Η “εποχή του κυνηγιού” σε προσκαλεί να μάθεις όλα τα μυστικά της

Ο Όσσιαν είναι αρχηγός ενός από τα σημαντικότερα Τάγματα που επιλέγει να ζήσει ειρηνικά στο μυστηριώδες δάσος έξω από το Κιάποσκανς, στη Νορβηγία. Ο Ντάντε γίνεται το δεξί του χέρι, ο καλύτερος πολεμιστής του: νέος, εκρηκτικός, αποφασιστικός.

Οι δυο τους ερωτεύονται από την πρώτη στιγμή και το ειδύλλιο τους αναπτύσσεται μέσα σε συνθήκες μάχης για επιβίωση. Ο Όσσιαν Σχεν και ο Ντάντε Ρίεσσεν είναι οι ήρωες της Έρσης Λάβαρη, και από τα πιο αγαπημένα μας ζευγάρια στη νέα ελληνική λογοτεχνία φαντασίας, πρωταγωνιστές του μυθιστορήματος “Η εποχή του κυνηγιού” που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πηγή.

- Διαφήμιση -

Η συγγραφέας, αν και πολύ νέα, καταφέρνει να περιγράψει έναν gay έρωτα με πάθος και θράσος, συμπεριλαμβάνοντας στις περιγραφές της τις στιγμές πάθους των δυο ανδρών, χωρίς δισταγμούς, με “αυθάδη” γλώσσα και κατά συνέπεια με απόλυτη ειλικρίνεια. Εκεί που είχαμε κουραστεί από τη γυναικεία λογοτεχνία και τα “καταραμένα” της ζευγάρια, ήρθαν ο Όσσιαν και ο Ντάντε -δια μέσου Λάβαρη- να μας δείξουν πως ναι, φίλε μου, υπάρχουν κι αυτές οι σχέσεις εκεί έξω, οι οποίες, ας το παραδεχτούμε, στην ελληνική πεζογραφία λείπουν.

Οι δυο τους είναι δυναμικοί ήρωες, που σε πείσμα των κλασικών πρωταγωνιστών τέτοιου είδους λογοτεχνίας, δεν υποκύπτουν στον έρωτα κάποιας γυναίκας, αλλά ερωτεύονται μεταξύ τους. Κάνουν τα πάντα ο ένας για τον άλλο, βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να εξασφαλίσουν εκείνη του συντρόφου τους και φέρνουν τον αναγνώστη σε σημείο να τους αγαπήσει.

Η Έρση Λάβαρη, μιλώντας στο Daily Athens, μας έλυσε όλες τις απορίες.

Τι ώθησε ένα κορίτσι στα 18 του (πριν από τρία χρόνια), να γράψει για ένα gay ειδύλλιο;

Από μικρή επέλεγα πολλά βιβλία διαφόρων ειδών της young adult λογοτεχνίας για να επενδύσω επάνω τους τον ελεύθερο χρόνο μου, που πάντοτε περιείχαν εκείνον τον ακραία στερεοτυπικό ομοφυλόφιλο κολλητό της πρωταγωνίστριας -η οποία ήταν κάθε φορά εξίσου στερεοτυπική. Και, παρόλο που ο προαναφερθέν κολλητός μπορεί να είχε ορισμένες επιτυχίες στον τομέα του φλερτ, η προσωπική του ζωή ποτέ δεν απασχολούσε τον συγγραφέα. Δεν ενδιαφερόταν ούτε η πρωταγωνίστρια, που υποτίθεται ότι ήταν η καλύτερή του φίλη! Και επειδή αυτή η τυποποιημένη μυστικοπάθεια καλλιεργούσε μέσα μου μια παθητική περιέργεια, αποφάσισα πως θα δώσω εγώ την οπτική της προσωπικής ζωής του ομοφυλόφιλου κολλητού, που τόσο θα ήθελα να διαβάσω κι εγώ αλλά και στην οποία ποτέ δεν μπορούσα να εμβαθύνω, μιας και ο εκάστοτε συγγραφέας που την ανέφερε δεν μου έδινε αυτή την ευκαιρία. Γι’ αυτό και, μιας και είχα κάμποσες ιδέες, αποφάσισα να τις συνδυάσω όλες στην Εποχή του Κυνηγιού. Και προσπάθησα πολύ να εξορίσω τους δικούς μου πρωταγωνιστές μακριά από την σφαίρα των στερεοτύπων και των κλισέ!”

- Διαφήμιση -

Είχες κάποιους ενδοιασμούς, γράφοντας τις σκηνές σεξ;

Ως προς αυτό, δεν είχα ακριβώς ενδοιασμούς. Σκεφτόμουν, βέβαια, ότι δεν θα ήθελα να προκαλέσω μέσα από εκτενείς περιγραφές, ούτε να αποδώσω μια σκηνή που θα ήθελα να προκύψει πλούσια σε συναισθήματα με λεπτομέρειες άγαρμπες και βεβιασμένες. Προσπάθησα να τις πλάσω όσο καλύτερα μπορούσα και να τις αποτυπώσω με την μεγαλύτερη δυνατή συναισθηματική ωριμότητα, έτσι ώστε να παρουσιάσω ένα σύνολο τόσο τρυφερό όσο και φυσικό. Βέβαια, πάντα κρατούσα στην άκρη του μυαλού μου πως ο παππούς μου θα τις διάβαζε, κι αυτό ομολογώ ότι μου προκαλούσε αγωνία, ωστόσο – να ‘ναι καλά ο άνθρωπος -, όταν ολοκλήρωσε την ανάγνωση του κειμένου και ήρθε για να συζητήσουμε, είχε το τακτ να μην τις σχολιάσει.

Υπάρχει πολλή και ωμή βία στο βιβλίο σου. Μίλησε μας γι’ αυτό.

Όσον αφορά στη βία, φοβάμαι πως δεν έχω μιαν ικανοποιητική απάντηση! Το έχω σκεφτεί κι εγώ πολλές φορές, επειδή η Εποχή του Κυνηγιού έχει όντως προκύψει ένα κείμενο που βρίθει αναφορών βίας – και οπωσδήποτε δεν είμαι υπέρ της -, οπότε μάλλον κατέληξα στο γεγονός ότι όταν το έγραφα ήμουν πολύ θυμωμένη. Ήταν η πρώτη φορά που ζούσα μόνη, μακριά από τους δικούς μου και το σπίτι, και είχα μέσα μου άγχος και φόβο που αναδύονταν ως θυμός. Και, ακριβώς επειδή ήμουν τόσο θυμωμένη, ανάγκασα τον Ντάντε να υποβληθεί σε διάφορες δοκιμασίες που τον πόνεσαν, είτε συναισθητικά είτε σωματικά, αλλά τον έβαλα να είναι βίαιος και ο ίδιος. Ίσως για να εξωτερικεύσω μέσω εκείνου όσα ένιωθα εγώ.

Όσοι, πάντως, διαβάσετε την Εποχή του Κυνηγιού και θέλετε κι άλλο, η Έρση μάς αποκάλυψε πως σε λίγους μήνες θα έχουμε την ευκαιρία να διαβάσουμε το prequel του μυθιστορήματος της, που θα περιγράφει τη ζωή του Οσσιαν Σχεν. Το γιατί ο συγκεκριμένος χαρακτήρας αξίζει δικό του βιβλίο θα το μάθετε αν διαβάσετε την Εποχή του Κυνηγιού!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα