Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο βιασμός και η δολοφονία της 9χρονης Amber που οδήγησε στην δημιουργία του Amber Alert

H Amber Hagerman ήταν μόλις εννέα ετών όταν απήχθη. Πήγαινε βόλτα με το ποδήλατό της στο Arlington 20 χρόνια πριν παρέα με τον αδερφό της. Το σώμα της ανακαλύφθηκε αργότερα σε ένα χαντάκι. 

Η τραγωδία οδήγησε στη δημιουργία του συστήματος Amber Alert το οποίο ειδοποιεί αυτόματα για την εξαφάνιση των παιδιών.  Και ενώ οι ειδοποιήσεις έχουν βοηθήσει την αστυνομία να σώσει χιλιάδες παιδιά και να εντοπίσει τους απαγωγείς, ποτέ, κανείς δεν κατάφερε να λύσει τη δολοφονία της Amber.

- Διαφήμιση -

Ηταν 13 Ιανουαρίου του 1996, όταν η 9χρονη Amber Hagerman και ο 5χρονος αδελφός της Ricky, πήραν τα ποδήλατά τους για να πάνε σε ένα εγκαταλελειμένο πάρκινγκ στο Arlington του Texas.Λίγο αργότερα ο Ricky θα επέστρεφε στο σπίτι (ένα τετράγωνο μακριά), μόνος του. Κανείς ποτέ δεν είδε ξανά την Amber ζωντανή.

Η αυτοψία έδειξε ότι η Amber είχε κρατηθεί ζωντανή για δύο ημέρες. Κατά την περίοδο αυτή είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά.

Ένας 78χρονος συνταξιούχος ονόματι Jim Keil, βρισκόταν στην αυλή του, και είδε την Amber να είναι με το ποδήλατό της στον δρόμο. Ξαφνιάστηκε και ο ίδιος όταν ένα φορτηγάκι σταμάτησε κι ο οδηγός πετάχτηκε έξω κι άρπαξε την Amber. To κορίτσι άρχισε να φωνάζει, αλλά το αυτοκίνητο απομακρύνθηκε αναπτύσσοντας ταχύτητα. Μέσα σε λίγα λεπτά είχε φτάσει και η αστυνομία που ειδοποίησε ο Keil. Ο 78χρονος, περιέγραψε το φορτηγάκι ως σκούρο, πιθανότατα μαύρο αυτοκίνητο. Όσο για τον απαγωγέα είπε ότι ήταν λευκός ή λατίνος.

H Amber με τον μικρό της αδερφό

Οι ειδικοί λένε ότι οι απαγωγές από ξένους είναι σπάνιες. Επίσης, είναι από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις για να λύσουν. Ακόμη και με αυτόπτη μάρτυρα, οι ερευνητές ήταν εξαιρετικά δύσκολο να φτάσουν κοντά στους απαγωγείς. Η τοπική αστυνομία ενώθηκε με εθελοντές και το FBI στη μαζική, αλλά μάταιη αναζήτηση που ακολούθησε.

Τέσσερις ημέρες αργότερα, ένας άνδρας περπατούσε με τον σκύλο του κοντά στο Forest Hill Apartments, μόλις λίγα μίλια από όπου είχε απαχθεί το παιδί. Σε έναν ιδιαίτερα απόκρυμνο κολπίσκο, είδε το σώμα ενός παιδιού. Η Amber Hagerman είχε βρεθεί. Οι απαγωγείς της την είχαν σφάξει.

Η αυτοψία έδειξε ότι η Amber είχε κρατηθεί ζωντανή για δύο ημέρες. Κατά την περίοδο αυτή είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά.

- Διαφήμιση -

Ωστόσο, λίγο μετά την απαγωγή της Amber ένας άνδρας κάλεσε σε έναν ραδιοφωνικό σταθμό στο Ντάλας κάνοντας μια απλή ερώτηση: γιατί δεν μπορεί η αστυνομία να συνεργαστεί με τα μέσα ενημέρωσης για να παρέχει γρήγορα πληροφορίες στο κοινό, όταν ένα παιδί έχει απαχθεί; Η ιδέα έπιασε και το Amber Alert γεννήθηκε. Ξεκίνησε τοπικά ως Ντάλας Amber Alert. Στη συνέχεια έγινε κρατικό πρόγραμμα και τελικά διεθνές.

Η υπόθεση της αρπαγής και της δολοφονία της Amber, πάγωσε τρία χρόνια μετά την τραγωδία. Παραμένει άλυτη μέχρι σήμερα.

Αν και επίσημα το όνομα AMBER είναι το ακρωνύμιο για το America’s Missing Broadcast Emergency Response, είναι σαφές ότι ονομάστηκε έτσι στη μνήμη της Amber. Οι ειδοποιήσεις Amber Alert μεταδίδονται, τόσο στην Αμερική όσο και στις υπόλοιπες χώρες, μέσω ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, καλωδιακής τηλεόρασης, διαδικτύου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, πινακίδων ενημέρωσης κυκλοφορίας, μέσων κοινωνικής δικτύωσης –όπως το facebook και οι εφαρμογές του Google-, συσκευασίες τροφίμων κ.λ.π.

Η απόφαση για να εκδοθεί μια ειδοποίηση Amber Alert, λαμβάνεται πάντα από την τοπική αστυνομία, η οποία έχει την ευθύνη για την έρευνα της εξαφάνισης. Οι ειδοποιήσεις συνήθως περιλαμβάνουν το όνομα και την φωτογραφία του εξαφανισμένου παιδιού, περιγραφή υπόπτου για την απαγωγή αν υπάρχει καθώς και στοιχεία του οχήματος αρπαγής (όπως αριθμός πινακίδων), αν είναι διαθέσιμα. Για να αποφευχθούν τυχόν φάρσες ή κακόβουλες ενέργειες, οι προϋποθέσεις για την έκδοση ενός Amber Alert είναι αρκετά αυστηρές.

Πηγή: Thetoc.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα