Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ποια τρόφιμα πρέπει να αποκλείσεις από τη διατροφή σου

Είμαστε ό,τι τρώμε και, εκτός από τη σιλουέτα μας, η υγεία μας επίσης εξαρτάται άμεσα από τις διατροφικές επιλογές μας. Ποια είναι λοιπόν τα τρόφιμα που μας κάνουν κακό;

Η λίστα, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Harvard, είναι η ακόλουθη:

Επεξεργασμένα κρέατα

- Διαφήμιση -

Με τον όρο επεξεργασμένα εννοούμε όλα εκείνα τα κρέατα και τα προϊόντα τους, στα οποία προστίθεται αλάτι, νιτρώδη ή άλλα συντηρητικά (μπέικον, λουκάνικο, σαλάμι, ζαμπόν, μορταδέλα κ.ά.)

Πόσο να τρως:
Κατά προτίμηση καθόλου, ή το πολύ μια μερίδα την εβδομάδα.

Τα αποδεικτικά στοιχεία:
Μακροπρόθεσμες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεατικών αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες και νεοπλασίες.

Γιατί βλάπτουν;
Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε αλάτι και συντηρητικά είναι η πηγή του προβλήματος

Επεξεργασμένα δημητριακά

Επεξεργασμένα δημητριακά εννοούμε το άσπρο ψωμί, το άσπρο ρύζι, δημητριακά πρωινού χαμηλά σε ίνες, γλυκά, τσουρέκια, αρτοσκευάσματα με λευκό αλεύρι κ.ά.

Πόσο να τρως:
Κατά προτίμηση καθόλου ή το πολύ 1-2 μερίδες την εβδομάδα.

- Διαφήμιση -

Τα αποδεικτικά στοιχεία:
Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει την πρόσληψη επεξεργασμένων υδατανθράκων με μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση μεταβολικών και καρδιακών νοσημάτων (υπέρταση, διαβήτη κ.ά.). Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, από την άλλη, προκαλούν αυξημένο κορεσμό, μικρότερη αύξηση βάρους με την πάροδο του χρόνου, ομαλότερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης.

Γιατί βλάπτουν;
Τα υψηλά επίπεδα επεξεργασίας αφαιρούν πολλά από τα θρεπτικά συστατικά (φυτικές ίνες, μέταλλα κ.ά.) και επιπρόσθετα καταστρέφουν τη φυσική δομή του τροφίμου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δραματική αύξηση σακχάρου στο αίμα και την αυξημένη αποθήκευση λίπους. Επίσης, με την επεξεργασία προστίθενται επιπλέον επιβαρυντικά συστατικά, όπως τρανς λιπαρά οξέα, αλάτι και επιπλέον ζάχαρη.

Τα αναψυκτικά

Στην ίδια κατηγορία μπαίνουν και τα υπόλοιπα ζαχαρούχα ποτά.

Πόσο να τρως:
Κατά προτίμηση καθόλου ή το ανώτερο δυο μερίδες την εβδομάδα

Τα αποδεικτικά στοιχεία:
Ένα κουτάκι αναψυκτικού περιέχει 10 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.

Γιατί βλάπτουν;
Τα γλυκά ροφήματα έχουν τις ίδιες αρνητικές επιδράσεις με τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι το σώμα δεν υπολογίζει τις θερμίδες που προσλαμβάνει σε υγρή μορφή με τον ίδιο τρόπο όπως των στερεών τροφών, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το θερμιδικό φορτίο των γευμάτων χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Γι’ αυτό άλλωστε, η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών πολλαπλασιάζει τις πιθανότητές για αύξηση του βάρους.

Συμπέρασμα

- Διαφήμιση -

O ανθρώπινος οργανισμός αντιδρά στις επεξεργασμένες τροφές, αφού ποτέ στη διάρκεια της εξέλιξής του δεν τις κατανάλωνε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σήμερα να νοσεί. Μη ξεχνάς, λοιπόν, ότι το σώμα σου είναι σχεδιασμένο για να κινείται διαρκώς και να τρέφεται με φυσικές τροφές.

Πηγή: dutchesss.queen.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα