Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο Banksy έρχεται στην Τεχνόπολη

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο Banksy προκάλεσε παγκόσμιο σοκ «καταστρέφοντας» το διάσημο – και πανάκριβο – έργο του «Το κορίτσι με το μπαλόνι», ενώ μόλις είχε πωληθεί έναντι 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s.

Ο αντισυμβατικός καλλιτέχνης, σφοδρός πολέμιος του καπιταλισμού και του υπέρ-καταναλωτισμού, εξήγησε την πράξη του σε ένα post στο Instagram με το λακωνικό caption «Η ανάγκη για καταστροφή είναι επίσης μια δημιουργική ανάγκη», κουοτάρωντας Πικάσο.

- Διαφήμιση -

Ένα του νέο έργο αρκεί για να προκαλέσει φρενίτιδα στα μίντια που σπεύδουν να δημοσιεύσουν σχετικά και φυσικά να επαναφέρουν το ζήτημα του μυστηρίου γύρω από την ταυτότητά του. Το τελευταίο του έργο με τίτλο Season’s Greetings είναι ένα ακόμη καυστικό graffiti δύο όψεων με έντονο κοινωνικοπολιτικό σχόλιο, στους τοίχους ενός γκαράζ στο Πορτ Τάλμποτ της Ουαλίας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έσπευσαν να επισκεφτούν την περιοχή για να το θαυμάσουν από κοντά, όπως άλλωστε γίνεται πάντα με τα έργα του ιδιοσυγκρασιακού καλλιτέχνη. Ωστόσο η Ουαλία μας πέφτει λίγο μακριά.

Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα, καθώς θα έχουμε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με το μοναδικό σύμπαν του Banksy για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 27 Φεβρουαρίου με μία έκθεση αφιερωμένη στο έργο του από την People Entertainment Group, που θα διαρκέσει μέχρι και τις 26 Μαρτίου. Τα έργα του σημαντικότερου ίσως street art καλλιτέχνη τoυ σήμερα, που έχει αφήσει το αποτύπωμά του σε τοίχους από την Παλαιστίνη έως και την Νέα Ορλεάνη, «ζωντανεύουν» στον χώρο της Τεχνόπολης και μας καλούν να πάρουμε μέρος σε μια διαδραστική εμπειρία. Οι τοίχοι της Τεχνόπολης ντύνονται με τα κορυφαία δείγματα της street art της εποχής μας μεταφέροντας τον επισκέπτη σε ένα urban περιβάλλον με διαδραστικά στοιχεία, όπως ακριβώς αρμόζει στις ελκυστικά δυστοπικές εικόνες του πλέον ενδιαφέροντα καλλιτέχνη/ icon της ποπ κουλτούρας από την περίπτωση του Άντυ Γουόρχολ.

Όσοι παρευρεθούν θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με μερικά από τα πιο σημαντικά έργα του, να φωτογραφηθούν και να γίνουν κομμάτι του κόσμου του επαναστάτη δημιουργού που αποδεικνύει καθημερινά ότι, ακόμα και στην εποχή που εκθέτουμε την προσωπική μας ζωή δημόσια σε καθημερινή βάση, την ίδια στιγμή που μεγάλες εταιρείες αποκτούν πρόσβαση στα προσωπικά μας δεδομένα χωρίς τη συγκατάθεσή μας, αν θες να παραμείνεις ανώνυμος, μπορείς. Όλα τα κέρδη της έκθεσης θα διατεθούν προς ενίσχυση του σπουδαίου έργου της Διεθνούς Αμνηστίας.

Το enfant terrible της σύγχρονης τέχνης που θίγει τα κακώς κείμενα του δυτικού καπιταλιστικού κόσμου που επιτάσσει υπερκατανάλωση αγαθών, παρακολούθηση επί 24ώρου βάσεως ανθρώπων και κινήσεων, υπέρ-αστυνόμευση και άσκοπη χρήση βίας σε οποιονδήποτε αντιφρονούντα μέσα από τις μοναδικές δημιουργίες του, έρχεται στην Αθήνα.

Η έκθεση αυτή αποτελεί ένα πολιτιστικό γεγονός που δύσκολα μπορεί να προσπεράσει κανείς, καθώς για πρώτη φορά στη χώρα μας θα έχουμε τη δυνατότητα να συνδιαλεχθούμε με το πάντοτε επίκαιρο έργο του προκλητικού Banksy, που μέσα από τα στένσιλ του μας υπενθυμίζει όσα συχνά (επιλέγουμε να) παραβλέπουμε.

- Διαφήμιση -

Πληροφορίες έκθεσης

Ημερομηνίες: Από 27 Φεβρουαρίου μέχρι 26 Μαρτίου 2019

Μέρος: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα: 13:30 – 23:00

Τρίτη: 13:30 – 23:00

- Διαφήμιση -

Τετάρτη: 13:30 – 23:00

Πέμπτη: 13:30 – 23:00

Παρασκευή: 13:30 – 23:00

Σάββατο: 10:00 – 23:00

Κυριακή: 10:00 – 23:00

Πληροφορίες: 216 800 48 68

Τιμές εισιτηρίων

Γενική είσοδος: 15€

Μειωμένο (φοιτητές / άνεργοι / παιδιά ως 12 ετών / ΑμεΑ) : 12€

Ομαδικό (10+ εισιτήρια): 10€

*Τα πρώτα 1000 εισιτήρια διατίθονται σε τιμή “Early Bird” έναντι 12€ (γενική είσοδος), 10€ (μειωμένο) και 8€ (ομαδικό)

Αγοράστε το εισιτήριο σας εδώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα