Η Σοφία Μπεκατώρου πέτυχε το ακατόρθωτο, ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo

Είναι έτοιμη η κοινωνία μας να ωριμάσει και να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα κατάματα;

Γυναίκες καθημερινά στο δρόμο, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στο σχολείο, στο φροντιστήριο, στο γυμναστήριο, στο γραφείο τους, στην εργασία τους, στο σπίτι τους πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.  Ο βιασμός, η σεξουαλική επίθεση είναι η πιο βίαιη και τραυματική κακοποίηση και ακραία απόδειξη της έμφυλης διάκρισης. Είναι έτοιμη η ελληνική κοινωνία να αλλάξει εξαιτίας της γενναίας Σοφίας Μπεκατώρου;

- Διαφήμιση -

Ώρα να σπάσει η ανοχή και η σιωπή

Η Σοφία Μπεκατώρου πριν προβεί στη δημόσια καταγγελία – εξομολόγηση για τον βιασμό της από ισχυρό παράγοντα της ιστιοπλοΐας σε ηλικία 21 ετών, είχε κάνει σχετική καταγγελία στον εισαγγελέα κατονομάζοντας τον δράστη του βιασμού. Πρόκειται για τον αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας ο οποίος βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΙΟ από τη δεκαετία του ’90 και μέχρι σήμερα. Μόνο τυχαία δεν είναι η απαράδεκτη ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία, η οποία χαρακτηρίζει τον βιασμό ως «δυσάρεστο περιστατικό».

Το στίγμα της ενοχής θα περάσει από το θύμα στο θύτη

Αυτεπάγγελτη έρευνα θα ξεκινήσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών μετά τις δημόσιες καταγγελίες της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου κατά του Αριστείδη Αδαμόπουλου, τον οποίο κατονόμασε ως δράστη σεξουαλικής κακοποίησης που υπέστη πριν από 23 χρόνια κατά τη διάρκεια επαγγελματικού ταξιδιού της.

Η μάστιγα της συνενοχής

Η μαρτυρία της Σοφίας Μπεκατώρου, η γενναία εξομολόγησή της για τον βιασμό της από παράγοντα της Ομοσπονδίας απεικονίζουν την πραγματικότητα που βιώνουν οι γυναίκες. Όταν λένε όχι και βιάζονται, όταν το όχι τους μεταφράζεται ως συναίνεση και η σιωπή τους επειδή φοβούνται ως συνενοχή. Αυτοί που εκπλήσσονται τώρα, τις περισσότερες φορές γνωρίζουν και ηθελημένα συγκαλύπτουν πάντα εκείνον που παρενοχλεί, κάνοντας την γυναίκα που παρενοχλείται να νιώθει μόνη, βρώμικη, αδύναμη.

- Διαφήμιση -

Όσο μεγαλώνει η δική μας φωνή, τόσο μικραίνει η δικής τους

Η δημόσια κίνηση της Σοφίας Μπεκατώρου κουβαλά την κοινωνική αλλαγή για ένα κόσμο πιο δίκαιο απέναντι στα θύματα. Δίνει δύναμη, θάρρος, κουράγιο στις γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλικές επιθέσεις και παρενόχληση να μιλήσουν. Η διεθνής πολίστρια Μάνια Μπίκοφ και η αθλήτρια της τεχνικής κολύμβησης Ραμπέα Ιατρίδου, με τις αναρτήσεις τους περιγράφουν τις τραυματικές καταστάσεις που βίωσαν.Η έμφυλη βία έχει τα θεμέλια της στην αντιστροφή της ευθύνης και στη σιωπή του θύματος.

«Η ελευθερία της γυναίκας αποτυπώνει την ελευθερία της κοινωνίας»

Τα λόγια της Ρόζα Λούξεμπουργκ αυτές τις μέρες είναι πιο επίκαιρα από ποτέ. Η Σοφία δείχνει τον δρόμο για να γκρεμιστεί το τείχος της σιωπής με το οποίο η πατριαρχία περιβάλει την κακοποίηση των γυναικών. Δεν είναι θολές οι γραμμές γύρω από την σεξουαλική συναίνεση. Δεν φταίει ποτέ το θύμα.  Παρόλα αυτά, στις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης το θύμα είναι αυτό που στιγματίζεται. Ποιοι είναι αυτοί που κακοποιούν τις γυναίκες και τις θηλυκότητες; Άντρες μεγαλωμένοι με τα δόγματα της κακοποιητικής κουλτούρας, εξοικειωμένοι με τη βία, γαλουχημένοι με σεξιστικά στερεότυπα για τη γυναίκα και τη σεξουαλική επιθυμία. Η Σοφία Μπεκατώρου έσπασε την αλυσίδα της αφομοιωμένης πατριαρχικής σκέψης και μίλησε. Κι αυτό δεν πρέπει  να το αγνοήσουμε ως κοινωνία. Απαιτούνται δράσεις, και κυριότερα αλλαγή της κουλτούρας της σιωπής και της ανοχής στη βία κατά των γυναικών. Γιατί δεν καταγγέλλουν τα θύματα βιασμού τον βιασμό τους και γιγαντώνεται η ατιμωρησία των δραστών; Εξαιτίας του φόβου να μη γίνουν πιστευτές, της έλλειψης εμπιστοσύνης στο δικαστικό σύστημα ή επειδή το στίγμα που συνδέεται με αυτόν αποθαρρύνουν πάρα πολλές γυναίκες από την αναφορά βιασμού.

«Ας επικρατήσει η δικαιοσύνη κι ας γκρεμιστεί ο κόσμος όλος»

Το αναγκαίο reality check το προσέφερε η Εισαγγελέας Αριστοτελία Δόγκα με την αγόρευσή της στη δίκη της Ελένης Τοπαλούδη. «Το παιδί σας, ήχθη ως πρόβατο επί σφαγή και ως αμνός άμωμος», είπε η εισαγγελέας απευθυνόμενη στην τραγική μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη. «Δεν με ενδιαφέρει όσο και αν πιέζανε – αν πιέζανε – ας χαλάσει ο κόσμος όλος, ας γκρεμιστεί αλλά ας επικρατήσει η Δικαιοσύνη». Περισσότερα από 1 στα 5 άτομα στην Ε.Ε. πιστεύουν ότι οι γυναίκες συχνά λένε ψέματα ή υπερβάλλουν όταν ισχυρίζονται ότι έχουν υποστεί βία ή βιασμό. Συναίνεση σημαίνει ότι συμφωνώ ενεργά να κάνω σεξ με κάποιον, να έχω ερωτική επαφή. Σεξουαλική δραστηριότητα χωρίς συναίνεση είναι βιασμός και σεξουαλική επίθεση. Η Δανία τον Δεκέμβριο του 2020 αυστηροποίησε τη νομοθεσία της για τους βιασμούς, προχωρώντας σε ποινικοποίηση του σεξ χωρίς ρητή συναίνεση. Αντίστοιχη νομοθεσία που εισήχθη στη γειτονική Σουηδία το 2018 οδήγησε σε αύξηση κατά 75% των καταδικαστικών αποφάσεων σε υποθέσεις βιασμού. Σαφέστατα αυτός είναι ένας τρόπος να δοθεί τέλος στον διάχυτο στιγματισμό και την ενδημική ατιμωρησία για αυτό το έγκλημα.

- Διαφήμιση -

#ΜεΤηΣοφία

Ποιος θα τολμήσει να μιλήσει τώρα ειρωνικά για πολιτική ορθότητα και υπερβολές; Ποιος θα σταθεί απέναντι στο κύμα των αποκαλύψεων που έπεται και θα προσπαθήσει να τις υποβαθμίσει; Ποιος θα συνεχίσει να στηρίζει την κουλτούρα του βιασμού με την στάση του; Το έγκλημα δεν παραγράφεται. Το τραύμα δεν επουλώνεται. Η υπέρβαση της Σοφίας Μπεκατώρου είναι αξιέπαινη. Η βία που υπέστη δεν είναι ιδιωτική υπόθεση. Είναι κοινωνικό ζήτημα και μας αφορά όλους. Δεν βιάστηκε η Σοφία Μπεκατώρου. Την βίασε. Και την πιστεύουμε. Καμία ανοχή. Καμία συνενοχή. Η Σοφία Μπεκατώρου αλλάζει τον κόσμο μας. Κι αυτό είναι τεράστια νίκη της. Γιατί απλώνει το χέρι της στην επόμενη κακοποιημένη γυναίκα που θα βρει το κουράγιο να μιλήσει και να μας λυτρώσει ως κοινωνία από την ανισότητα, την απανθρωπιά, την έμφυλη βία και την εξουσιαστική βία. Σοφία Μπεκατώρου σε θαυμάζουμε.

Της Ζωής Δημητρίου για το Playboy.gr

Σχετικά άρθρα

Παναθηναϊκός: Οπαδοί στην προπόνηση στο Κορωπί, άγρια γκάζια σε όλους για τον αποκλεισμό

Ο ντροπιαστικός αποκλεισμός του Παναθηναϊκού από τον ΠΑΣ Γιάννινα δεν πέρασε στο ντούκου από τους οργανωμένους οπαδούς του τριφυλλιού. Αντιπροσωπεία της Θύρας 13 βρέθηκε...

Στέφανος Τσιτσιπάς: Αποκλείστηκε στα ημιτελικά του Australian Open

Το όνειρο του πρώτου τελικού σε Γκραν Σλαμ έσβησε για τον Στέφανο Τσιτσιπά στον ημιτελικό του Australian Open. Ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το εμπόδιο του εκπληκτικού Ντανίλ...

Οι πιθανοί αντίπαλοι του Ολυμπιακού αν προκριθεί

Η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς φιλοδώρησε- κατά την προσφιλή... συνήθεια της Αϊντχόφεν κάθε φορά που πατάει Ελλάδα- με τέσσερα τέρματα του Ολλανδούς, παίρνοντας σημαντικό προβάδισμα πρόκρισης...

Νέα άρθρα