Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Όταν οι δεισιδαιμονίες γίνονται όπλα που σκορπούν πόνο, δυστυχία και θάνατο

Η ιστορία των δεισιδαιμονιών είναι συνδεδεμένη με την ιστορία της ανθρωπότητας. Μία ιστορία αμέτρητων προλήψεων που ποικίλουν από πολιτισμό σε πολιτισμό και για να εντοπίσεις τις ρίζες τους, οφείλεις να σκάψεις πολύ βαθιά στην προϊστορία της ανθρωπότητας.

Κι αν για τον προεπιστημονικό άνθρωπο ήταν ένας τρόπος ώστε να δώσει την δική του λογική εξήγηση για όλα όσα ανεξήγητα φαινόμενα έβρισκε στο διάβα του, ο άνθρωπος της σημερινής εποχής όφειλε να βλέπει τα πράγματα με πιο καθαρή σκέψη. Το 2020 η επιστήμη έχει κυριαρχήσει ως το κατεξοχήν όργανο αναζήτησης της αλήθειας και η γνώμη παρέχεται ελεύθερα και γρήγορα στην πλειοψηφία. Και παρότι αυτό θα επέτρεπε την εξάλειψη των δεισιδαιμονιών, η πραγματικότητα έρχεται να καταρρίψει το συγκεκριμένο επιχείρημα.

- Διαφήμιση -

Ναι, ο επιστημονικός ορθολογισμός έχει καταφέρει να κάνει μεγάλα άλματα ωστόσο οι προλήψεις και η πίστη στις δεισιδαιμονίες συνεχίζουν να γοητεύουν μία μερίδα του κόσμου. Μικρή ή μεγάλη δεν έχει και τόσο σημασία στην προκειμένη, διότι ακόμη και η ελάχιστη είναι ικανή να κάνει την ζημιά.

Από το «θαυματουργό» νερό του Καματερού που θεράπευε τον καρκίνο, περάσαμε στις χαρτορίχτρες που φέρεται να «όπλισαν» το χέρι της 35χρονης με το βιτριόλι και τέλος στον ψευτογιατρό που έπειθε ότι η μαγική του ρίγανη θα θεραπεύσει σοβαρές ασθένειες. Ενδιάμεσα, η πρόσφατη νεοελληνική ιστορία έχει καταγράψει αρκετές μαύρες σελίδες της κοινωνίας μας. Η εκμετάλλευση της ανθρώπινης δυστυχίας, απελπισίας και πόνου, από απατεώνες που δεν διστάζουν να κακουργήσουν με μοναδικό στόχο το κέρδος χωρίς να υπολογίζουν την ανθρώπινη ζωή.

Καφέδες που προβλέπουν το μέλλον, φυλαχτά, ξόρκια και άστρα γίνονται τα κατάλληλα όπλα που είναι ικανά να σπείρουν τον θάνατο και την καταστροφή. Το μόνο που χρειάζεται είναι πειθώ, η κατάλληλη στιγμή και φυσικά ασύλληπτο θράσος ώστε να καταφέρεις να συντρίψεις τον συνάνθρωπό σου και να τον πείσεις να σου εμπιστευτεί την δική του ζωή αλλά και των ανθρώπων που αγαπά παράφορα. Χτυπούν με την ίδια ακρίβεια που το πράττουν οι έμποροι ναρκωτικών. Έμποροι ελπίδας που θα βρουν την κατάλληλη ευκαιρία όταν θα είσαι ευάλωτος και έρμαιο των ανασφαλειών σου.

Η τυφλή πίστη σε προλήψεις και δεισιδαιμονίες καταφέρνει ν’ αντέχει στον χρόνο. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πως είναι κάποιου είδους έθιμο. Δεν γεννιέσαι πιστεύοντας σε όλα αυτά αλλά μαθαίνεις να το κάνεις μεγαλώνοντας. Αποκτάται κατά την διάρκεια της ζωής σου από γενιά σε γενιά. Ταυτόχρονα οι ζυμώσεις γίνονται παντού. Στον δρόμο όπου θα περάσει από μπροστά σου μία μαύρη γάτα, στο «πιάσε κόκκινο» που θα ακουστεί στο γραφείο όταν πείτε το ίδιο πράγμα με τον διπλανό συνάδελφο, στον espresso που θα χυθεί στο café και θα θεωρηθεί δείγμα καλοτυχίας ή στο ημερολόγιο όπου η ημερομηνία θα γράφει Τρίτη/Παρασκευή και 13.

- Διαφήμιση -

Όλα αυτά τα «αθώα» πραγματάκια που καιρό με τον καιρό γιγαντώνονται και σε εποχές ανασφάλειας βρίσκουν το πρόσφορο έδαφος ώστε να καλλιεργηθεί μία ιδέα απέναντι στον ορθολογισμό και τον επιστημονικό λόγο. Ιδέες που πρέπει να διαπιστώσουμε με σκληρό τρόπο πως έχουν τραγικές συνέπειες.

Και όσο και αν φτύσουμε τον κόρφο μας, δεν θα ευθύνεται το κακό μάτι για τα δεινά που θα συμβούν.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα