Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Η μισή αλήθεια του Άρη Σερβετάλη

Ο Άρης Σερβετάλης είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση καλλιτέχνη. Έγινε γνωστός στο τηλεοπτικό κοινό ως ο εκκεντρικός «Λάζαρος» στο «Είσαι το Ταίρι μου» με την χαίτη ιγκουάνα και έπειτα ακολούθησαν οι μεγάλες επιτυχίες με το «Κλείσε τα μάτια» ως «Στέφανος» και τους «Singles» ως «Φώτης».

Κάπου εκεί τον χάσαμε διότι αποφάσισε να ακολουθήσει αυτό που πραγματικά αναζητούσε μέσω της τέχνης. Τις θεατρικές παραστάσεις και τον κινηματογράφο. Μάλιστα το 2019 κατάφερε να κερδίσει το βραβείο Α’ Ανδρικού ρόλου στα Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου ως «Ρένος» στην ταινία «The Waiter». Ένα επιστέγασμα της δουλειάς και του ταλέντου του. Διότι είναι αδιαμφισβήτητο: Ο Άρης Σερβετάλης είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους καλλιτέχνες της γενιάς μας.

- Διαφήμιση -

Ωστόσο το τελευταίο διάστημα, η απόφασή του να απομακρυνθεί από τα λαμπερά φώτα της δημοσιότητας, έχει συμπέσει και με την στροφή του προς τον Θεό. Σε τέτοιο σημείο που όποτε το όνομά του θα βρεθεί σε τίτλο είδησης, γνωρίζεις πως όλη η συνέντευξη θα περικλείεται γύρω από την σύνδεσή του με τον Χριστιανισμό.  Σε αυτό ίσως να μην ευθύνεται και τόσο ο ίδιος αλλά τα ΜΜΕ και οι αναγνώστες. Ας του το δώσουμε.

Η συνέντευξη του Άρη Σερβετάλη στο Βήμα και τα όσα ειπώθηκαν σε αυτή, ήταν λογικό να προκαλέσουν θύελλα αντιδράσεων. Με αφορμή τον COVID-19, η άποψη του ηθοποιού για την Θεία Κοινωνία ήταν η αναμενόμενη αλλά η επιβεβαίωση ήταν εκείνη που άναψε το φυτίλι. «Πολύ λογικά ένας άνθρωπος που δεν πιστεύει θα πει ότι με τη Θεία Κοινωνία μεταδίδεται ο κοροναϊός. Εγώ, επειδή πιστεύω, θεωρώ ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να κολλήσεις κοινωνώντας, χωρίς να θέλω να μπω σε κάποια αντιπαράθεση. Δεν μπορώ να επιβάλλω σε κανέναν αυτή την πεποίθησή μου, θα ήθελα ωστόσο να γίνεται σεβαστή. Αυτά λείπουν σήμερα συχνά από τις διαφωνίες μας: η κατανόηση και ο σεβασμός», ανέφερε αρχικά, ενώ στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το κατά πόσο θα τον ενοχλούσε το να κοινωνήσει με πλαστικά κουτάλια μιας χρήσης, ήταν κατηγορηματικός:  «Αν ήταν να κοινωνώ με πλαστικά κουταλάκια, θα έπαιρνα μαζί μου και Θεία Κοινωνία να τη βάλω στην κατάψυξη. Η Θεία Κοινωνία είναι το σώμα και το αίμα του Χριστού, υπάρχει μια πνευματική διάσταση σε αυτό το μυστήριο που υπερβαίνει τον φυσικό κόσμο. Προσωπικά έχω την ανάγκη της Θείας Κοινωνίας όπως κάποιος άλλος χρειάζεται το φαγητό, πεινάω πνευματικά. Με στηρίζει, είναι η πνευματική τροφή μου. Καταλαβαίνω ότι δεν μπορούν να το κατανοήσουν όλοι αυτό, αλλά θα ήθελα να το σέβονται».

Σεβασμός. Μία λέξη που βγήκε αρκετές φορές από τα χείλη του Άρη Σερβετάλη. Θα συμφωνήσουμε πως η κατανόηση στα θρησκευτικά πιστεύω του καθενός είναι κάτι το ιερό. Η πίστη είναι ο κινητήριος μοχλός για το επόμενο βήμα. Η πίστη στο οτιδήποτε θεωρεί ιερό ο καθένας μας. Ωστόσο αυτό το «χαρτί» του σεβασμού και της κατανόησης πέφτει συχνά πυκνά στο τραπέζι των συζητήσεων και είναι μία καλή στιγμή ώστε να το ξεκαθαρίσουμε.

Η κριτική σε μία θρησκεία που έχει τεράστια δύναμη στα χέρια της είναι αναμενόμενο να συμβεί. Και ναι θα ξεπεράσει τα όρια της καλόπιστης κριτικής. Θα γίνει χλευαστική. Διότι είναι η εξουσία του ράσου που είναι τόσο επιβλητική και έχει τη δύναμη να συντρίψει τους πάντες στο διάβα της. Όταν η Ιερά Σύνοδος απαιτεί να μην μπει το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία και με κάθε ευκαιρία ξεθάβει το τσεκούρι του πολέμου, τότε ο χλευασμός, η κριτική και η εναντίωση απέναντί της γίνεται καθήκον. Όταν η θρησκοληψία συναντά τη μισαλλοδοξία και στέλνει εις το πυρ το εξώτερον όλα τα μέλη της κοινωνίας που δεν επιθυμούν να μπουν κάτω από την ομπρέλα της, τότε θα σηκώσουμε το δικό μας ανάστημα. Είναι τουλάχιστον γραφικό η Εκκλησία να «κλαίει σαν μωρό παιδί» πως έχει υποστεί bullying όταν η ίδια δεν αποδέχεται τίποτε άλλο πέρα από τον συντηρητικό εαυτό της. Είναι συνάμα υποκριτικό ανθυποσελέμπριτις στο όνομα της «αρπαχτής» να ταυτίζονται μαζί της και μάλιστα στην πιο κρίσιμη στιγμή της ανθρωπότητας.

- Διαφήμιση -

Θέλω να πιστεύω πως ο Άρης Σερβετάλης δεν ταυτίζεται με την θρησκοληψία. Έχει ακολουθήσει τον δρόμο του Θεού και νιώθει ευλάβεια για τα Πάθη του Κυρίου. Η πίστη γίνεται οδηγός στις δύσκολες στιγμές και –ναι- είναι περισσότερο από σεβαστό από την υγιή πλειοψηφία. Αλλά οι άκρως αντιεπιστημονικές απόψεις που θέτουν σε κίνδυνο ολόκληρη την κοινωνία είναι οι δικές μας κόκκινες γραμμές και θα τις υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο. Κάποιοι με σύνεση, ψυχραιμία, επιχειρήματα και άλλοι με χλευασμό. Και κανείς δεν μπορεί να μας το στερήσει.

«Κανονικότητα θα ήταν να μπορέσουμε να δούμε τι πραγματικά έχουμε ανάγκη και να γίνει μια επανεκκίνηση», ήταν μία από τις ατάκες που χρησιμοποίησε ο Άρης Σερβετάλης στη συνέντευξη αναφορικά με την «κανονικότητα» μετά την καραντίνα. Πάντως μία κοινωνία βυθισμένη στα στερεότυπα, το σκοτάδι και τη μισαλλοδοξία δεν είναι η κανονικότητα που θέλουμε να ξαναζήσουμε. Δεν την έχουμε ανάγκη σαν πνευματική μας τροφή.

*Του Άγγελου Κωνσταντούλια

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα