Ο Μπάνκσι εναντίον της εμπορευματοποίησης της τέχνης

0
40

Ακόμα συζητά ο κόσμος της τέχνης το περιστατικό με τον πίνακα του Μπάνκσι που αυτοκαταστράφηκε κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας στο Λονδίνο, λίγο αφότου πουλήθηκε έναντι 1,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε ανάρτησή του ο εκκεντρικός ζωγράφος και γραφίστας εξηγεί την απίστευτη επιλογή του ως μήνυμα κατά της εμπορευματοποίησης της τέχνης. Ωστόσο, το βέβαιο είναι πως η τιμή του πίνακα εκτοξεύτηκε.

«Λίγα χρόνια πριν έκρυψα έναν καταστροφέα σε ένα πίνακα σε περίπτωση που θα έβγαινε ποτέ σε δημοπρασία»: Με βίντεο στο Instagram, ο Μπάνκσι, κρύβοντας πάντα το πρόσωπό του, αποκαλύπτει τη φάρσα που έστησε στον κόσμο της τέχνης.

Η αυτοκαταστροφή του έργου «Το κορίτσι με το μπαλόνι» ήταν προσχεδιασμένη και την επίμαχη στιγμή ο ίδιος, ή πιθανότερα κάποιος συνεργάτης του, ήταν στην αίθουσα, ενεργοποίησε τον μηχανισμό και κατέγραψε τη σκηνή.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

. “The urge to destroy is also a creative urge” – Picasso

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Banksy (@banksy) στις

Ο Οίκος Sotheby’s δεν αποκαλύπτει αν γνώριζε εκ των προτέρων τη φάρσα. Αυτό στο οποίο συμφωνούν οι περισσότεροι κριτικοί είναι ότι η αξία του έργου εκτοξεύτηκε μετά το πρωτοφανές περιστατικό.

Αν και εκτιμάται ότι κερδίζει εκατομμύρια, ο Μπάνκσι καταδικάζει την εμπορευματοποίηση της τέχνης. Συχνά τα έσοδά του δωρίζονται σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, ενώ το 2013 πούλησε υπογεγραμμένους πίνακες στο Σέντραλ Παρκ προς 60 δολάρια τον καθένα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here