Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Έκταση δεκαπλάσια του Μανχάταν καίει η φωτιά στον Καναδά

Εξαπλώθηκε από τα 75.000 στα 850.000 στρέμματα- Δείτε φωτογραφίες και βίντεο.

Το καταστροφικό της έργο συνεχίζει η γιγάντια φωτιά που καίει από την Κυριακή στον Καναδά και προκάλεσε εκκένωση της πόλης Φορτ Μακ Μέρεϊ στην επαρχία Αλμπέρτα. Μέσα σε ένα 24ωρο εξαπλώθηκε αστραπιαία σε σχεδόν δεκαπλάσια έκταση με αποτέλεσμα όσοι είχαν καταφύγει σε κατασκηνώσεις και καταφύγια στα βόρεια της πόλης να αποκοπούν.

- Διαφήμιση -

Η φωτιά, που μαίνεται ανεξέλεγκτη, έχει καταστρέψει ολόκληρες γειτονιές του Φορτ Μακ Μέρεϊ στην καρδιά της καναδικής παραγωγής ενέργειας και ορισμένα διυλιστήρια αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε προληπτική παύση λειτουργίας, ωθώντας τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου προς τα πάνω.

Τρεις μέρες μετά τη διαταγή οι κάτοικοι του Φορτ Μακ Μέρεϊ,να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, οι πυροσβέστες συνέχιζαν τη μάχη τους να προστατέψουν σπίτια, επιχειρήσεις και άλλα οικοδομήματα από τις φλόγες. Πάνω από 1.600 κτίρια, μεταξύ άλλων και εκατοντάδες σπίτια, έχουν καταστραφεί.

Παρότι τα αίτια της φωτιάς παραμένουν άγνωστα, αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο συνδυασμός πολύ ξηρής βλάστησης, χαμηλής υγρασίας και ζεστών, ισχυρών ανέμων εμπόδισαν τα συνεργεία από το να φέρουν τη φωτιά υπό έλεγχο.

Η πυρκαγιά, η οποία ξεκίνησε την Κυριακή, εξαπλώθηκε από τα 75.000 στρέμματα την Τετάρτη στα περίπου 850.000 στρέμματα χθες, περιοχή που ισούται με περίπου το δεκαπλάσιο του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη.

Η φωτιά έχει αποκόψει σε διάφορα σημεία τη μόνη διέξοδο νότια προς τις μεγάλες πόλεις, οπότε οι χιλιάδες που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους έσπευσαν βόρεια προς τις κατασκηνώσεις των πετρελαιοπηγών και μερικών μικρών οικισμών, βρέθηκαν αποκομμένοι σε πρόχειρα καταλύματα και στην άκρη δρόμων όταν οι φλόγες απέκλεισαν το δρόμο προς το Φορτ Μακ Μέρεϊ.

Οι περισσότερες εγκαταστάσεις ασφαλτικής άμμου της Αλμπέρτα βρίσκονται βόρεια της πόλης και όχι στο μονοπάτι της φωτιάς.

- Διαφήμιση -

Η κυβέρνηση ξεκίνησε αερογέφυρες μέσω των τροχοδρόμων στις εγκαταστάσεις χθες. Η εταιρεία Canadian Natural Resources, μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς πετρελαίου, μετέφερε περίπου 2.600 άτομα- ανάμεσά τους και υπαλλήλους της- στο Έντμοντον και το Κάλγκαρι το τελευταίο 24ωρο για να υπάρξει χώρος και για άλλα άτομα τα οποία εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

Οι άνεμοι κατηύθυναν την φωτιά προς τα νοτιοανατολικά, μακριά από κατοικημένες περιοχές, δίνοντας μια σύντομη ανάσα στις ομάδες πυρόσβεσης. Αξιωματούχοι όμως προειδοποίησαν ότι οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες μπορεί να αλλάξουν πάλι.

Ο αέρας έσπρωξε τις φλόγες και προς το τοπικό αεροδρόμιο, το οποίο υπέστη μικρές ζημιές και παρέμεινε ανοικτό για περιορισμένες λειτουργίες μη-εμπορικού χαρακτήρα.

Η παραγωγή τουλάχιστον 640.000 βαρελιών αργού πετρελαίου την ημέρα- ή περίπου 16% της καναδικής παραγωγής αργού- έχει σταματήσει, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters. Η διακοπή αναμένεται να συνεχιστεί ενώ οι μεγάλες εταιρείες της περιοχής έχουν μειώσει την παραγωγή.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν χαμηλότερες θερμοκρασίες και πιθανότητα βροχής, το οποίο θα βοηθήσει στον έλεγχο της φωτιάς.

Ανθρώπινες απώλειες από τη φωτιά δεν έχουν καταγραφεί αλλά υπήρξαν θύματα σε τροχαίο που σημειώθηκε την ώρα που οι κάτοικοι εγκατέλειπαν τα σπίτια τους.

- Διαφήμιση -

ΚΑΝΑΔΑΣ ΦΩΤΙΑ

ΚΑΝΑΔΑΣ ΦΩΤΙΑ

ΚΑΝΑΔΑΣ ΦΩΤΙΑ

ΚΑΝΑΔΑΣ ΦΩΤΙΑ

ΚΑΝΑΔΑΣ ΦΩΤΙΑ

ΚΑΝΑΔΑΣ ΦΩΤΙΑ

ΚΑΝΑΔΑΣ ΦΩΤΙΑ

Πηγή: Newsbeast

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα