Τρίτη, 26 Μαρτίου, 2024

«Οι πεινασμένοι του πλανήτη υποφέρουν από την κλιματική αλλαγή, χωρίς να την προκαλούν»

Ένα από τα πιο φτωχά κράτη του πλανήτη, το Μπουρούντι της Αφρικής, είναι στην κορυφή της λίστας των χωρών, που αντιμετωπίζουν επισιτιστική κρίση, σύμφωνα με την Christian Aid.

H οργάνωση επισημαίνει πως το Μπορούντι και οι άλλοι φτωχοί του πλανήτη αισθάνονται περισσότερο από κάθε άλλον τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, την ώρα που φέρουν το μικρότερο μερίδιο ευθύνης για αυτήν.

- Διαφήμιση -

Επιστήμονες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο θα συναντηθούν στη Γενεύη αυτή την εβδομάδα για να εξετάσουν πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη γη, τα δάση και την επισιτιστική επάρκεια, αλλά και πώς η γεωργία επηρεάζει την κλιματική αλλαγή. Η μελέτη τους θα δοθεί την Πέμπτη στην δημοσιότητα.

Ερευνητές της Christian Aid στην δική τους μελέτη επισημαίνουν ότι η κλιματική αλλαγή έχει πια δυσανάλογα μεγάλες επιπτώσεις στην επάρκεια τροφίμων των χωρών εκείνων, που ευθύνονται λιγότερο για τις εκπομπές ρύπων και την υπερθέρμανση του πλανήτη. «Οι πεινασμένοι του πλανήτη υποφέρουν από την κλιματική αλλαγή, χωρίς να την προκαλούν» σχολιάζουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, οι 10 χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά επισιτιστικής ανεπάρκειας παράγουν όλα λιγότερο από μισό τόνο CO2 ανά άτομο και ευθύνονται αθροιστικά για μόλις το 0,08% των παγκόσμιων ρύπων. Η δεκάδα πέρα από το Μπουρούντι περιλαμβάνει τη Δημοκρατία του Κονγκό, τη Μαδαγασκάρη, την Υεμένη, τη Σιέρα Λεόνε, το Τσαντ, το Μαλάουι, την Αϊτή, τον Νίγηρα και τη Ζάμπια.

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα