Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

Μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Περιορίζει τις πρωινές απώλειες το χρηματιστήριο (-4,57%, ΓΔ 739,07 στις 12:27), ύστερα από “βουτιά” 7% στα κρίσιμα σημεία στήριξης των 720-722 μονάδων, μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές στις Βρυξέλλες την Κυριακή.

Μετά τη διακοπή των συνομιλιών κανείς πλέον δεν γνωρίζει πώς θα κινηθεί η κάθε πλευρά που ρίχνει το “μπαλάκι” η μία στην άλλη. Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με έναν εκ τους διαπραγματευτές, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ το μεσημέρι αναμένεται ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για να αποφασιστούν οι περαιτέρω κινήσεις.

- Διαφήμιση -

Οι πυροσβεστικές δηλώσεις ορισμένων Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι μπορεί ακόμα να επιτευχθεί συμφωνία δεν καταφέρνουν να συγκρατήσουν την πτώση ενώ ερωτηματικό παραμένει πώς θα κινηθεί ο Μάριο Ντράγκι στη συνεδρίαση της ΕΚΤ για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.

Κυβερνητικές πηγές που συμμετείχαν στις συζητήσεις έλεγαν ότι οι συνομιλητές τους επέμεναν στις περικοπές των συντάξεων και τις αυξήσεις του ΦΠΑ, ακόμα και στην εστίαση, χωρίς να δέχονται καμία συζήτηση για κάλυψη του δημοσιονομικού κενού με άλλα μέτρα.

Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι από ελληνική πλευρά προτάθηκαν διοικητικά μέτρα και παρεμβάσεις κατά της φοροδιαφυγής για να καλυφθούν τα κενά τα οποία απορρίφθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες.

Από το πρωί, οι ξένοι επενδυτές σε επικοινωνία με τους Έλληνες διαχειριστές τονίζουν ότι, οδεύουμε προς πολιτικές εξελίξεις και το ζήτημα είναι τι θα συμβεί με τις ελληνικές τράπεζες σε αυτή την περίπτωση. Με άλλα λόγια, είτε τα ελληνικά κόμματα θα προχωρήσουν σε μια κοινή στάση έναντι των δανειστών είτε οι δανειστές θα προχωρήσουν σε σκληρές λύσεις έναντι της χώρας.

Ο Γενικός Δείκτης προσπαθεί να κρατήσει τις 722 μονάδες – ένα σημείο στήριξης, που αν διασπαστεί καθοδικά ανοίγει το δρόμο για τις 656 μονάδες. Ο FTSE 25 κινείται επίσης με πτώση 6,5% στις 216 μονάδες.

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα