεώτερης άλλωστε, που διδάχθηκε τη σμυρνέικη κουζίνα από τις γιαγιάδες και τις θείες. Τι σημαίνει αυτό; Στη Βουρλιωτίνα δοκιμάζεις, μεταξύ άλλων, σαλάτα ταμπουλέ, πίτα Καισαρείας με παστουρμά, καβουρμά με αβγό και τυρί, χιουνκιάρ μπεγεντί, μαντί και καΐσι και για το τέλος, εξαίσιο σπιτικό λικέρ και το γευστικότατο καζάν ντιπί.
Βασ. Αλεξάνδρου 10 & Υμηττού, Καισαριανή, τηλ. 210 7291545.

- Διαφήμιση -

Καραβίτης
Κοσμοπολίτικος και λαϊκός, εξωστρεφής αλλά και μοναχικός ο Καραβίτης υπάρχει στην περιοχή από τα τέλη του 1920. Ατμόσφαιρα καπηλειού στην καλτ εκδοχή του, που το καταλαβαίνεις από την τεράστια επιγραφή στον λευκό τοίχο που σε υποδέχεται. Μακρόστενη σάλα με τα βαρέλια της και τις παλιές φωτογραφίες της πρωτεύουσας να σου τραβούν το βλέμμα και ακριβώς απέναντι, ο κήπος του παλιού νεοκλασικού για τις καλοκαιρινές βραδιές. Θα έρθεις για τα ζεστά βραστά χόρτα, την τυρόπιτα, τα τραγανά τηγανητά κολοκυθάκια, για το δημοφιλέστατο, ολοτράγανο απέξω και βελούδινο στο εσωτερικό του αρωματικό κεφτεδάκι. Αθάνατο πιάτο και το σταμνάκι, που σου αναποδογυρίζει στο πιάτο ο σερβιτόρος, λιωμένο κεφαλοτύρι από κάτω, πάνω του ένα λουκούμι κοκκινιστό μοσχαράκι και μαζί, αληθινές τηγανητές πατάτες.
Παυσανίου & Αρκτίνου, πλ. Προσκόπων, Παγκράτι, τηλ. 210 7215155

Πηγή: Olivemagazine.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα