Αρχική ΥΓΕΙΑ Τελικά πόσο επικίνδυνος είναι ο συνδυασμός κοκαΐνης και αλκοόλ;

Τελικά πόσο επικίνδυνος είναι ο συνδυασμός κοκαΐνης και αλκοόλ;

Περίπου τα τρία τέταρτα των χρηστών κοκαΐνης πίνουν ταυτόχρονα και αλκοόλ, σύμφωνα με έρευνες. Όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι, η κοκαΐνη προκαλεί ένα αίσθημα ευφορίας που συνήθως διαρκεί από πέντε έως 30 λεπτά και όταν η επήρεια της ουσίας υποχωρεί, οι χρήστες συχνά αναφέρουν συναισθήματα άγχους. Ομοίως, οι άνθρωποι που κάνουν χρήση κοκαΐνης, συχνά πίνουν αλκοόλ, για να αντισταθμιστούν αυτήν τη νευρικότητα, σύμφωνα με έρευνα της Lori Knackstedt, αναπληρώτριας καθηγήτριας ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Άλλες φορές, οι χρήστες κοκαΐνης το κάνουν για να αντισταθμίσουν τη μείωση της απόδοσης που προκαλεί το αλκοόλ, καθώς και την κατασταλτική επίδρασή του – με άλλα λόγια, θέλουν να συνεχίσουν τη νύχτα τους, σύμφωνα με έρευνα του Stephen T. Higgins, διευθυντή του Κέντρου Συμπεριφοράς και Υγείας του Πανεπιστημίου του Βερμόντ.

Ανεξάρτητα από το ποιο είναι το κίνητρο, ο συνδυασμός κοκαΐνης και αλκοόλ μπορεί να ενέχει σοβαρούς κινδύνους. Καταρχάς, λέει ο Higgins, «Ένα πιθανό μειονέκτημα είναι ότι η κοκαΐνη σε κρατάει ξύπνιο και επιτρέπει περισσότερη κατανάλωση αλκοόλ, χωρίς να αντισταθμίζει πλήρως τις επιζήμιες επιπτώσεις του». Αυτό αυξάνει την πιθανότητα οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ και μπορεί να έχει και άλλες αρνητικές συνέπειες. Εξετάσαμε όλους τους κινδύνους που μπορεί να έχει ο συνδυασμός των δύο ουσιών, τους οποίους πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος.

Τι συμβαίνει στον οργανισμό σου όταν ανακατεύεις κοκαΐνη και αλκοόλ;

Τόσο το αλκοόλ όσο και η κοκαΐνη ταλαιπωρούν πολύ το σώμα και ο συνδυασμός των δύο είναι ακόμη πιο επικίνδυνος, ακόμη και για έναν περιστασιακό χρήστη (το ίδιο ισχύει και για τον συνδυασμό αλκοόλ και κρακ, της εκδοχής της κοκαΐνης που καπνίζεται). Καθώς μεταβολίζεις τον συνδυασμό κοκαΐνης και αλκοόλ, μια τοξική ουσία που ονομάζεται κοκα-αιθυλένιο παράγεται στο συκώτι και ταξιδεύει μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο βλάβης του ήπατος, δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, καρδιακής βλάβης και πολλών άλλων. Η κοκαΐνη ταλαιπωρεί επίσης την καρδιά, επειδή επιταχύνει τον καρδιακό ρυθμό και αυξάνει την πίεση του αίματος σε δυνητικά επικίνδυνα επίπεδα. Ο συνδυασμός κοκαΐνης και αλκοόλ είναι ακόμη πιο τοξικός για την καρδιά και μπορεί να αυξήσει τους παλμούς και την αρτηριακή πίεση περισσότερο από ό,τι η κοκαΐνη από μόνη της, σύμφωνα με έρευνες. Οι συνέπειες μπορεί να περιλαμβάνουν καρδιακή προσβολή ή ανακοπή. Η κοκαΐνη υψηλής καθαρότητας, η οποία έχει λιγότερες προσμείξεις, σου δίνει μεγαλύτερη δόση του ναρκωτικού με κάθε γραμμή, αυξάνοντας τους κινδύνους για τον οργανισμό.

Για να το θέσουμε ωμά, ο συνδυασμός κοκαΐνης και αλκοόλ μπορεί να σκοτώσει. Το 2015, ο Tommy Hanson, πρώην παίκτης της ομάδας μπέιζμπολ Atlanta Braves, πέθανε λόγω επιπλοκών της τοξικότητας αλκοόλ και κοκαΐνης, σε ηλικία μόλις 29 ετών. Σε μια πρόσφατη έρευνα, οι άνθρωποι που καταλήγουν στα Επείγοντα που είχαν κάνει συνδυαστική χρήση αλκοόλ και κοκαΐνης πέθαιναν πιο συχνά, από όσους έκαναν μόνο χρήση κοκαΐνης (ο συνδυασμός χόρτου και κοκαΐνης ή χόρτου, κοκαΐνης και αλκοόλ αποδείχθηκε ακόμη πιο θανατηφόρος).

Ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του συνδυασμού κοκαΐνης και αλκοόλ;

Ακόμη και αν τη βγάλεις καθαρή ένα βράδυ, το σώμα σου συνεχίζει να πληρώνει το τίμημα του συνδυασμού αυτών των ουσιών. Οι έρευνες υποδηλώνουν ότι η τακτική χρήση κοκαΐνης μπορεί να βλάψει την καρδιά σου, ακόμη και αν είσαι νέος και υγιής.

Αυτός ο συνδυασμός ουσιών μπορεί επίσης να γίνει μια συνήθεια που είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει κανείς. Η κατανάλωση ακόμη και μέτριων ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να καταστήσει την κοκαΐνη περισσότερο ελκυστική για τους χρήστες, σύμφωνα με έρευνα του Higgins. «Αυτό μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες των χρηστών που προσπαθούν να απεξαρτηθούν από την κοκαΐνη», λέει. Όταν οι άνθρωποι που κάνουν θεραπεία απεξάρτησης από την κοκαΐνη ενθαρρύνονται να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ, είναι πιο πιθανό να σταματήσουν τη χρήση κοκαΐνης, σύμφωνα με την έρευνά του.

Το DailyAthens σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

Αυτή ήταν η μεγαλύτερη αυτοκρατορία όλων των εποχών

Ως αυτοκρατορία καλούμε μια ομάδα εθνών που βρίσκονται κάτω από τον ζυγό ενός πανίσχυρου μονάρχη, που για να πάρει τον τίτλο του αυτοκράτορα οφείλει...

4 πάστες με ιστορία σε ένα αθηναϊκό ζαχαροπλαστείο με ζωή ενός αιώνα

To 1915, ιδρύεται το παραδοσιακό γαλακτοπωλείο της οικογένειας Ασημακοπούλου στο ίδιο ακριβώς σημείο που βρίσκεται και σήμερα, στον αριθμό 82 της οδού Χαριλάου Τρικούπη. Κρέμες, ρυζόγαλα, φρέσκο...

Δεκάδες άστεγοι στην Αθήνα – Περνάμε δίπλα τους επιταχύνοντας το βήμα

Σε κάθε μεγαλούπολη υπάρχει φτώχεια και στο κέντρο της Αθήνας πάντα έβρισκες επαίτες. Όμως, αντί να μειώνονται οι αριθμοί τους, «τώρα που βγήκαμε από τα...

Γυναίκα έπεσε στις γραμμές του ΗΣΑΠ

Συναγερμός σήμανε στις Αρχές μετά την πτώση μίας γυναίκας στις γραμμές του ΗΣΑΠ στον Άγιο Ελευθέριο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η γυναίκα ζαλίστηκε, έπεσε...

«Είδα να πετάει το παιδί από το μπαλκόνι, πριν πηδήξει και εκείνη της φώναξα “μην το κάνεις”»

Συγκλονίζουν τα λόγια μίας γυναίκας, η οποία μαζί με τα παιδιά της βρέθηκε μπροστά στη διπλή τραγωδία με τη γυναίκα που φέρεται να πέταξε ένα...