Σάββατο, 23 Οκτωβρίου, 2021

Καιρός: Τι θα γίνει τις επόμενες ώρες στην Αττική

Η κακοκαιρία «Αθηνά»ελέγχεται για την ώρα, αλλά αυτό που απασχολεί τους μετεωρολόγους είναι το Σαββατοκύριακο, δεδομένου ότι η «κάνουλα» δεν θα κλείσει μέχρι και την Κυριακή το απόγευμα δίνοντας έτσι σωρευτικά πολύ μεγάλα ύψη βροχής σε συγκεκριμένες περιοχές.

Σύμφωνα με τον Σταύρο Ντάφη, Φυσικό,-Μετεωρολόγο, Ph.D και επιστημονικό συνεργάτη του meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η κακοκαιρία «Αθηνά» είναι το πρώτο σοβαρό βαρομετρικό σύστημα που επηρεάζει την περιοχή μας το φετινό φθινόπωρο, προκαλώντας βροχοπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

- Διαφήμιση -

Στις περισσότερες περιοχές οι βροχοπτώσεις είναι ποτιστικές και ευεργετικές μετά από μια μακρά περίοδο ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών, όμως σε μερικές περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας εκδηλώθηκαν ραγδαίες βροχοπτώσεις οι οποίες προκάλεσαν πλημμυρικά φαινόμενα την Πέμπτη 7 και την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021. Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Οκτωβρίου, με τον κυριότερο όγκο βροχοπτώσεων να εντοπίζονται στη Δυτική Ελλάδα, τα Επτάνησα, την Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία.

Ο παραπάνω χάρτης δείχνει το συγκεντρωτικό ύψος βροχής (σε χιλιοστά) που προβλέπει το προγνωστικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr μέχρι το βράδυ της Κυριακής 10 ΟκτωβρίουΜε σκούρα χρώματα διακρίνονται οι περιοχές που αναμένουμε να δεχθούν πολύ μεγάλα ύψη βροχής, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα. Οι περιοχές με αυξημένες επικινδυνότητα για κατολισθήσεις είναι: η Ανατολική Θεσσαλία από τα παράλια του Ολύμπου μέχρι το Πήλιο, η Δυτική Θεσσαλία (Πίνδος) και η Δυτική Στερεά Ελλάδα.

Άλλωστε, όπως εξηγεί ο κος Ντάφης, το μεγαλύτερο ύψος βροχής μέχρι στιγμής το έχει δεχτεί το Ανατολικό Πήλιο και συγκεκριμένα η περιοχή της Ζαγοράς όπου μέσα σε 14 ώρες δέχτηκε 180 χιλιοστά βροχής- ένα πολύ υψηλό νούμερο- και ακολουθούν η Καλαμπάκα με 90 χιλιοστά βροχής, η περιοχή Δίον Πιερίας με 88 χιλιοστά, τα Θεοδώριανα Άρτας με 74 χιλιοστά κι η Νάουσα με 58 χιλιοστά.

Κατά τον κο Ντάφη, δεν αποκλείεται η Ζαγορά που έχει δεχθεί ήδη πολύ νερό, μέχρι την Κυριακή να φτάσει σωρευτικά έως και τα 300 χιλιοστά βροχής.

Όσον αφορά στη Δυτική Στερεά Ελλάδα και στη Δυτική Πελοπόννησο, σε αυτές τις περιοχές θα βρέχει ασταμάτητα μέχρι και την Κυριακή 10/10/2021. «Είναι σημαντικό το κοινό να ακολουθεί τις οδηγίες της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και να περιορίζει τις μετακινήσεις του στις περιοχές με αυξημένη επικινδυνότητα» σημειώνει ο κος Ντάφης.

Τι θα συμβεί τις επόμενες ώρες και ημέρες στην Αττική

- Διαφήμιση -

Όπως είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι, το πέρασμα της κακοκαιρίας «Αθηνά» από την Αττική ήταν σύντομο, παρ’ όλα αυτά η βροχή θα ξαναχτυπήσει το λεκανοπέδιο αλλά όχι με έντονο τρόπο. Πολύ πιθανό στην Αθηνά τις βραδινές ώρες σήμερα η βροχή να κάνει και πάλι την εμφάνισή της.

Αύριο, Σάββατο 9/10/2010 ο καιρός στην Αθήνα θα είναι άστατος με πιθανότητα βροχής τις απογευματινές ώρες στα Βόρεια Προάστια. Την Κυριακή 10/10/2021 υπάρχει πιθανότητα σύντομης βροχής τις πρωινές ώρες.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι βροχοπτώσεις θα είναι μικρότερης έντασης και διάρκειας από αυτό που είδαμε σήμερα νωρίτερα το πρωί. Από την Δευτέρα 11/ 10/2021 ο καιρός στην Αττική «καθαρίζει» ενώ η βροχή θα επιμείνει λίγο ακόμα σε ΠελοπόννησοΑνατολική Μακεδονία και Θράκη. Γενικά, από την ερχόμενη Δευτέρα αρχίζει και η συνολική εξασθένηση του φαινομένου.

Πηγή: Newsbeast.gr

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα