Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

Νέο Ηράκλειο: Καταδικάστηκε ο 30χρονος ακροδεξιός για την επίθεση σε μέλη της ΚΕΕΡΦΑ

Ένοχο έκρινε το δικαστήριο τον 30χρονο νεοναζί πρώην μέλος της Χρυσής Αυγής και μέλος της φασιστικής ομάδας Propatria για την επίθεση σε βάρος μελών της ΚΕΕΡΦΑ στην πλατεία του Νέου Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα ο 30χρονος καταδικάστηκε σε 36 μήνες φυλάκιση με αναστολή για τα πλημμελήματα της πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών κατά συρροή σε δύο απ’ τους τέσσερις τραυματίες, της διατάραξης κοινής ειρήνης και της παράνομης οπλοκατοχής, ενώ αθωώθηκε για την κατηγορία της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας λόγω αμφιβολιών.

- Διαφήμιση -

«Μας τσάκισαν στο ξύλο. Εμένα με έριξαν κάτω. Ξανασηκώθηκα και με έριξαν ξανά κάτω χτυπώντας με, με μπουνιές», κατέθεσε ένα από τα τέσσερα θύματα και τόνισε ότι της επίθεσης ηγούνταν ο κατηγορούμενος ο οποίος έδωσε και το παράγγελμα για να λήξει ο ξυλοδαρμός και να αποχωρήσει η ομάδα των φασιστών συντεταγμένα.

Ο ίδιος μάρτυρας υποστήριξε πως δέχτηκε κλωτσιές, μπουνιές αλλά και χτυπήματα με κράνος. «Μου τσάκισαν Το χέρι. Η πλάτη μου θα πονάει για πολύ καιρό».

Μία ακόμα μάρτυρας η οποία δέχτηκε και εκείνη χτυπήματα από το ακροδεξιό τάγμα εφόδου, τόνισε πως ταυτοποίησε τον Μάριο Παπαδιονυσίου εξαιτίας ενός ναζιστικού συμβόλου που έχει ως τατουάζ στον αγκώνα και προσθέτει περιγράφοντας την επίθεση «στόχος τους ήταν να χτυπήσουν. Αυτούς βρήκαν πιο εύκολους και αυτούς χτύπησαν. Η επίθεση έγινε με κλωτσιές, γροθιές και κράνη. Δεν υπήρξε συμπλοκή. Εμείς δεν χτυπήσαμε κανέναν. Μπήκαμε ανάμεσα για να σταματήσουμε τις κλωτσιές αλλά φάγαμε κι εμείς. Σπάσανε ηχεία, τα δυο τραπεζάκια, μας έκλεψαν ένα πανό».

«Ήμουν φασίστας. Ήμουν στη χρυσή Αυγή», είπε ο κατηγορούμενος στην απολογία του ενώ σε άλλο σημείο υποστήριξε πως… εκείνος δέχτηκε επίθεση από τα θύματα και αναγκάστηκε να αμυνθεί. Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε ότι χαιρέτησε ναζιστικά αλλά και ότι έδωσε εντολη. «Δεν έδωσα καμία εντολή, δεν ήμουν φαλαγγάρχης. Στη Χρυσή Αυγή ήμουν απλό μέλος, υποστηρικτής», υποστήριξε, πράγμα που καταρρίπτεται από το βίντεο που έχει καταγράψει την ώρα της επίθεσης.

Ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Θανάσης Καμπαγιάννης επισήμανε μεταξύ άλλων πως απ’ τις καταθέσεις των μαρτύρων κατέστη σαφές ότι πρόκειται για μια οργανωμένη απρόκλητη επίθεση ανθρώπων μαυροφορεμένων που είχαν πάει από νωρίς με σκοπό να δώσουν το δικό τους μήνυμα ενόψει και της μεγάλης αντιφασιστικής συγκέντρωσης για τον ένα χρόνο απ’ την καταδίκη της ηγεσίας της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Παράλληλα, επισήμανε ότι ο εγκληματικός μηχανισμός είναι ίδιος, την ώρα που ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας με παραγγελία του ζητά από τους εισαγγελείς Εφετών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, τη διερεύνηση κι άλλων αδικημάτων, κυρίως εκείνο της εγκληματικής οργάνωσης για ό,τι συνέβη στις δύο πόλεις με τα πρόσφατα περιστατικά ναζιστικής βίας.

- Διαφήμιση -

Για την επίθεση στο Νέο Ηράκλειο έχει σχηματιστεί δικογραφία και κατά δεύτερου ατόμου, που είναι επίσης γνωστός στις Αρχές. Ο 32χρονος έχει πλούσιο παρελθόν καθώς τον Ιανουάριο του 2010 είχε συλληφθεί στη διάρκεια επίθεσης κατά των συμμετεχόντων σε αντιφασιστική εκδήλωση στην Πανόρμου όπου προέκυψε καταδικαστική απόφαση των «Αυτόνομων Εθνικιστών» που φορώντας κουκούλες και κράνη, επιτέθηκαν με κοντάρια και στειλιάρια. Οκτώ χρόνια αργότερα είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή σε επεισόδια που είχαν ξεσπάσει σε συλλαλητήριο για τη Μακεδονία τον Ιούλιο του 2018.

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα