Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στο σκαμνί κάθονται οι 70 της Probank

Τρία χρόνια μετά το καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης της τράπεζας Probank, οι εισαγγελικές αρχές απαγγέλλουν το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας εναντίον 70 προσώπων –υπαλλήλων και στελεχών της τράπεζας– για τη χορήγηση δανείων εκατομμυρίων ευρώ χωρίς εξασφαλίσεις.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας κατέληξε στην άσκηση της κακουργηματικής δίωξης, αφού –όπως προέκυψε από τη σχετική δικαστική έρευνα– την περίοδο 2004-2011 εγκρίθηκαν δάνεια σε εταιρείες και φυσικά πρόσωπα χωρίς εγγυήσεις, με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημιά που αγγίζει τα 64 εκατ. ευρώ.

Το χρονικό

- Διαφήμιση -

Ειδικότερα, η Probank διέκοψε τη λειτουργία της στις 26/7/2013 κατόπιν ανακλήσεως της άδειάς της από την Τράπεζα της Ελλάδος. Είχαν προηγηθεί αρκετές παρατάσεις στην καταληκτική ημερομηνία για την εξεύρεση επενδυτή, αλλά παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε η ΤτΕ, μέσω του επιτρόπου που εγκατέστησε στο τραπεζικό ίδρυμα, η Probank πήρε τον δρόμο της εξυγίανσης, με το «υγιές» κομμάτι της να καταλήγει στην Εθνική και το υπόλοιπο να φορτώνεται στις πλάτες του ελληνικού λαού μπαίνοντας σε ειδική εκκαθάριση.

Εναν χρόνο αργότερα, έφτασε στην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου ανώνυμη καταγγελία στην οποία αναφερόταν, μεταξύ άλλων, ότι η Pro χορηγούσε επισφαλή δάνεια που ζημίωσαν την περιουσία της τράπεζας.

Ακολούθησε προκαταρκτική εξέταση (τη χειρίστηκε αρχικά ο επίκουρος εισαγγελέας Διαφθοράς Γιάννης Δραγάτσης και στη συνέχεια ο εισαγγελέας Σπύρος Παππάς), στο πλαίσιο της οποίας ο εισαγγελέας κάλεσε τον ειδικό εκκαθαριστή της τράπεζας να προβεί κατ’ αντιπροσωπευτικό δείγμα σε έλεγχο των 50 μεγαλύτερων επισφαλών δανείων της Pro που αντιπροσώπευαν το 60% των δανειακών χορηγήσεων.

Ακολούθως, του ζητήθηκε να συντάξει σχετική έκθεση, η οποία να αναφέρει εάν τηρήθηκαν οι κανονισμοί της τράπεζας σχετικά με τη χορήγηση των δανείων αυτών, αν διασφαλίστηκε η περιουσία της, εάν υπήρξε παρακολούθηση της εξέλιξης των δανειακών χρηματοδοτήσεων και εάν ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα παύσης χρηματοδότησης ή αναγκαστικής είσπραξης των οφειλόμενων ποσών, στην περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν προέβαινε σε καταβολή των χρηματικών ποσών προς το τραπεζικό ίδρυμα.

Ακολούθησε έρευνα από άλλον εισαγγελέα, στον οποίον παραδόθηκαν στα τέλη του 2015 οι εκθέσεις του ειδικού εκκαθαριστή. Μέσα από αυτές αναδεικνύονται στοιχεία που δείχνουν ότι στην πλειονότητά τους τα δάνεια που ελέγχθηκαν ήταν επισφαλή, καθώς χορηγήθηκαν χωρίς εξασφαλίσεις.

Σύμφωνα με τον ειδικό εκκαθαριστή, από τα 50 δάνεια που ελέγχθηκαν δειγματοληπτικά, τα 36 ήταν επισφαλή, με τη ζημιά της τράπεζας να υπολογίζεται σε τουλάχιστον 63,8 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, δεν αποκλείεται στην πορεία της ανάκρισης να αποκαλυφθεί η ύπαρξη και άλλων επισφαλών δανείων.

- Διαφήμιση -

Πηγή: efsyn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα