Αποφάσεις τις επόμενες μέρες για το άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις ανακοινώσεις που θα χαλαρώσουν τα μέτρα και θα επανεκκινήσουν κρίσιμους τομείς της οικονομίας. Οι επιστήμονες με βάση τα υγειονομικά δεδομένα και την πίεση στα νοσοκομεία αναμένεται την Τετάρτη να προτείνουν στην κυβέρνηση ένα πλαίσιο άρσης ορισμένων περιορισμών.

Κυβέρνηση και επιστήμονες γνωρίζουν πολύ καλά πως το υφιστάμενο lockdown δεν αποδίδει όσο θα έπρεπε, λόγω της κόπωσης των πολιτών μετά από έναν χρόνο περιοριστικών μέτρων.

- Διαφήμιση -

Μέσα στην εβδομάδα αναμένονται οι ανακοινώσεις και οι νέοι κανόνες θα ισχύσουν από το Σαββατοκύριακο.

Παρά το γεγονός πως το ΕΣΥ πιέζεται, εκτιμάται ότι το άνοιγμα των δραστηριοτήτων δεν θα έχει πισωγυρίσματα και θα οδηγήσει στα μέσα Μαΐου στο άνοιγμα και του τουρισμού. Βασικά όπλα σε αυτή την προσπάθεια θα είναι οι εμβολιασμοί και τα self tests.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως οι ειδικοί θα δώσουν το πράσινο φως στην απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων, ακόμη και εντός του Σαββατοκύριακου. Πολλοί θεωρούν ότι είναι καλύτερο οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν και εκτός δήμου, τηρώντας τα ατομικά μέτρα προστασίας, ώστε να μην παρατηρείται  συνωστισμός σε συγκεκριμένες περιοχές.

Επόμενο στάδιο, φαίνεται πως θα είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου, με πιθανότερη ημερομηνία την 5η ή τη 12η Απριλίου. Στόχος είναι να ανοίξουν πρώτα τα μικρά καταστήματα και όχι τα μεγάλα εμπορικά κέντρα. Όσον αφορά το πλαίσιο λειτουργίας τους, η λύση του click away απομακρύνεται και ο μόνος περιορισμός θα είναι ο αριθμός των πελατών βάσει τετραγωνικών. Οι πολίτες αρχικά, θα μπορούν να μετακινηθούν στέλνοντας μήνυμα στο 13032 το οποίο θα έχει διάρκεια τριών ωρών και θα μπορεί να αποσταλεί  μία φορά την ημέρα.

Όσον αφορά την εστίαση, αυτή φαίνεται πως πάει για αρχές Μαΐου.

Για τα σχολεία, η προμήθειά των self test θα κρίνει το άνοιγμα τους. Αυτά θα γίνονται υποχρεωτικά μια φορά την εβδομάδα σε μαθητές και καθηγητές. Το πιθανότερο σενάριο είναι να ανοίξουν πρώτα τα Λύκεια, καθώς οι μαθητές τους έχουν μείνει περισσότερο καιρό εκτός των σχολικών αιθουσών και έχουν μπροστά τους τις εξετάσεις…

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα