Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ελληνοτουρκικά: Θετική ατζέντα και πρόσκληση στην Κωνσταντινούπολη

Όλα τα φλέγοντα θέματα που αφορούν της ελληνοτουρκικές σχέσεις συζητήθηκαν στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη.

Οι δύο ηγέτες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν για μια σειρά θεμάτων ανοίγοντας τη βεντάλια από το Κυπριακό μέχρι ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Βελτίωση του κλίματος

- Διαφήμιση -

Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο το βράδυ της Τρίτης (ώρα Ελλάδος) διήρκεσε περίπου μία ώρα και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές διαπιστώθηκε βελτίωση του κλίματος σε σχέση με την προηγούμενη συνάντηση του Ιουλίου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι δυο πλευρές συμφώνησαν να ξαναβάλουν στο τραπέζι μια θετική ατζέντα για τις σχέσεις τους και ο Ρ.Τ. Ερντογάν προσκάλεσε τον Αλ. Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη για επίσημη συνάντηση εργασίας.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών ήταν οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στο Αιγαίο, το Κυπριακό, αλλά και οι ευρωτουρκικές σχέσεις.

Στη διμερή συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν, τον Έλληνα πρωθυπουργό συνόδευαν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, Νίκος Παππάς και τον Τούρκο πρόεδρο ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο υπουργός Οικονομίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Ουσιαστική συζήτηση για το Κυπριακό

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι κρίσιμης σημασίας για την προώθηση των σχέσεων των δυο χωρών είναι να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου και μείωση της έντασης στο Αιγαίο. Συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι επαφές προς αυτήν την κατεύθυνση και η εφαρμογή των σχετικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως οι δύο άνδρες συμφώνησαν στη περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των αρχών των δύο χωρών για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, με σκοπό την περαιτέρω μείωση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών.

- Διαφήμιση -

Όπως αναμενόταν, ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στο θέμα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, επαναλαμβάνοντας τις πάγιες θέσεις της τουρκικής πλευράς επί του θέματος.

Συζητήθηκε ακόμη το ζήτημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Σμύρνης-Θεσσαλονίκης και η συνεργασία στον Τουρισμό και η επίλυση σχετικών θεμάτων.

Ουσιαστική συζήτηση έγινε, όμως, και για το Κυπριακό, όπου συμφωνήθηκε η επανεκκίνηση των συνομιλιών στο πλαίσιο του σχεδίου Γκουτέρες.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την προσήλωση της Ελλάδας σε δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε και τα θέματα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχόλης της Χάλκης και των εκλογών για τα Βακούφια της ελληνικής μειονότητας στην Κων/πολη. Από την πλευρά του, ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του για τα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει τις επαφές του στη Νέα Υόρκη και την Πέμπτη θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Στο περιθώριο των εργασιών της Γ.Σ. του ΟΗΕ ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει επαφές με μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οργανισμούς. Το βράδυ της Τετάρτης θα παρευρεθεί σε δεξίωση που παρατίθεται προς τιμή του στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας, παρουσία εκπροσώπων της κοινότητας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα