Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου, 2024

Ο Ντέιβιντ Τένναντ για τον ρόλο του ως Ντένις Νίλσεν

Τον Σεπτέμβριο στο Epic Drama παρακολουθούμε τη σειρά τριών ωριαίων επεισοδίων, «Ντες», μια αστυνομική-δραματική σειρά βασισμένη στην πραγματική ιστορία ενός από τους πλέον διαβόητους κατά συρροήν δολοφόνους στο Ηνωμένο Βασίλειο, του Ντένις Νίλσεν.

Ποιος ήταν ο Ντένις Νίλσεν;

- Διαφήμιση -

Ο Ντένις Νίλσεν ήταν ένας κατά συρροή δολοφόνος που δολοφόνησε έως 15 άνδρες στο Λονδίνο από το 1978 έως το 1983. Γεννήθηκε στο Fraserburgh της Σκωτίας. Ήταν μέλος του στρατού και τελικά της Αστυνομίας. Βρήκε το δρόμο του στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως δημόσιος υπάλληλος σε ένα Κέντρο Εργασίας στο Βόρειο Λονδίνο. 

Για τον έξω κόσμο, ο Ντένις ήταν ένα κανονικό άτομο το οποίο όμως έκρυβε ένα πολύ σκοτεινό μυστικό. Τους άνδρες τους οποίους δολοφονούσε στο διαμέρισμά του, τους κρατούσε κάτω από τις σανίδες του δαπέδου του. Έπειτα αφαιρούσε το δέρμα τους και έκαιγε τα λείψανά τους στον πίσω κήπο του σπιτιού του.

Τελικά πιάστηκε όταν αναγκάστηκε να μετακομίσει σε δικό του διαμέρισμα στο Muswell Hill αφού τώρα βρισκόμενος στον τελευταίο όροφο της πολυκατοικίας προσπαθούσε να ξεπλύνει ανθρώπινα υπολείμματα στην τουαλέτα. Αυτό κατέληξε να μπλοκάρει την αποχέτευση και έτσι να οδηγήσει την αστυνομία στην πόρτα του. 

Χωρίς αυτό, ποιος ξέρει πόσο καιρό θα συνέχιζε καθώς κανείς δεν τον είχε υποψιαστεί.

Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για την ιστορία του «Ντες»;

Η ιστορία ξεκινά πραγματικά όταν ο Νίλσεν συλαμβάνεται. Αυτή είναι η αφετηρία μας. Έτσι, κατά μία έννοια, είμαστε με την αστυνομία καθώς ανακαλύπτουν την υπόθεση. Πολλοί από αυτούς τους άνδρες μπορεί να έχουν καταγραφεί ως αγνοούμενοι, αλλά μερικοί δεν έλειψαν ιδιαίτερα σε κανένα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Νίλσεν, ως ένα βαθμό, κυνηγούσε τους ευάλωτους ή τους περιθωριακούς. Πολλά από τα θύματά του (όχι όλα), είτε δεν είχαν οικογένειες ή είχαν χάσει επαφή μαζί τους. Επομένως, ο Nilsen κατάφερνε να μείνει απαρατήρητος.

- Διαφήμιση -

Η ιστορία μας ξεκινά καθώς τα εγκλήματά του αποκαλύπτονται για πρώτη φορά. Οι αστυνομικοί δεν μπορούν να φανταστούν το μέγεθος τους εγκλήματος καθώς αρχικά νόμιζαν ότι ο Νίλσεν έχει είχε δολοφονήσει μόνο έναν άνθρωπο. Βρήκαν όμως μια τσάντα γεμάτη υπολείμματα, στην ντουλάπα του και έτσι κατάλαβαν ότι τα θύματα ήταν περισσότερα. Αυτή είναι φυσικά η αρχή μιας άνευ προηγουμένου υπόθεσης δολοφονιών όπου ο μόνος μάρτυρας είναι ο ίδιος ο δολοφόνος. Το εξαιρετικό μέρος της ιστορίας είναι όταν συλλαμβάνεται  ο Νίλσεν. Ποτέ δεν προσπάθησε να αποκρύψει την αλήθεια, αντίθετα  εξομολογήθηκε σχεδόν τα πάντα και με κάθε λεπτομέρεια. Οι πληροφορίες που απέκτησε η αστυνομία για την έρευνα ήταν απευθείας από τον Νίλσεν. Η μοναδική πληροφορία την οποία δεν μοιράστηκε με την αστυνομία,  ήταν τα ονόματα των θυμάτων του καθώς δεν τα θυμόταν . Αυτό αποτέλεσε εμπόδιο για την αστυνομία καθώς τα ονόματα χρειάζονται για να του απαγγελθούν κατηγορίες για συγκεκριμένους φόνους.

Γιατί πιστεύετε ότι αυτή η υπόθεση είναι τόσο συναρπαστική για το κοινό;

Νομίζω ότι αυτή η ιστορία είναι τόσο συναρπαστική γιατί είναι τόσο δύσκολο να καταλάβει κανείς ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος, γιατί έκανε αυτό που έκανε και ποια ήταν η ψυχολογία του. Η ιστορία που προσπαθούμε να διηγηθούμε εξετάζει τι υπάρχει μέσα στον εγκέφαλο κάποιου όπως ο Νίλσεν και απαντά σε ερωτήματα όπως, πώς ένας άνθρωπος που είναι φαινομενικά τόσο φυσιολογικός, γίνεται ικανός για αυτά τα απάνθρωπα εγκλήματα.

Τι σας άρεσε στο συγκεκριμένο ρόλο και αποφασίσατε να τον υποδυθείτε;

Ως ηθοποιός πάντα κοιτάς τι κάνει την ανθρώπινη κατάσταση και γιατί οι άνθρωποι κάνουν αυτό που κάνουν. Σε αυτή την περίπτωση, βλέπουμε τι κάνει τα ανθρώπινα όντα να κάνουν κάτι τέτοιο. Πώς θα μπορούσε ένας άνθρωπος να είναι ικανός για αυτό; Από υποκριτική άποψη, αυτό είναι ενδιαφέρον.

Η υπόθεση ήταν τη δεκαετία του 1980 και οι δολοφονίες θεωρούνταν «γκέι δολοφονίες», έτσι, κατά κάποιο τρόπο κατακερματίστηκαν. Συμβαίνουν λοιπόν πολλά σε αυτή την ιστορία, καθώς προκλήθηκαν πολλές τραγωδίες από τις πράξεις του, αλλά νομίζω ότι ως κοινωνία έχουμε προσπαθήσει να κατανοήσουμε γιατί συνέβη αυτό και πώς να μην συμβεί ξανά. Δεν έπρεπε να είχε επιτραπεί στον Νίλσεν να δολοφονήσει όλους αυτούς τους ανθρώπους. Κάποιος θα έπρεπε να είχε προσέξει τι συνέβαινε, και αυτό εν μέρει έχει να κάνει με την εποχή και εν μέρει με το πώς εμείς ως κοινωνία δεν φροντίζουμε όλα τα μέλη μας.

- Διαφήμιση -

Υπήρχε επιπλέον πίεση παίζοντας ένα πραγματικό πρόσωπο όπως ο Νίλσεν;

Λέμε μια ιστορία που είναι ακόμα ζωντανή στη μνήμη, έτσι υπάρχουν μέλη των οικογενειών των θυμάτων που είναι ακόμα συντετριμμένα από τις πράξεις του Νίλσεν και υπάρχουν θύματα των οποίων η ζωή έχει λήξει εξαιτίας αυτού. 

Όλοι γνωρίζουμε την ευθύνη του λέγοντας αυτήν την ιστορία, και νομίζω ότι είναι σωστό να τη διηγηθούμε καθώς είναι ένα μέρος αυτού που είμαστε ως κοινωνία και ως άνθρωποι. Το τελευταίο πράγμα που εμείς θέλουμε να κάνουμε είναι να κάνουμε οποιονδήποτε να αισθάνεται ότι τον εκμεταλλευόμαστε και για αυτό έπρεπε να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Όλοι έχουν επίγνωση της πραγματικής ζημιάς αυτής της ιστορίας και ελπίζω ότι ο κόσμος θα δει ότι έχουμε πει αυτήν την ιστορία με πλήρη υπευθυνότητα.

Τι έρευνα κάνατε για να υποδυθείτε τον Νίλσεν;

Έχουν γραφτεί πολλά για αυτή την ιστορία αλλά το βιβλίο του Μπράιαν ήταν η βασική μου πηγή. Γνώρισα τον Μπράιαν, καθώς και αστυνομικούς από εκείνη την εποχή αλλά και άλλους εμπλεκόμενους. Υπάρχουν επίσης μερικά βίντεο με το Νίλσεν. 

Ποια ήταν η συμμετοχή του Μπράιαν Μάστερς σε αυτή την παραγωγή;

Ο Μπράιαν Μάστερς ήταν ένας χαρακτήρας της σειράς και ήταν εξαιρετικά πολύτιμο να τον έχουμε στο πλατό καθώς μπορούσες να τον ρωτήσεις οτιδήποτε. Είχε πρόσβαση σε πολλά γραπτά του Νίλσεν και ήταν σε θέση να δώσει μια ευρύτερη εικόνα για το ποιος ήταν πραγματικά. 

Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα ήταν τα γυρίσματα χωρίς τον Μπράιαν ως μέρος της παραγωγής.

Τι θα θέλατε να αφαιρεθεί από τη σειρά  του «Ντες»;

Υπάρχουν σαφώς διδάγματα που πρέπει να αντληθούν από την ιστορία του Ντένις Νίλσεν χωρίς να χρειαστεί να αφαιρεθεί κανένα γενονός της ιστορίας αυτής. Είναι επίσης σημαντικό να καταλάβουμε τι συνέβη. Φυσικά δεν εννοώ ότι θα πρέπει κάποιος να συμπάσχει με τον Nilsen ή να συγχωρέσει αυτό που έκανε, αλλά νομίζω ότι είναι σημαντικό να δούμε ότι οι άνθρωποι είναι ικανοί να δυσλειτουργήσουν και αυτό είναι μέρος της ανθρώπινης κατάστασης.

Πρεμιέρα Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου στις 22:00 στο Epic Drama!

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα