Τρίτη, 26 Μαρτίου, 2024

Η εναλλακτική αρρενωπότητα του Γιώργου Κοψιδά

Ας ξεκινήσουμε με μία αλήθεια: Η σημερινή κοινωνία κάνει μικρά και σημαντικά προοδευτικά βήματα αναφορικά με την προσαρμογή των μειονοτήτων και διαλύει το τοξικό σύννεφο της ομοφοβίας και της ξενοφοβίας. Και τώρα, ας συνεχίσουμε με μία παραδοχή: Μία μειονότητα που σταδιακά κερδίζει όλο και περισσότερο κοινό είναι εκείνη των vegans. Μία μειονότητα που δέχεται τον χλευασμό ακόμη και από αυτοαποκαλούμενους προοδευτικούς που μάχονται για τα δικαιώματα των λίγων, μόνο που η συγκεκριμένη κατηγορία δεν βρίσκεται στην ατζέντα τους. Όχι απλά δεν τους αγγίζει αλλά μάλιστα κλείνουν τα μάτια στο πρόβλημα με χλευασμό. Κακά τα ψέματα: Ανάμεσα στο δίλημμα της ηθικής και της απόλαυσης, το βάρος της ζυγαριάς γέρνει προς τη δεύτερη πλευρά.

Το κίνημα του βιγκανισμού αυξάνεται σταδιακά. Η βιομηχανία των ζωϊκών προϊόντων και η υπερκατανάλωση αυτών έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην κλιματική αλλαγή που ετοιμάζεται να «πνίξει». Ντοκιμαντέρ που αφορούν την βιομηχανία των ζωϊκών προϊόντων, την κλιματική αλλαγή και τον πόνο που προσφέρει ο άνθρωπος στα ζώα έχουν βοηθήσει ώστε να αναδειχθεί το ζήτημα και να «αναγκάσει» αρκετούς εκεί έξω να αποφασίσουν να στραφούν στην αυστηρά χορτοφαγική διατροφή.

- Διαφήμιση -

Ένας εξ αυτών και ο ηθοποιός Γιώργος Κοψιδάς που αυτή την περίοδο συμμετέχει στο Survivor 4. Ο καλλιτέχνης που γνωρίσαμε μέσω των επιτυχιών «Μίλα μου βρώμικα» και «Κάτω Παρτάλι» έχει ασπαστεί τον βιγκανισμό εδώ και περίπου 8 χρόνια, όταν συνειδητοποίησε ότι ήταν «ηθικός αυτουργός σ’ ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της ανθρωπότητας. Το ότι σκλαβώνουμε, εκτρέφουμε, αναπαράγουμε με πολύ άσχημο τρόπο ζώα για να τρεφόμαστε». Ο 45χρονος ηθοποιός επέστρεψε στην ελληνική τηλεόραση για να αναδείξει ένα εναλλακτικό πρότυπο αρρενωπότητας. Μάλιστα το κάνει με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο σ’ ένα reality επιβίωσης, διαλύοντας κάθε στερεότυπο.

Ένα από τα πιο βαθιά ριζωμένα στερεότυπα αναφορικά με τον άνδρα που επέλεξε τον δρόμο του βιγκανισμού είναι πως πρόκειται για κάποιον γυναικωτό, λιπόσαρκο άνδρα. Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2018 με τίτλο «Κρέας και άνδρες: Οι διαφορές των δύο φύλων απέναντι στο κρέας», η έρευνα κατέληγε στο συμπέρασμα πως οι άνδρες θεωρούν ότι η κρεατίνη βελτιώνει τη μυϊκή δύναμη, το μέγεθος, τη σωματική και νευρική απόδοση και προστατεύει από τραυματισμούς – κάτι που οι άνδρες αναζητούν δεδομένης της τάσης τους για φυσικές και ριψοκίνδυνες συμπεριφορές. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να γίνουν vegans ενώ οι άνδρες φοβούνται πως θα χαρακτηριστούν ως «γυναικωτοί».

Αλήθεια; Όχι. Η επιστήμη έρχεται να καταρρίψει αυτόν τον ισχυρισμό, καθώς σε μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί σε 3 αθλητές του NFL σχετικά με τη σύγκριση των επιπτώσεων μίας διατροφής βασισμένης στο κρέας και μίας αντίστοιχης vegan, τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν πως ο δρόμος για τη σεξουαλική ανάταση περνάει μέσα από την αυστηρή χορτοφαγία (αναλυτικά η έρευνα). Την ίδια στιγμή αθλητές όπως ο Lewis Hamilton και ο Patrik Baboumian (κατέχει το ρεκόρ του δυνατότερου άνδρα στον κόσμο) έχουν γίνει vegan και επιβεβαιώνουν τις ευεργετικές ιδιότητες που τους έχει προσφέρει η διακοπή των ζωϊκών προϊόντων από τη διατροφή τους.

Ο Γιώργος Κοψιδάς μέσω της συμμετοχής του στο Survivor έρχεται να φέρει την επιβεβαίωση των παραπάνω. Να αποδείξει πως ακόμη και σ’ ένα σκληρό reality επιβίωσης που χρειάζεσαι σθένος, πνευματική και σωματική δύναμη, ένας vegan άνδρας τα καταφέρνει εξίσου καλά (ίσως και καλύτερα από την πλειοψηφία). Προβάλλει το πρότυπο της αρρενωπότητας που έχουμε ανάγκη σήμερα και οφείλουμε να το αναδείξουμε. Εκείνου που η ηθική είναι η πυξίδα και το πιο ισχυρό κίνητρο για να συνεχίσει. Εκείνου που τόλμησε να αμφισβητήσει όλα όσα είχε μάθει από μικρό παιδί, ν’ αναζητήσει και στο τέλος να πάρει τη μεγάλη απόφαση για τη μετάβαση. Ν’ απαρνηθεί την απόλαυσή του, να βγει από την ασφαλή περιοχή του και να στραφεί στην ηθική μακριά από φανφάρες. Μακριά από selfies με τον σκύλο στο Instagram, την ίδια στιγμή που περιμένει να ψηθεί το μοσχαράκι γάλακτος στο φούρνο.

- Διαφήμιση -

Ο Γιώργος Κοψιδάς είναι το εναλλακτικό πρότυπο αρρενωπότητας που σπάει τα ταμπού. Που δεν τον απασχολεί το επιτηδευμένο sexiness και η υποκρισία. Που δε θέτει τα όρια της προοδευτικότητας, της δικαιοσύνης και της ισότητας αναλόγως με τα όσα θα τον βγάλουν από τη βολική ζωούλα του. Ο υπεύθυνος πολίτης που δε θα μείνει σε όλα όσα έχει διδαχτεί και θα γίνει η αλλαγή που θα αποτελέσει παράδειγμα για όλους. Η αλλαγή και για τον πλανήτη αλλά και για τον ίδιο του τον εαυτό.

«Δίνω την ασυλία» στον Γιώργο Κοψιδά.

Του Άγγελου Κωνσταντούλια

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα