Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

Πού θα φας επική πίτσα στην Αθήνα

Κορυφαία πίτσα στην Αθήνα λοιπόν. Οι εποχές της πλαδαρής πίτσας –ναι, εκείνης που ψηνόταν σε βαθιά ταψιά, είχε έντονο ψωμένιο σώμα και πνιγόταν στο λάδι– τελείωσαν. Ευτυχώς για όλους, έχουν περάσει για τα καλά. Στην ελληνική γαστρονομική πραγματικότητα και πολύ περισσότερο στην αθηναϊκή εστιατορική σκηνή έχει παρουσιαστεί εσχάτως ένα πιο κατατοπιστικό και ασφαλώς πιο νόστιμο πρόσωπο της πίτσας: Η πίτσα εκείνη που μπορεί να καταναλωθεί χωρίς να κάνει όργια στο στομάχι σου.

Κάτι αρκετά σημαντικό τώρα, που με αφορμή τη σημερινή Pizza Day (γιορτή που έχουν καθιερώσει οι Αμερικανοί για τις 9 Φεβρουαρίου) αλλά όχι μόνο αυτή, όλοι θα αναζητήσουν το πιο δημοφιλές ίσως comfort food.

- Διαφήμιση -

Αποψη, τεχνική και -φυσικά- γεύση λοιπόν, στα παρακάτω spots.

Πού θα βρεις επική πίτσα στην Αθήνα

Απαντώντας στο ακριβώς παραπάνω ερώτημα, οι συντάκτες του Esquire κατέληξαν σε εκείνα τα μέρη που σερβίρουν εξαιρετικές εκδοχές του λατρεμένου εδέσματος. Μέρη όπως αυτά που ακολουθούν.

Cavaliere

Ο αριθμός 42 της Ελευθερίου Βενιζέλου ανέκαθεν αποτελούσε σημείο αναφοράς για τους Νεοσμυρνιώτες αλλά και τους επισκέπτες της γειτονιάς από τις κοντινές περιοχές, καθώς εκεί βρισκόταν κάποτε το Sugar Cubes – ένα από τα δημοφιλέστερα spots της Νέας Σμύρνης κι ας ήταν τοποθετημένο εκτός πλατείας. Από τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, στο ίδιο ακριβώς σημείο, συναντά κανείς το Cavaliere, ένα φρέσκο ιταλικό εστιατόριο που έχει κάτι να πει. H εξαιρετική ναπολιτάνικη πίτσα σερβίρεται εδώ με ψαλίδι και τσιμπίδα (η Mortadelle pistacchio, με μορταδέλα, τριμμένο φιστίκι και πέστο φιστικιού, fior di latte και παρμεζάνα είναι δικαιολογημένα από τις πιο δημοφιλείς επιλογές) και τα πληθωρικά όσο και νόστιμα ραβιόλι manzo με σιγομαγειρεμένο μοσχάρι, σάλτσα gorgonzola και καβουρδισμένο φουντούκι.

Franco Manca

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FRANCO MANCA (@francomancapizza)

Η περιβόητη αλυσίδα Franco Manca, την πίτσα της οποίας λατρεύουν στο Νησί (περισσότερα από 50 καταστήματα στη Μεγάλη Βρετανία), έφτασε και στην Αθήνα, με το πρώτο της κατάστημα να ανοίγει μόλις πριν μερικές εβδομάδες σε μία μάλλον απροσδόκητη γειτονιά, αυτή της Νέας Φιλαδέλφειας. Ώρα λοιπόν να γνωρίσεις μία εξαιρετική εκδοχή της slow-rising sourdough pizza.

Cupola

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cupola (@cupola_trattoria)

To feelgood ιταλικό εστιατόριο στη σκιά του Καλλιμάρμαρου μπήκες εδώ και μερικά χρόνια στις ζωές μας και εξακολουθεί να βρίσκεται σε αυτές για όλους τους σωστούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι και η εξαίσια εκδοχή της ναπολιτάνικης πίτσας, με υπέροχη μαλακή υφή, σωστό ψήσιμο και ποιοτικότατα toppings.

Granello 

- Διαφήμιση -

Στο μικροσκοπικό Granello, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου, ο Κυριάκος Λιοδάκης παρουσιάζει μία θαυμάσια παραλλαγή της κλασικής ναπολιτάνικης ζύμης με προζύμι σε αρκετά ενδιαφέρουσες και ασφαλώς νόστιμες προτάσεις. Must taste εδώ η Piccante (με σάλτσα ντομάτας San Marzano, mozzarella fior di latte, παρμεζάνα, πικάντικο σαλάμι και μέλι με chili και φρέσκο βασιλικό).

Napul’è Italian Comfort Food

Το πεντανόστιμο project της Μάγκυς Ταμπακάκη και του Francesco Ciccio στη Βάρη ‘μοσχομυρίζει’ Ιταλία και παρέχει σε κάθε λάτρη της συγκεκριμένης κουζίνας μία κορυφαία εκδοχή της αυθεντικής Ναπολιτάνικης πίτσας, η οποία μάλιστα ψήνεται σε ειδικό φούρνο που ήρθε κατευθείαν από τη Νάπολη.

Alio Neighborhood Pizzeria

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alio Pizzeria (@aliopizzeria)

Το project Alio Neighborhood Pizzeria είναι η φυσική συνέχεια για το ομώνυμο εστιατόριο του Χαλανδρίου, όπου ο Γιάννης Λουκάκος προσεγγίζει την κουζίνα της γείτονος χώρας με τη δική του ματιά αλλά και μία ελαφρώς πιο σύγχρονη οπτική. Το ίδιο ακριβώς γίνεται και στο μικρό αδερφάκι του Alio -φέρει την υπογραφή του Άκη Βαρθαλάμη- με το δημοφιλές έδεσμα. Μάλιστα, πολλοί από τους σημαντικούς σεφ της εστιατορικής Αθήνας, έχουν την πίτσα του στην κορυφή της σχετικής λίστας τους.

Πηγή: Esquire.com.gr

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα