Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

Οι Χιμπατζήδες του Κονγκό που διέσωσε η Τζέιν Γκούντολ

Αυτόν τον Αύγουστο θα κάνει πρεμιέρα μια ιδιαίτερης φύσης σειρά: «Οι Χιμπατζήδες του Κονγκό που διέσωσε η Τζέιν Γκούντολ». Αυτή η σειρά περιγράφει την εκπληκτική ιστορία ενός από τα πιο φιλόδοξα και επιστημονικά αυστηρά προγράμματα επανεισαγωγής χιμπατζήδων που επιχειρήθηκε ποτέ.

Η σειρά, η οποία γυρίστηκε στη διάρκεια ενός χρόνου στη Δημοκρατία του Κονγκό, παρουσιάζει τη συγκινητική ιστορία της δόκτορος Τζέιν Γκούντολ και τη δημιουργία ενός καταφυγίου για ορφανούς χιμπατζήδες. Το επιτελείο της προετοιμάζει μια ομάδα με τους ικανότερους χιμπατζήδες για να επιστρέψει στην άγρια φύση. Ωστόσο δεν είναι εύκολο το έργο τους καθώς τα ζώα δεν έχουν ξαναζήσει στο δάσος ούτε έχουν αντιμετωπίσει τους κινδύνους του. Θα χρειαστεί να εκπαιδευτούν μέχρι να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι θα τα καταφέρουν. Τους παρακολουθούμε καθώς μαθαίνουν πώς να γίνουν μια δυνατή ομάδα που θα καταφέρει να επιστρέψει εκεί όπου κανονικά πρέπει να ζει: στην άγρια φύση.

- Διαφήμιση -

Η συναρπαστική διαδρομή τους συνδυάζεται με τις πιο εξελιγμένες επιστημονικές έρευνες και συνεντεύξεις με ειδικούς όπως η ίδια η Τζέιν Γκούντολ, και όλα αυτά με φόντο την καθημερινότητα του καταφυγίου. Αυτές είναι οι συγκινητικές ιστορίες πολλών πλασμάτων που επιβιώνουν παρά τα εμπόδια που έχουν συναντήσει και τα οποία έχουν τη φροντίδα εθελοντών που έχουν ολόψυχα ταχθεί σε αυτό το έργο.

Οι χιμπατζήδες αντιμετωπίζουν ανησυχητικούς κινδύνους εξαφάνισης λόγω διαφόρων παραγόντων. Η καταστροφή των οικοτόπων από την αποψίλωση των δασών, την ανθρώπινη καταπάτηση και την αγροτική επέκταση μειώνουν σημαντικά τους χώρους διαβίωσής τους. Επιπλέον, η παράνομη λαθροθηρία και το εμπόριο ζώων συντροφιάς απειλούν τους πληθυσμούς τους. Ασθένειες όπως ο Έμπολα αποτελούν επίσης σημαντική απειλή. Οι προσπάθειες διατήρησης, της προστασίας των οικοτόπων και η αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου άγριας ζωής είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της εξαφάνισής τους και τη διατήρηση της πλούσιας βιοποικιλότητας στην οποία συμβάλλουν.

Η Τζέιν Γκούντολείναι μια διάσημη Βρετανίδα πρωτεάλογος, ηθολόγος και ανθρωπολόγος, γεννημένη το 1934. Η πρωτοποριακή της καριέρα ξεκίνησε το 1960 όταν μελέτησε άγριους χιμπατζήδεςστο Εθνικό Πάρκο Gombe Stream της Τανζανίας. Μέσα από σχολαστικές παρατηρήσεις, αποκάλυψε εκπληκτικές πληροφορίες για τη συμπεριφορά των χιμπατζήδων, αμφισβητώντας τις επικρατούσες επιστημονικές πεποιθήσεις σχετικά με τη νοημοσύνη και την κοινωνική πολυπλοκότητα των ζώων. Το έργο της Γκούντολ έδειξε ότι τα ζώα έχουν συναισθήματα, ικανότητες κατασκευής, ακόμη και εμπλοκής τους σε πόλεμο. Η έρευνά της επηρέασε σημαντικά τα πεδία της πρωτογονολογίας, εμπνέοντας πολυάριθμες μελέτες για τη γνώση των ζώων και τη διατήρηση των οικοτόπων. Ως ακούραστη υπέρμαχος για θέματα άγριας ζωής και περιβάλλοντος, ίδρυσε το Ινστιτούτο Τζέιν Γκούντολ για να προωθήσει τις προσπάθειές της για τη διατήρηση των παραπάνω σε όλο τον κόσμο.

Πρεμιέρα Σάββατο 5 Αυγούστουστις 20:00.

- Διαφήμιση -

Τα επεισόδια είναι διαθέσιμα κατόπιν αιτήματος.

Follow us at www.Facebook.com/ViasatNatureGR

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα