Η ιστορία παιδοφιλίας πίσω από το Joker

-

Δεν υπάρχει καμία υπερβολή στο να αναφέρουμε πως τα πάντα κινούνται γύρω από τους ρυθμούς του Joker.

Γνωρίζουμε σχεδόν τα πάντα για το αέναα διαβολικό χαμόγελό του, για την διατροφή του Joaquin Phoenix που τον ανάγκασε να χάσει 23 κιλά σε λιγότερο από 6 μήνες, για την διαχρονική πολυτέλεια του αλλά και τα πάθη που ξυπνά. Ωστόσο αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι οι «σκοτεινοί» ρυθμοί στους οποίους χορεύει ο ίδιος.

Και αναφερόμαστε στο «Rock and Roll Part 2» που ακούγεται στην ίσως πιο γνωστή σκηνή της ταινίας.

Πρόκειται για ένα θρυλικό κομμάτι του Gary Glitter, το οποίο έφερε αντιδράσεις και μία τεράστια συζήτηση γύρω από την επιλογή. Παρά το γεγονός πως η ταινία έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές και μόνο μια μικρή μερίδα έχει διαφορετική άποψη, υπάρχει ένα ζήτημα που ενώνει τους πάντες. Στην κεντρική σκηνή όπου ο Arthur Fleck μεταμορφώνεται σε Joker, χορεύει στους ρυθμούς του «Rock and Roll Part 2» και δεν είναι η σκηνή που ανατριχιάζει. Αλλά η ιστορία του ανθρώπου πίσω από το τραγούδι.

Ο Gary Glitter μεσουρανούσε την δεκαετία του ’70 και του ’80. Η μουσική του έντυνε για μία σημαντική περίοδο τα μεγαλύτερα αθλητικά events αλλά και την Βρετανική ροκ σκηνή. Αλλά όλα αυτά μέχρι το 1997. Τότε συνελήφθη για την κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας και φυλακίστηκε για 4 μήνες ως σεξουαλικός παραβάτης. Μετά την αποφυλάκισή του μετακόμισε στην Κούβα, εν συνεχεία στην Καμπότζη και έπειτα στην Ταϊλάνδη. Εκεί δεν έγινε ιδιαίτερα αποδεκτός οπότε ταξίδεψε μέχρι το Βιετνάμ, όπου συνελήφθη ξανά για σεξουαλική παρενόχληση δύο ανήλικων κοριτσιών ηλικίας 10 και 11 ετών. Η απόφαση ήταν να καταδικαστεί σε 3 χρόνια φυλάκισης και να απελευθερωθεί τελικά τον Αύγουστο του 2008, όπου απελάθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο οι μπελάδες του δεν τελείωσαν εκεί. Το 2015 έκατσε ξανά στο εδώλιο του κατηγορουμένου στο Λονδίνο για απόπειρα βιασμού, επίθεσης και άλλων σεξουαλικών αδικημάτων κατά 3 κοριτσιών την περίοδο 1975-1980. Μάλιστα ήταν η τελευταία φορά που πέρασε το κατώφλι της φυλακής καθώς μέχρι σήμερα εκτίει ποινή 16 ετών.

Η πρώτη του Gary Glitter αποτελεί μία πολύ γνωστή και σοκαριστική ιστορία στο Ηνωμένιο Βασίλειο. Μάλιστα, οι περισσότεροι τον αναγνωρίζουν περισσότερο ως έναν σεξουαλικό παραβάτη και παιδόφιλο παρά καλλιτέχνη. Η επιλογή των ανθρώπων του Joker στο να συμπεριλάβουν ένα κομμάτι του σε μία από τις πιο σημαντικές σκηνές (μάλιστα η συγκεκριμένη κάνει θραύση στα social media) είναι τουλάχιστον άστοχη. Είναι μία περίεργη στιγμή στην ταινία για πολλούς λόγους. Είναι ασύμβατη με τις άλλες επιλογές τραγουδιών όπως του Frank Sinatra ή της εκπληκτικής Ισλανδής συνθέτριας Hildur Guonadottir.

Επίσης την ίδια στιγμή υπάρχει ένα άλλο τεράστιο ζήτημα. Το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων. Ο Gary Glitter αποσπά χρήματα για την χρήση των τραγουδιών και μάλιστα κάποιοι κάνουν λόγο πως ενδεχομένως να έχει κερδίσει ένα ποσό γύρω στις 1.000.000 λίρες μόνο από το τραγούδι «Hello» των Oasis. Η επιτυχία του Joker είναι σίγουρο πως θα βοηθήσει τον Glitter να βγάλει ένα αξιοπρεπέστατο ποσό από την 2λεπτη χρήση του «Rock and Roll Part 2».

Εν κατακλείδι, δεν υπάρχει κανένας τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι που εμπλέκονται με την παραγωγή του Joker, δεν γνώριζαν ότι η επιλογή του συγκεκριμένου τραγουδιού θα ήταν ηθικά προβληματική και αμφιλεγόμενη. Πως θα επωφελούσε έναν άνθρωπο καταδικασμένο για σεξουαλική εγκλήματα κατά ανήλικων ψυχών. Είναι μία διαμάχη που η ταινία δεν την χρειάζεται διότι πρόκειται για μία συγκλονιστική παραγωγή. Και ακόμη και για τους ανθρώπους που λάτρεψαν το Joker, δεν υπάρχει περίπτωση να μην τους αφήνει μία άσχημη γεύση όλη αυτή η ιστορία.