Το Netflix προκαλεί τριγμούς στη… μοναρχία

Αν είχατε καμία αμφιβολία για τον αντίκτυπο που έχουν πια οι σύγχρονες τηλεοπτικές σειρές με τα εκατομμύρια ανά τον κόσμο φαν, η επιβεβαίωση έρχεται και με… υπουργική σφραγίδα.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Βρετανός υπουργός Πολιτισμού, Ολιβερ Ντάουντεν, ζήτησε (ευγενικά) από το Netflix να τοποθετήσει μια προειδοποίηση στην αρχή κάθε επεισοδίου του «The Crown», όπου να ξεκαθαρίζεται πως πρόκειται για μυθοπλασία και όχι για ιστορική καταγραφή. «Δίχως αυτή, φοβάμαι πως μια γενιά θεατών που δεν έχουν ζήσει αυτά τα γεγονότα ίσως μπλέξει τη μυθοπλασία με την πραγματικότητα», πρόσθεσε ο υπουργός, αναφερόμενος στον πρόσφατο τέταρτο κύκλο της σειράς και ειδικά στην απεικόνιση της πριγκίπισσας Νταϊάνα.

- Διαφήμιση -

Ερμηνευμένη (άρτια) από την Εμα Κόριν, η Νταϊάνα του «The Crown» παρουσιάζεται γλυκιά, έξυπνη, αλλά και αντικείμενο εκμετάλλευσης από τον πρίγκιπα Κάρολο, ο οποίος της φέρεται άσχημα και τη χρησιμοποιεί ως προκάλυμμα της περίφημης σχέσης του με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς.

Επιπλέον, αναφορές υπάρχουν και στις βουλιμικές τάσεις της, όπως και στις ψυχρές σχέσεις με την υπόλοιπη βασιλική οικογένεια. «Μόνιμη ζημιά στη μοναρχία και στον πρίγκιπα Κάρολο» είναι ικανή να προκαλέσει μια τέτοια απεικόνιση, κατά τον κ. Ντάουντεν, ενώ σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα πηγές κοντά στον Κάρολο μιλούν για «τον κακόβουλο τρόπο με τον οποίο ο σεναριογράφος Πίτερ Μόργκαν χρησιμοποιεί την ανάλαφρη ψυχαγωγία προκειμένου να προωθήσει μια ξεκάθαρα αντιμοναρχική ατζέντα και οι άνθρωποι απλώς δεν το βλέπουν. Τους έχει προσελκύσει μέσα από τους πρώτους κύκλους ώσπου δεν καταλαβαίνουν ότι χειραγωγούνται. Πρόκειται για υψηλού επιπέδου προπαγάνδα».

Τέτοιες είναι οι αντιδράσεις που προκαλούνται στα ανώτερα κλιμάκια για το «The Crown», το οποίο ωστόσο δεν είναι το μόνο ιστορικό δράμα στη σύγχρονη τηλεόραση.

Αρκετές ακόμη σειρές εποχής («Βάρβαροι», «La Revolution», «Peaky Blinders», «Vikings» κ.ά.) αντλούν έμπνευση από την Ιστορία, προκειμένου να αναπτύξουν την πλοκή και τους χαρακτήρες τους. Αλλες με περισσότερη και άλλες με πιο «χαλαρή» προσήλωση στα πραγματικά γεγονότα.

Και είναι αλήθεια πως (ιδίως) μια νεότερη γενιά τηλεθεατών, που έχει μάλλον κακή σχέση με τα βιβλία, θα μπορούσε να σχηματίσει ανακριβή εικόνα σε σχέση με την ιστορική αλήθεια. Από την άλλη, το να υποδεικνύει ένας υπουργός «διορθώσεις» σε μια σειρά παγκοσμίου βεληνεκούς για να μη θιγεί η μοναρχία, το 2020, μοιάζει και λίγο κωμικό…

Πηγή: Καθημερινή

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Σχετικά άρθρα

Η εναλλακτική αρρενωπότητα του Γιώργου Κοψιδά

Ας ξεκινήσουμε με μία αλήθεια: Η σημερινή κοινωνία κάνει μικρά και σημαντικά προοδευτικά βήματα αναφορικά με την προσαρμογή των μειονοτήτων και διαλύει το τοξικό...

MasterChef 5: Το ΠΑΣΟΚ κρύβεται πίσω από την απαγωγή των κριτών στο νέο τρέιλερ

Μετακίνηση με κωδικό "ΠΑΣΟΚ" έβαλε σε μπελάδες τους κριτές στο τρέιλερ του MasterChef 5. Ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος έδωσε την εξήγηση για την απαγωγή. Το νέο...

Death to 2020: Το special επεισόδιο από τους δημιουργούς του Black Mirror!

Όσοι έχετε παρακολουθήσει την τηλεοπτική σειρά Black Mirror ίσως νιώθετε και εσείς πως το 2020 θα μπορούσε να είναι κάποιο επεισόδιο της, αλλά δυστυχώς είναι η...

Νέα άρθρα