Η Google χρηματοδοτεί οργανώσεις που αρνούνται την κλιματική αλλαγή

-

Παρά τις δηλώσεις της ότι στηρίζει την πολιτική δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η Google έχει στηρίξει οικονομικά συντηρητικές οργανώσεις και «ομάδες σκέψης» στις ΗΠΑ, οι οποίες αρνούνται την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής και κάνουν εκστρατεία εναντίον της θεσμοθέτησης νομοθεσίας για την αντιμετώπισή της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, που παρουσιάζει μια πολύ μεγάλη έρευνα για το ποιοι προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά στο περιβάλλον, εξαιτίας της καύσης και εξόρυξης υδρογονανθράκων, ο διαδικτυακός κολοσσός βοηθά οικονομικά πάνω από δώδεκα οργανώσεις -σε σύνολο εκατοντάδων- και think tanks αυτού του είδους, στο πλαίσιο της πολιτικής κοινωνικής ευθύνης που εφαρμόζει.

Πρόκειται για οργανώσεις που αντιτίθεται στην περιβαλλοντική νομοθεσία, αμφισβητούν την ανάγκη να αναληφθεί δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και προσπαθούν να ακυρωθούν φιλοπεριβαλλοντικά νομοθετήματα της κυβέρνησης Ομπάμα.

Μεταξύ αυτών είναι το Ινστιτούτο Ανταγωνιστικής Επιχειρηματικότητας (Competitive Enterprise Institute – CEI), ομάδα που συνέβαλε στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να μην επικυρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, ενώ είναι μεταξύ των χορηγών του ετήσιου συνεδρίου του Δικτύου Κρατικής Πολιτικής (State Policy Network – SPN), οργάνωση-ομπρέλα που στηρίζει συντηρητικές ομάδες και οργανώσεις που αρνούνται επιστημονικές θεωρίες, όπως το Ινστιτούτο Heartland που βλέπει πίσω από την ακτιβιστική δράση της Γκρέτα Τούνμπεργκ «κλιματική υστερία λόγω παραισθήσεων».

Το SPN έχει δημιουργήσει μια ιστοσελίδα στην οποία γράφονται άρθρα σύμφωνα με τα οποία «δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή» και ότι «το φυσικό περιβάλλον βελτιώνεται».

Στην προσπάθειά της να υπερασπιστεί τις χρηματοδοτήσεις αυτές, η Google υποστηρίζει ότι το γεγονός ότι έχει συνεργαστεί με τέτοιου είδους οργανώσεις «δεν σημαίνει ότι στηρίζει συνολικά την ατζέντα τους» και ότι χρηματοδοτεί οργανώσεις που ανήκουν σε όλο το πολιτικό και κοινωνικό φάσμα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Google, η εταιρεία «δεν είναι η μοναδική που χρηματοδοτεί οργανώσεις που αρνούνται την κλιματική αλλαγή». Μεταξύ των άλλων είναι η Amazon.

«Η θέση μας για την κλιματική αλλαγή είναι σαφής. Από το 2007 είμαστε εταιρεία ουδέτερη ως προς τη χρήση άνθρακα και τα τελευταία δύο χρόνια χρησιμοποιούμε μόνο ανανεώσιμες ενέργειες στις δράσεις σε όλο τον κόσμο», αναφέρει επίσης.

Επίσης υποστηρίζει ότι στη διάρκεια της συνόδου για το Κλίμα το 2015 στο Παρίσι είχε ταχθεί αναφανδόν υπέρ της ανάληψης δράσης, ενώ βοήθησε για να συγκεντρωθούν χρήματα και χορηγίες για τη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα που έγινε στο Σαν Φρανσίσκο το 2018.

Ωστόσο αυτή η δράση έρχεται σε σύγκρουση με την οικονομική στήριξη που παρέχει στο CEI και ανάλογες οργανώσεις.

Βέβαια, το Ινστιτούτο CEI έχει υπερασπιστεί την Google έναντι Ρεπουμπλικάνων που την κατηγορούσαν ότι έχει «αντισυντηρητικές προκαταλήψεις» ενώ τάσσεται κατά των περιορισμών στο διαδίκτυο και στην εφαρμογή νομοθεσίας κατά των μονοπωλίων.

Και πηγή μέσα στην Google, υπερασπιζόμενη την πολιτική της είπε: «Όσον αφορά την ρύθμιση της αγορά τεχνολογίας, η Google πρέπει να έχει συμμάχους και δεν είναι σοφό να ελέγχεις πάντα την ιδεολογία των υπερασπιστών σου». Τόσο κυνικά.

Οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές σημειώνουν ότι αυτός ο δυϊσμός να στηρίζεις την περιβαλλοντική δράση και ταυτόχρονα να χρηματοδοτείς όσους την πολεμούν «είναι απαράδεκτος».

«Δεν μπορείς να στηρίζεις ομάδες που προωθούν πλαστές θεωρίες που αρνούνται την κλιματική αλλαγή, δεν μπορεί να μη γνωρίζεις πόσο φαύλες είναι», τονίζει και ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Σέλντον Γουαϊτχάους.

Από την πλευρά της η Google στην ιστοσελίδα της υποστηρίζει ότι δεσμεύεται ότι η πολιτική της θέση είναι «ανοιχτή, διαφανής και σαφής προς όλους τους χρήστες της, μετόχους της και το κοινό».

Αλλά αρνείται να δώσει πλήρη στοιχεία για τα ποσά που πληρώνει στις χορηγίες της.

Σε ιστοσελίδα που ασχολείται με θέματα διαφάνειας, η Google έχει δηλώσει τις εταιρείες στις οποίες κάνει χορηγίες. Μεταξύ αυτών, εκτός από το CEI, περιλαμβάνεται η Αμερικανική Συντηρητική Ένωση (American Conservative Union – ACU), ο πρόεδρος της οποίας Ματ Σλαπ, είναι από τους διαμορφωτές της αντιπεριβαλλοντικής πολιτικής στην Ουάσιγκτον, το Ινστιτούτο Αμερικανών Επιχειρηματιών που κάνει εκστρατεία εναντίον όσον κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το περιβάλλον, και της οργάνωσης Αμερικανοί για τη Φορολογική Μεταρρύθμιση, που ασκεί κριτική στις εταιρείες που στηρίζουν την κλιματική δράση και την κοινωνική ευθύνη των επιχειρήσεων.

Επίσης χρηματοδοτεί το Ινστιτούτο Cato Institute, που αμφισβητεί τη σοβαρότητα της κατάστασης, το Κέντρο Mercatus, και την ομάδα πίεσης Ίδρυμα Κληρονομιάς και Δράσης, που υποστηρίζει ότι η Συμφωνία του Παρισιού είναι έργο «των ελίτ του κοσμοπολιτισμού» και μέρος της «καταστροφικής κληρονομιάς του Ομπάμα».

Σύμφωνα με τον περιβαλλοντολόγο Μπιλ ΜακΚίμπεν, προεξάρχουσα φυσιογνωμία του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, η Google και άλλες εταιρείες έχουν επιδοθεί σε προσπάθεια «πράσινου ξεπλύματος» της τακτικής τους, από τι μία με δηλώσεις υπέρ του περιβάλλοντος και από την άλλη με κρυφές χρηματοδοτήσεις των αρνητών του.

Όπως τονίζει, αυτές οι εταιρείες δεν έχουν χρησιμοποιήσει την ισχύ τους για να υπερασπιστούν το κλίμα.

Σύμφωνα με τον Κερτ Ντέιβις, ιδρυτή του Κέντρου Κλιματικών Ερευνών (Climate Investigations Center), που παρακολουθεί τις εταιρικές στρατηγικές και εκστρατείες, η οργάνωση «Συμμαχία των Ψύχραιμων» (Cooler Heads Coalition) με ιδρυτή τον Μάιρον Έμπελ, που επίσης χρηματοδοτείται από την Google, έχει ηγηθεί του αγώνα κατά της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής για δεκαετίες.

«Είναι εξτρεμιστές», λέει, και «απολαμβάνουν τη στήριξη και τους επαίνους του Ντόναλντ Τραμπ».

Ο Εμπελ, μάλιστα, πρόσφατα επέκρινε σφόδρα τον Λευκό Οίκο γιατί δεν ακυρώνει αρκετά γρήγορα τις περιβαλλοντικές νομοθεσίες της κυβέρνησης Ομπάμα.