Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

Γεράσιμος Χουλιάρας: Δεν αποκλείεται «σεισμός τέρας» στην Ελλάδα

Ο Γεράσιμος Χουλιάρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμβεί ένας «σεισμός τέρας» στην Ελλάδα, παρόμοιος με αυτόν στην Τουρκία. Όπως είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ, είμαστε στο “παράθυρο” του αιώνα για έναν μεγασεισμό.

Στην Ελλάδα ιστορικά έχουν εκδηλωθεί σεισμοί τέτοιου μεγέθους, οπότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει έναν τέτοιο σεισμό, σημείωσε ο Γ. Χουλιάρας και σημείωσε, επίσης, ότι «οι μεγάλοι σεισμοί έχουν μεγάλες περιόδους επανάληψης, που σημαίνει ότι ένας σεισμός της τάξης των 7-8 Ρίχτερ θα κάνει πολλά χρόνια να ξαναεκδηλωθεί».

- Διαφήμιση -

Σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σχεδόν κάθε χρόνο έχουμε έναν σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ, όταν μιλάμε όμως για 7 Ρίχτερ, τέτοιοι σεισμοί έχουν επανάληψη μετά από 100 έως 1.000 χρόνια.

Σεισμός στην Τουρκία: H ανατριχιαστική βοή των 7,8 Ρίχτερ

Ο τελευταίος μεγασεισμός που έγινε στο ελληνικό τόξο ήταν το 365 μ.Χ και το μέγεθός του ήταν 8,2 Ρίχτερ, είπε ο Γεράσιμος Χουλιάρας. Επομένως, όπως εκτίμησε, έχουμε ξεπεράσει τα χρόνια επανεμφάνισης και άρα θα μπορούσε να εκδηλωθεί ένας μεγάλος σεισμός τα επόμενα χρόνια. «Δεν νομίζω ότι μπορούμε να βάλουμε χρονικά πλαίσια, λέμε τα επόμενα χρόνια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Τα δεδομένα που υπάρχουν από τους σεισμογράφους στη χώρα μας είναι από το 1964, όταν άρχισε να δημιουργείται το ηχητικό σεισμολογικό δίκτυο. Οπότε τα δεδομένα που έχουμε για σεισμούς που έγιναν παλαιότερα δεν έχουν μεγάλη ακρίβεια, οπότε υπάρχει μεγάλο σφάλμα και αβεβαιότητα», συνέχισε και πρόσθεσε ότι «γι’ αυτό ακριβώς το λόγο δεν μπορεί κανένας να είναι συγκεκριμένος σε αυτό το θέμα».

Τα κτίρια σκοτώνουν όχι οι σεισμοί

- Διαφήμιση -

«Τα κτίρια μας σίγουρα είναι καλύτερα από τα κτίρια που βλέπουμε αυτή τη στιγμή να καταρρέουν στην Τουρκία. Οι μηχανικοί μας κάνουν καλύτερη δουλειά, είναι πιο ανθεκτικά και αυτό έχει αποδειχθεί από σεισμούς που έχουμε βιώσει. Τα κτίρια της Τουρκίας είναι το πρόβλημα», είπε ο Γεράσιμος Χουλιάρας. δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι είναι παράδειγμα προς αποφυγή.

Μιλώντας για τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) που δημιουργήθηκε το 1983, εστίασε στους ελέγχους που πρέπει να κάνει, οι οποίοι όπως είπε πρέπει να ενταθούν.

«Αυτό πρέπει να συνεχιστεί και πρέπει να συνεχιστεί με πιο γοργούς ρυθμούς. Πρέπει να ελεγχθούν περισσότερα κτίρια. Έχουμε μείνει πάρα πολύ πίσω σε αυτό τον τομέα και τα κτίρια είναι αυτά που σκοτώνουν και εκεί πρέπει να δώσουμε προσοχή» δήλωσε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Πηγή: Newsit.gr

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα