Τρίτη, 26 Μαρτίου, 2024

Η «Λίστα Πέτσα» ήταν δωράκι, το σημερινό είναι το μεγάλο δώρο…

Η περιβόητη πια, «Λίστα Πέτσα», δηλαδή το κρατικό χρήμα που μοιράστηκε σε μέσα ενημέρωσης, είχε μια δικαιολογητική βάση, έτσι όπως την έθεσε η κυβέρνηση: έπρεπε να προβληθούν τα ενημερωτικά μηνύματα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Βεβαίως, αυτό θα μπορούσε να γίνει δωρεάν, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας σήμερα.

Τα χρήματα που μοιράστηκαν με τη λίστα αυτή ήταν ένα μικρό δωράκι, ιδιαίτερα για τους καναλάρχες. Τι να σου κάνει ένα εκατομμυριάκι μπροστά σε εκατοντάδες εκατομμύρια τζίρο, που κάνουν οι μεγάλοι τηλεοπτικοί σταθμοί; Επειδή, λοιπόν, αυτό ήταν δωράκι, θα ερχόταν και η σειρά του μεγάλου δώρου. Το συσκεύασε καλά ο κ. Πέτσας και ετοιμάζεται (μόλις το εγκρίνει η Βουλή) να τους το στείλει.

- Διαφήμιση -

Τι είναι αυτό το δώρο; Μέχρι τώρα ο νόμος, που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, υποχρέωνε τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών να έχουν το λιγότερο 400 εργαζόμενους με μισθωτή σχέση εργασίας. Είναι ένας εύλογος αριθμός, καθώς οι επιχειρήσεις αυτές είναι μεγάλες. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια έχουν ευεργετηθεί πολυποίκιλα με άλλες ρυθμίσεις (φορολογικές, απαλλαγή από υποχρέωση «Πόθεν Εσχες» κ.α).

Ερχεται τώρα ο κ. Πέτσας και τους ικανοποιεί το πιο μεγάλο αίτημα: καταργείται ο υποχρεωτικός αριθμός των 400 εργαζομένων και, επιπλέον, θα μπορούν να προσλαμβάνουν με όποια σχέση εργασίας θέλουν. Μια μικρή περιγραφή αυτού που πάει να γίνει κάνουν όλες οι Ενώσεις των εργαζομένων(δημοσιογράφων, τεχνικών, υπαλλήλων κ.α) στα μέσα ενημέρωσης: «Εως σήμερα γνωρίζαμε εργαζόμενους με μερική απασχόληση, με εκ περιτροπής εργασία, με αναστολή σύμβασης.

Σήμερα ήρθε η ημέρα η ελληνική κοινωνία να γνωρίσει μια νέα εκδοχή της ευελιξίας των εργασιακών σχέσεων. Πρόκειται για τους προσμετρημένους εργαζόμενους, αυτούς δηλαδή που αλλού θα εργάζονται και αλλού θα υπολογίζονται ως εργαζόμενοι. Αλλά και οι μη προσμετρημένοι δεν θα έχουν καλύτερη μοίρα. Οι συμβάσεις τους, αν περάσει το νομοσχέδιο οδοστρωτήρας, θα μπορούν να μετατραπούν άμεσα και νόμιμα σε συμβάσεις παροχής υπηρεσιών. Κατακτήσεις είκοσι πέντε ετών ακυρώνονται σε μια νύχτα».

Υποτίθεται ότι η κυβέρνηση έχει στραμμένη όλη την προσοχή της στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Αμ δε. Η πανδημία αποτελεί χρυσή ευκαιρία, αφού σχεδόν έχει απαγορευθεί κάθε διαμαρτυρία, για να περάσουν ρυθμίσεις χαριστικές για τους καναλάρχες και ενταφιαστικές για κατοχυρωμένα επί δεκαετίες δικαιώματα των εργαζομένων τους. Ό,τι άφησαν όρθια τα Μνημόνια έρχονται να τα ξεθεμελιώσουν οριστικά νόμοι της πανδημίας, ένας εκ των οποίων είναι ο σημερινός του κ. Πέτσα, για τον οποίο γίνεται η απεργία στα τηλεοπτικά κανάλια.

Παρακολουθώντας το μιντιακό τοπίο ειδικά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και συνδυάζοντας όσα συμβαίνουν με τα δωράκια και τα δώρα, μου ήρθε στο νου αυτό που είχε πει πριν από πολλές δεκαετίες ο Γερμανός πολιτικός Μπίσμαρκ: «Τα σκυλιά ακολουθούν αυτόν που τα ταίζει»

Πηγή: News247.gr

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα