Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

Καρκίνος και εμβόλια: «Θα δούμε τεράστιες εξελίξεις ακόμη και σε 2-3 χρόνια»

Αισιοδοξία επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα μετά και τις δηλώσεις που έκανε ο Ουγκούρ Σαχίν της BioNTech, που δημιούργησε το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορονοϊού, σχετικά με την παραγωγή εμβολίων κατά του καρκίνου.

Την αισιοδοξία αυτή συμμερίζεται και ο διευθυντής Ερευνών στο Ολλανδικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο και καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, Αναστάσης Περράκης.

- Διαφήμιση -

«Συμμερίζομαι την αισιοδοξία. Ήδη υπάρχουν εμβόλια που απευθύνονται σε συγκεκριμένους καρκίνος. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή μια ασθένεια που λέγεται καρκίνος, είναι πολλές πολύ διαφορετικές ασθένειες με πολύ διαφορετική πρόβλεψη και με πολύ διαφορετική αντιμετώπιση», τόνισε αρχικά στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Για παράδειγμα, ο καρκίνος στον μαστό στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων – πάνω από 90% αυτή τη στιγμή – επιτρέπει μια φυσιολογική ζωή για πάρα πολλά χρόνια. Άλλοι καρκίνοι είναι πολύ πιο δύσκολοι», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ.Περράκη, τα εμβόλια που έχουμε για τον καρκίνο δεν πρέπει να τα συγχέουμε με τα εμβόλια που έχουμε για τις λοιμώξεις. «Το κοινό ανάμεσα σε αυτά τα δυο είναι ότι ενεργοποιούν την άμυνα του οργανισμού μας, το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να αντιμετωπίσει μόνος του ο οργανισμός την ασθένεια. Τα εμβόλια για τις λοιμώξεις είναι προληπτικά, αλλά για τον καρκίνο έχουν μια θεραπευτική σημασία. Είναι μια θεραπεία που γίνεται μετά τη διάγνωση, με κάποιες συγκεκριμένες παθολογίες. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε κλινικές δοκιμές εμβόλια για κάποιες μορφές καρκίνου», εξήγησε.

«Οι κλινικές μελέτες για τον καρκίνο είναι σε πραγματικό επίπεδο, πάρα πολλοί ασθενείς επωφελούνται από τις κλινικές δοκιμές της φάσης 3 και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό», τόνισε ακόμη.

«Δεν υπάρχει μία ασθένεια που είναι καρκίνος, ποτέ δεν θα υπάρξει το εμβόλιο για τον καρκίνο»

Ο καθηγητής τόνισε ακόμη στις δηλώσεις του: «Πιστεύω ότι στα 2-3 χρόνια για κάποιους καρκίνους, για κάποιες παθολογίες -δεν μπορώ να γνωρίζω ποιες θα είναι αυτές – ίσως υπάρξουν 1 ή 2 εμβόλια για ειδικές περιπτώσεις. Αυτό είχαν στο μυαλό τους οι επιστήμονες.

Σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρχει το εμβόλιο για τον καρκίνο. Δεν θέλω αυτό να περάσει ως μήνυμα. Δεν υπάρχει μία ασθένεια που είναι καρκίνος. Ποτέ δεν θα υπάρξει το εμβόλιο για τον καρκίνο, η θεραπεία για τον καρκίνο. Αυτά μπορώ να σας βεβαιώσω ότι δεν θα υπάρξουν ποτέ. Θα υπάρξουν συγκεκριμένες θεραπείες για συγκεκριμένους καρκίνους για συγκεκριμένους ασθενείς, οι οποίοι θα πολλαπλασιάζονται. Θα δούμε τεράστιες εξελίξεις ακόμη και σε 2-3 χρόνια, ιδιαίτερα σε ορίζοντα 10ετίας. Ο σκοπός μας είναι τα επόμενα 10με 20 χρόνια ο καρκίνος να είναι μία ασθένεια όπως ο διαβήτης, η οποία θα αντιμετωπίζεται με ήπιες αγωγές και θα επιτρέπει εξαιρετική ποιότητα ζωής για πολλά χρόνια στους καρκινοπαθείς».

- Διαφήμιση -

Πηγή: Newsbeast.gr

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα