Αρκά δεν είναι ακροδεξιός ο γιαλός, ακροδεξιά αρμενίζεις

-

Στην αρχή ο Αρκάς φτιάχνει σκίτσα που τα αναπαράγουν με ενθουσιασμό οι φασίστες του Στόχου και όλος ο ακροδεξιός συρφετός, καθώς απηχούν πιστά τις απόψεις τους.

Μετά, όταν τον πιάνουν με την ακροδεξιά γίδα στην πλάτη, σπεύδει με νέα σκίτσα να χαρακτηρίσει ηλίθιους όλους όσοι εξοργίστηκαν. Στο τέλος, διαμαρτύρεται για τη «στοχοποίησή» του και αποκαλεί ναζιστές όσους του ασκούν κριτική.

Αν σας θυμίζουν κάτι τα παραπάνω είναι γιατί ακριβώς την ίδια τακτική χρησιμοποιούν οι ακροδεξιοί και οι φασίστες σε όλον τον κόσμο: πρώτα διατυπώνουν με θράσος τις μισαλλόδοξες θέσεις τους, ύστερα, αν οι αντιδράσεις είναι μεγάλες, κάνουν ένα βήμα πίσω και ισχυρίζονται ότι «λάθος καταλάβατε, δεν είναι σβάστικα αλλά αρχαιοελληνικό ανεμιστηράκι, δεν είπαμε να τους πνίγουμε στο Αιγαίο αλλά να τους ‘επαναπροωθούμε’. Είστε ηλίθιοι που σκεφτήκατε αυτά τα άσχημα πράγματα για εμάς». Αμέσως μετά, το παίζουν θύματα, ουρλιάζοντας ότι δεν είναι εκείνοι φασίστες αλλά όσοι τους κριτικάρουν, εμφανίζοντας την αποδοκιμασία ως απόπειρα φίμωσης.

Από τη στιγμή που ο Αρκάς υιοθέτησε αυτούσια όλα τα υπερσυντηρητικά έως ακροδεξιά ιδεολογήματα (ο ανόητος λαός που είναι ο μόνος υπεύθυνος για την κατάντια του, ο λαϊκισμός ως ο υπέρτατος εχθρός, η τάξη και η ασφάλεια κλπ), ήταν απολύτως αναμενόμενο ότι θα οικειοποιηθεί και τα εργαλεία της ακροδεξιάς προκειμένου να διαχειριστεί τις αντιδράσεις. Προ πολλού δε έχει υιοθετήσει και τη χυδαία, σεξιστική ηθική της φυλλάδας που τον πληρώνει (Πρώτο Θέμα), ταυτιζόμενος πλήρως με τα αισθητικά κριτήρια του κοινού της.

Ο Αρκάς μπορεί να βαυκαλίζεται ότι δεν είναι ακροδεξιός και να εξεγείρεται όταν του αποδίδουν τον χαρακτηρισμό. Τόσο η μορφή όμως, όσο και το περιεχόμενο της τελευταίας του δουλειάς κινούνται απελπιστικά εντός του φάσματος: ακραίο κέντρο – ακροδεξιά. Όταν οι μεγαλύτεροι θαυμαστές σου έχουν καταλήξει να είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης, η Μιράντα Ξαφά και ο Στόχος, δεν είναι ακροδεξιός ο γιαλός, ακροδεξιά αρμενίζεις.

*Από το Facebook account του @Dimitris Tsirkas