Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

Αυτό είναι το σχέδιο που ετοιμάζουν οι δανειστές για το ελληνικό χρέος

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, η εφημερίδα «Καθημερινή» μεταδίδει -επικαλούμενη δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου τον οποίο δεν κατονομάζει– ότι το σενάριο που εξετάζεται και είναι το πιο πιθανό αυτή τη στιγμή είναι να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των μελών της Ευρωζώνης το βράδυ της Πέμπτης 25 Ιουνίου, μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής που είναι προγραμματισμένη εκείνη την ημέρα και έχει πολύ βαριά ατζέντα.

Σκοπός, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι με αυτό τον τρόπο το ελληνικό ζήτημα να μην επισκιάσει τα άλλα σοβαρά θέματα που έχουν να συζητηθούν, όπως το Brexit αλλά και η μεταναστευτική πολιτική. Συγχρόνως θα έχει περάσει και μία εβδομάδα από το σημερινό Eurogroup χωρίς κάποια άλλη συνάντηση με αποτέλεσμα να ασκήσει περαιτέρω πίεση στην ελληνική πλευρά.

- Διαφήμιση -

Σύμφωνα με τον ίδιο υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο, αυτή τη στιγμή σε Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επεξεργάζονται κείμενο που θα αναφέρεται στο θέμα του χρέους σε περίπτωση συμφωνίας. Μια ανανέωση της δήλωσης για την ελάφρυνση του χρέους που είχε κερδίσει η ελληνική πλευρά στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, όταν υπουργός ήταν ο Γιάννης Στουρνάρας.

Συγχρόνως, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες θα γίνει μόνο αν οι εκροές αυξηθούν επικίνδυνα τις επόμενες μέρες.

H συμβιβαστική πρόταση Μπατίστα στο ΔΝΤ

Στην ίδια εφημερίδα μίλησε και ο Βραζιλιάνος εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πάουλο Νογκουέιρα Μπατίστα, ο οποίος παρουσίασε μια συμβιβαστική πρόταση ώστε να αρθεί το αδίεξοδο.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει την πρότασή του πρόταση «κοινού νου» και όπως αναφέρει, την παρουσίασε την περασμένη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για την οικονομία της Ευρώπης.

Η πρόταση προβλέπει μία μεταβατική λύση.

- Διαφήμιση -

Σύμφωνα με αυτή, η Ελλάδα θα δεσμευόταν:

  1. Να επιτύχει μικρά και αργά αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα λίγα χρόνια.
  2. Να εξηγήσει με λογική λεπτομέρεια τι μέτρα θα λάβει για να επιτύχει αυτά τα πλεονάσματα.
  3. Να παρουσιάσει τα σχέδιά της για ένα μερικό δημοσιονομικό και διαρθρωτικό πακέτο που θα μπορούσε να περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση του δημόσιου τομέα, τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, την ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης, μερικές ιδιωτικοποιήσεις και ίσως κάποιες λιγότερο αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων και το ασφαλιστικό σύστημα.

Σε αντάλλαγμα, οι Θεσμοί:

  • Θα παρέτειναν την περίοδο των διαπραγματεύσεων για 4-6 μήνες, παράλληλα με την αποδέσμευση ενός ποσού που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να καλύψει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ χωρίς επιπλέον απώλειες στα αποθεματικά της ή άλλα έκτακτα μέτρα.
  • Η πρώτη μερική αποδέσμευση θα γινόταν πριν από τις 30 Ιουνίου.
  • Επιπλέον, θα συμφωνούσαν να αναδιαρθρώσουν το ελληνικό χρέος με τους επίσημους Ευρωπαίους πιστωτές στο μέλλον, εφόσον η Ελλάδα τηρήσει αυτά που θα έχει συμφωνήσει και διαπραγματευθεί περαιτέρω μέτρα τους επόμενους μήνες.

Στο Εκτελεστικό Συμβούλιο ο κ. Μπατίστα εκπροσωπεί τη Βραζιλία και 10 ακόμη αναπτυσσόμενες χώρες (στην «Καθημερινή», πάντως, μίλησε υπό την προσωπική του ιδιότητα). Η εφημερίδα αναφέρει ότι, αν και είναι γνωστός για την κριτική που έχει ασκήσει στο ελληνικό πρόγραμμα, στελέχη του Ταμείου χαρακτηρίζουν τις προτάσεις που παρουσίασε τη Δευτέρα «παραγωγικές» και μοιράζονται την ανησυχία του για το διαφαινόμενο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα