Greenpeace εναντίον Ρωσίας για την μεταφορά του πλωτού πυρηνικού εργοστάσιου στην Αρκτική

-

Ο Guardian αναφέρει ότι τεράστιο Ρωσικό πλωτό πυρηνικό εργοστάσιο θα ταξιδέψει στον Αρκτικό ωκεανό για να ηλεκτροδοτήσει μια εξαιρετικά απομακρυσμένη περιοχή της ανατολικής Ρωσίας.

Το εργοστάσιο που ονομάζεται “Akademik Lomonosov” θα ταξιδέψει 4000 μίλια, με αφετηρία την Αγία Πετρούπολη για να ηλεκτροδοτήσει το Pavek, ένα απομακρυσμένο βορειοανατολικό λιμάνι.Akademik Lomonosov

Το εργοστάσιο ισχύος 70 megawatt είναι ικανό να παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για περίπου 100.000 οικίες σύμφωνα με την εφημερίδα. Όμως το Pavek έχει πληθυσμό μονάχα 5.000 κατοίκων ενώ η ευρύτερη περιοχή Chukotka στην οποία βρίσκεται φτάνει τους 50.000 κατοίκους.

Tο Pavek έχει πληθυσμό 5.000 κατοίκων

Η Ρωσία καθέλκυσε το πλοίο το 2018, το οποίο όμως είναι ρυμουλκούμενο καθώς δεν έχει δικό του σύστημα πρόωσης.  Το πλοίο διαθέτει πισίνα, γυμναστήριο και άλλους χώρους αναψυχής.

Το πρόβλημα είναι ότι, σύμφωνα με κάποιους περιβαλλοντικούς αναλυτές, η πιθανότητα περιβαλλοντικής καταστροφής είναι σημαντική. “Είναι πιο ριψοκίνδυνο από την λειτουργία ενός συνηθισμένου πυρηνικοί σταθμού και η Ρωσία έχει προβληματικό ιστορικό ακόμη και στους συνηθισμένους πυρηνικούς σταθμούς” Είπε η Jan Haverkamp, ειδικός σε θέματα πυρηνικής ενέργειας της Greenpeace, στο Business Insider. Σε μια πρόσφατη δημοσίευση της Greenpeace μάλιστα, η Haverkamp, αποκάλεσε το εργοστάσιο “Τσερνομπίλ στον πάγο”, ενώ το 2018 το αποκάλεσε “Πυρηνικό Τιτανικό”.

Η Anna Kireeva, που είναι επικεφαλής επικοινωνιακών θεμάτων του Ιδρύματος Bellona, ενός οργανισμού που συνηγορεί για περιβαλλοντικά θέματα στην περιοχή της αρκτικής, επίσης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας: ” Ανησυχώ πραγματικά για το γεγονός ότι τέτοιου είδους πυρηνικές τεχνολογίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε χώρες όπου τα επίπεδα πυρηνικής ασφάλειας, οι κανονισμοί και τα πρότυπα ποιότητας δεν είναι τόσο υψηλά όσο στην Ρωσία. Τι θα κάνουν με το χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο; Πως θα αντιδράσουν σε περίπτωση κινδύνου;”

Οι ιθύνοντες της Rosatom, της Ρωσικής αρχής ατομικής ενέργειας, δηλώνουν σίγουροι για την ασφάλεια του πλοίου. Αντιτάσσουν ότι το “Akademik Lomonosov” είναι πρακτικά αβύθιστο αφού αντέχει από συγκρούσεις με παγόβουνα μέχρι και κύματα ύψους επτά μέτρων.

Akademik Lomonosov: To τεράστιο Ρωσικό πλωτό πυρηνικό εργοστάσιο

Ο Dmitry Alekseyenko, επικεφαλής της κατασκευής και λειτουργίας του πυρηνικού εργοστασίου δήλωσε στον Guardian: “Μελετήσαμε το τι συνέβη στην Fukushima. Τι θα συμβεί αν ένα τσουνάμι χτυπήσει την πλατφόρμα; Η αν η πλατφόρμα σπρωχτεί προς την ακτή; Συμφωνά λοιπόν με τους υπολογισμούς μας ένα τσουνάμι που θα δημιουργηθεί απο σεισμό εννέα βαθμών, δεν θα μπορέσει καν να κουνήσει το πλοίο από την θέση του”. Επίσης η Rosatom αντεπιτέθηκε στις επικρίσεις της Greenpeace λέγοντας: “Οι ισχυρισμοί τους για τους κινδύνους είναι τελείως αβάσιμοι”. Η Greenpeace δεν έχει παρουσιάσει τεκμηριωμένα επιστημονικά στοιχεία, για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς της για πιθανούς κινδύνους που δεν έχουν ήδη προνοηθεί. Η σχεδίαση του πλοίου έχει βασιστεί πάνω σε δοκιμασμένη τεχνολογία με καθαρό ιστορικό”

Όπως και να έχει, ίσως να είναι πολύ αργά για να σταματήσουμε ένα μέλλον όπου πυρηνικά εργοστάσια πάνω σε πλοία θα ηλεκτροδοτούν απομακρυσμένα πληθυσμιακά κέντρα. Για να είμαστε ακριβείς η Ρωσία δεν είναι η μόνη χώρα που κατασκευάζει τέτοιου είδους πυρηνικά εργοστάσια. Η πυρηνική αρχή της Κίνας ανακοίνωσε τον Γενάρη ότι σχεδιάζει να κατασκευάσει μέχρι 20 τέτοια πυρηνικά εργοστάσια για να ηλεκτροδοτήσει τα τεχνητά νησιά που δημιουργεί στην Νότια Κινεζική Θάλασσα.