Τρίτη, 26 Μαρτίου, 2024

Βιέννη: Τρεις πολίτες νεκροί από την επίθεση – Σκοτώθηκε και ένας από τους δράστες

Συγκλονισμένη παραμένει η Αυστρία από την επίθεση που έγινε χθες κοντά σε συναγωγή στη Βιέννη, με τον αρχηγό της Αστυνομίας να ανακοινώνει σήμερα πως οι νεκροί πολίτες είναι τρεις, δύο άνδρες και μία γυναίκα.

Νεκρός είναι και ένας από τους δράστες, ο οποίος, σύμφωνα με τις αρχές, φορούσε ψεύτικο γιλέκο με εκρηκτικά, ενώ πάνω από δέκα είναι οι τραυματίες.

- Διαφήμιση -

Οι αρχές εκτιμούν πως τουλάχιστον ένας από τους δράστες διαφεύγει και ο αρχηγός της Αστυνομίας αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για την ταυτότητά του για να μην προκαλέσει εμπόδια στην έρευνα για τον εντοπισμό του.

Εντωμεταξύ ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς συγκαλεί σήμερα έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου και κατόπιν θα απευθύνει διάγγελμα στους πολίτες.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Καρλ Νίχαμερ περιέγραψε σήμερα τον βαριά οπλισμένο άνδρα ο οποίος σκοτώθηκε χθες βράδυ από πυρά αυστριακών αστυνομικών κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο κέντρο της Βιέννης με τον όρο «ισλαμιστής τρομοκράτης».

«Ζήσαμε χθες βράδυ μια επίθεση από τουλάχιστον έναν ισλαμιστή τρομοκράτη», είπε ο Νίχαμερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Σύμφωνα με τον υπουργό, τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί επέτρεψαν να εξαχθεί το συμπέρασμα πως επρόκειτο περί «συμπαθούντα» της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο Κουρτς χαρακτήρισε «επαγγελματίες» τους βαριά οπλισμένους δράστες. Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή ZiB Spezial, ο αυστριακός καγκελάριος τόνισε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, πως η επίθεση ήταν αναμφίβολα τρομοκρατική ενέργεια, ωστόσο συμπλήρωσε ότι τα κίνητρα των δραστών δεν είναι σαφή.

«Αυτή τη στιγμή βιώνουμε δύσκολες στιγμές για τη δημοκρατία μας» είπε χαρακτηριστικά.

- Διαφήμιση -

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε οι ένοπλες δυνάμεις να αναλάβουν τη φρούρηση κτιρίων στη Βιέννη, την ευθύνη για την οποία έχουν κανονικά οι δυνάμεις ασφαλείας, ώστε η αστυνομία να μπορεί να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των τρομοκρατών.

Συμπαράσταση στη Βιέννη

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε μέσω Twitter «ακόμη μια τρομοκρατική ενέργεια» στη Βιέννη, όπου χθες βράδυ ένοπλοι σκότωσαν δύο ανθρώπους και τραυμάτισαν πολλούς άλλους, κρίνοντας πως αυτές οι επιθέσεις κατά αθώων πρέπει να σταματήσουν.

«Οι ΗΠΑ στέκουν στο πλευρό της Αυστρίας, της Γαλλίας και όλης της Ευρώπης στον αγώνα τους εναντίον των τρομοκρατών, συμπεριλαμβανομένων των ριζοσπαστικοποιημένων ισλαμιστών τρομοκρατών» ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καταδίκασε χθες Δευτέρα, ενώ συνέχιζε την προεκλογική του εκστρατεία στο Πίτσμπεργκ (Πενσιλβάνια), αυτή που αποκάλεσε «φρικιαστική τρομοκρατική επίθεση» στην πρωτεύουσα της Αυστρίας. «Πρέπει όλοι μας να ορθώσουμε ενωμένοι το ανάστημά μας μπροστά στο μίσος και τη βία», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την τρομοκρατική ενέργεια και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του, «ο Γενικός Γραμματέας παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την κατάσταση που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη στο κέντρο της πόλης της Βιέννης, όπου αναφέρθηκαν επιθέσεις ενόπλων σε πολλά σημεία». Ο Γκουτέρες «εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια» στις οικογένειες των νεκρών και «εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», προστίθεται. Ο ΓΓ του ΟΗΕ «καταδικάζει σθεναρά τις επιθέσεις αυτές και επαναβεβαιώνει την αλληλεγγύη των Ηνωμένων Εθνών προς τον λαό και την κυβέρνηση της Αυστρίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα