Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής την Δευτέρα μετά την αποτυχία του Eurogroup

Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής τη Δευτέρα με αποκλειστικό θέμα την Ελλάδα ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ μέσω Twitter.

Η απόφαση ελήφθη μετά το Eurogroup της Πέμπτης στο οποίο δεν υπήρξε καμία συμφωνία για την Ελλάδα και με το βάρος των χρονικών περιθωρίων που στενεύουν επικίνδυνα για τη χώρα.

- Διαφήμιση -

«Μετά την έκβαση της συνεδρίασης του Eurogroup σήμερα, αποφάσισα τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής τη Δευτέρα 22 Ιουνίου και ώρα 19.00. Είναι καιρός να συζητηθεί επειγόντως το ζήτημα της Ελλάδας στο υψηλότερο επίπεδο», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter ο Τουσκ.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ σχετικά με την επερχόμενη Έκτακτη Σύνοδο, σχολίασε ότι η αποτελεσματικότητα της θα κριθεί από το αν η Αθήνα στείλει νέες προτάσεις μέχρι τότε. Αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες πάντως κάνουν λόγο για ύστατη ευκαιρία της Ελλάδας.

Νωρίτερα και αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, Ντάισελμπλούμ και Μοσκοβισί τόνισαν τη στενότητα των χρονικών περιθωρίων αλλά και την ανάγκη η Ελλάδα να καταθέσει επιτέλους ολοκληρωμένες προτάσεις προς τους Θεσμούς.

Δεν παρέλειψαν βέβαια να τονίσουν με κάθε τρόπο πως η μπάλα είναι πλέον στο ελληνικό γήπεδο και πως οι θεσμοί έχουν κάνει οτιδήποτε είναι δυνατό για να δώσουν μια λύση στο ελληνικό πρόβλημα.

Η αναγγελία της έκτακτης Συνόδου έγινε δεκτή με έκπληξη και από τους διεθνείς αναλυτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γνωστός οικονομικός συντάκτης των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ σχολιάζοντας και το γεγονός ότι μπορεί να χρειαστεί να συνέλθει νωρίτερα και το Eurogroup σχολίασε στο Twitter: «Ο Θεός να μας βοηθήσει».

Reuters: Φόβοι της ΕΚΤ ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν τη Δευτέρα

Εν τω μεταξύ, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε αργά το βράδυ πως στελέχη της ΕΚΤ ενημέρωσαν τους υπουργούς Οικονομικούς της Ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια του Eurogroup, ότι πιθανώς οι ελληνικές τράπεζες να μην μπορούν να ανοίξουν την Δευτέρα.

- Διαφήμιση -

Την παραπάνω είδηση αναμετέδωσαν αρκετοί δημοσιογράφοι διεθνών ΜΜΕ, κυρίως μέσω του Twitter, επικαλούμενοι πηγές του πρακτορείου.

Ωστόσο, ο δημοσιογράφος των FΤ, Πίτερ Σπίγκελ, έσπευσε να διαψεύσει τις εν λόγω πληροφορίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα