63 νεκροί στην Καμπούλ από έκρηξη (καμικάζι) σε γαμήλια τελετή

23

Η επίθεση καμικάζι χθες Σάββατο 17/8 το βράδυ σε έναν γάμο στην Καμπούλ (αίθουσα γαμήλιας τελετής), στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 63 ανθρώπους ενώ 182 τραυματίσθηκαν, σύμφωνα με ανακοίνωση των τοπικών αρχών. «Ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν γυναίκες και παιδιά», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Νασράτ Ραχίμι.

Οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν οποιαδήποτε ευθύνη για την έκρηξη, η οποία σημειώθηκε στη δυτική Καμπούλ, σε μια γειτονιά όπου κατοικούν ως επί το πλείστον μέλη της σιιτικής μειονότητας. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε ενώ οι Ταλιμπάν και οι ΗΠΑ προσπαθούν να διαπραγματευθούν συμφωνία για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, με αντάλλαγμα δέσμευση των Ταλιμπάν στο ζήτημα της ασφάλειας αλλά και τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών με την κυβέρνηση (που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ).

Μια μέρα πριν σημειώθηκε βομβιστική επίθεση σε τζαμί στο Πακιστάν και στοίχισε τη ζωή σε αδελφό του ηγέτη των Ταλιμπάν Mawlawi Hibatullah Akhundzada. Κανένας δεν ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη αυτή, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους ενώ προκάλεσε τον τραυματισμό περίπου 20.

Φωτογραφίες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν πτώματα να κείτονται ανάμεσα σε αναποδογυρισμένα τραπέζια και καρέκλες, μέσα στην αίθουσα όπου γινόταν ο γάμος. Ο βομβιστής ανατίναξε τα εκρηκτικά του στο χώρο της αίθουσας όπου βρίσκονταν κυρίως άνδρες και αγόρια, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η επιχείρηση των αιθουσών γάμου έχει αναπτυχθεί στην Καμπούλ, καθώς η αφγανική οικονομία ανακάμπτει σιγά σιγά και οι οικογένειες δαπανούν περισσότερα χρήματα σε γιορτές και τελετές γάμου.

Σε παρόμοιο περιστατικό, 40 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί από έκρηξη τον Νοέμβριο 2018 σε αίθουσα γάμου στην Καμπούλ.