Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Όταν ο Μπέρνι Σάντερς “προφήτευε” το εκλογικό θρίλερ στις ΗΠΑ

Οι αμερικανικές εκλογές εξελίχθηκαν σε ένα πολιτικό θρίλερ με διαρκείς ανατροπές σε πολιτείες-κλειδιά, με το χάρτη των ΗΠΑ αρχικά να κοκκινίζει στα χρώματα των Ρεπουμπλικάνων και μετά να γίνεται όλο και πιο μπλε στα χρώματα των Δημοκρατικών.

Και καθώς πολλές κρίσιμες πολιτείες άλλαζαν χρώμα, όσο οι ώρες περνούσαν μετά την έκδοση των πρώτων αποτελεσμάτων το βράδυ της Τρίτης και ο Μπάιντεν εμφανιζόταν να αυξάνει τους εκλέκτορες που συγκέντρωνε, ξαφνικά ο Τραμπ ανακήρυξε εαυτόν νικητή, άρχισε να καταγγέλλει προσπάθειες να του κλέψουν τη νίκη ενώ ζητούσε να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων. Και ακόμη χειρότερα, προχώρησε στην υποβολή ενστάσεων κατά των αποτελεσμάτων και αιτημάτων ακύρωσης ψήφων.

- Διαφήμιση -

Όσο αληθινές όμως και εάν είναι οι απειλές του Τραμπ, όπως και η πρόθεσή του να εξαπολύσει χάος στις ΗΠΑ σε περίπτωση που δεν επανεκλεγεί, εξίσου αληθές είναι και πως αυτό το εκλογικό θρίλερ ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενο, ακόμη και εάν πολλοί στις ΗΠΑ και πολύ περισσότερο σε άλλες χώρες, δεν το είχαν αντιληφθεί.

Το πόσο αναμενόμενο ήταν, φαίνεται στο βίντεο που ακολουθεί, διάρκειας 2.20″. Σε αυτό βλέπουμε τον Δημοκρατικό Γερουσιαστή, Μπέρνι Σάντερς (σε συνέντευξη που έδωσε στο Tonight Show) να εξηγεί, με ένα πολύ ακριβή και κατανοητό τρόπο ημέρες πριν τις εκλογές, τι θα γινόταν την ημέρα των εκλογών και γιατί.

Τα αρχικά θετικά αποτελέσματα για τον Τραμπ, την αγόρευση του σε νικητή αλλά και τις αλλαγές στον χάρτη μερικές ώρες και μέρες μετά, που θα οδηγούσαν τον νυν πρόεδρο σε καταγγελίες για εκλογική απάτη.

Μάλιστα ο κ.Σάντερς αναφέρεται συγκεκριμένα σε τρεις πολιτείες για τα αποτελέσματα των οποίων ο Τραμπ κατέθεσε τώρα ενστάσεις στα δικαστήρια.

Τζίμι Φάλον: Οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για τις 3 Νοεμβρίου, και λέγεται πως δεν θα έχουμε τα αποτελέσματα παρά μόνο αρκετές μέρες μετά. Εσείς πότε πιστεύετε πως θα γνωρίζουμε τα αποτελέσματα;

- Διαφήμιση -

Μπέρνι Σάντερς: Έθεσες ένα πολύ σημαντικό ζήτημα και ελπίζω οι Αμερικανοί να καταλάβουν τι συμβαίνει, γιατί αυτό είναι ένα  θέμα που ανησυχεί.

Η άποψή μου είναι πως πρέπει να καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι, για λόγους που αυτή τη στιγμή δεν έχω το χρόνο να εξηγήσω.

Υποψιάζομαι πως θα διαμορφωθεί μια κατάσταση, σε πολιτείες όπως η Πενσυλβάνια, το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν και σε άλλες Πολιτείες όπου θα λαμβάνουν τεράστιο αριθμό επιστολικών ψήφων. Σε αντίθεση με Πολιτείες όπως η Φλόριντα ή το Βερμόντ, οι Πολιτείες αυτές (σ.σ. που ανάφερε πρώτες) δεν θα έχουν τη δυνατότητα να επεξεργαστούν τις επιστολικές ψήφους πριν την ημέρα των εκλογών ή ακόμη και αφού κλείσουν οι κάλπες. Θα έχουμε δηλαδή Πολιτείες που θα πρέπει να καταμετρήσουν εκατομμύρια επιστολικές ψήφους.

Τι με ανησυχεί λοιπόν. Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν και τα στοιχεία από τις δημοσκοπήσεις, δείχνουν πως οι ψηφοφόροι του Δημοκρατικού Κόμματος είναι πιο πιθανό να επιλέξουν την επιστολή ψήφο ενώ του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είναι πιο πιθανό να επιλέξουν να μεταβούν σε εκλογικά κέντρα την ημέρα των εκλογών.

Έτσι είναι πιθανό οι πρώτες ψήφοι που θα καταμετρηθούν να είναι αυτές των ψηφοφόρων που ψήφησαν την ημέρα των εκλογών, που θα είναι ψήφοι Ρεπουμπλικάνων.

Και εδώ είναι ο κίνδυνος.

- Διαφήμιση -

Δεν γνωρίζω τι θα συμβεί, αλλά εικάζω πως στις 10 το βράδυ, την ημέρα των εκλογών, ο Τραμπ θα κερδίζει στο Μίσιγκαν, θα κερδίζει στην Πενσυλβάνια, θα κερδίζει στο Ουισκόνσιν. Και θα βγει στην τηλεόραση και θα πει ”Σας ευχαριστώ που με επανεκλέξατε. Τελειώσαμε. Καλή σας μέρα”.

Την επόμενη ημέρα όμως, και την μεθεπόμενη, όλες αυτές οι επιστολικές ψήφοι θα αρχίζουν να καταμετρούνται. Και τότε θα προκύψει ότι ο Μπάιντεν έχει κερδίσει αυτές τις Πολιτείες.

Τότε ο Τραμπ θα πει: ”Βλέπετε; Σας είχα πει πως όλο αυτό (σ.σ. η επιστολή ψήφος) είναι μια απάτη. Σας είχα πει πως αυτές οι επιστολικές ψήφοι θα ήταν αλλοιωμένες. Δεν θα εγκαταλείψω το αξίωμα”.

Αυτή είναι η ανησυχία που έχω εγώ και πολλοί άλλοι επίσης.

Άρα, δεν ξέρουμε τι θα γίνει με την έκδοση των αποτελεσμάτων, μπορεί να έχουμε τελικά αποτελέσματα και το βράδυ των εκλογών. Αλλά ο κόσμος πρέπει να ξέροει ότι υπάρχει και αυτή η πιθανότητα (σ.σ. την οποία ανέλυσε).

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα