Κλιματική Αλλαγή: Απειλεί 500.000.000 ανθρώπους στη Μεσόγειο

Πάνω από 500 εκατομμύρια άνθρωποι, οι κάτοικοι των χωρών της Μεσογείου, βρίσκονται λίγα βήματα πριν από το χείλος της καταστροφής, εξαιτίας των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με την έρευνα του Μεσογειακού Ινστιτούτου Βιοποικιλότητας και Οικολογίας, με έδρα τη Γαλλία, η περιοχή αυτή υπερθερμαίνεται ταχύτερα από τον μέσο όρο στον υπόλοιπο πλανήτη, όπου οι επιπτώσεις είναι σοβαρότερες από άλλα μέρη του κόσμου.

- Διαφήμιση -

Σύμφωνα με τον καθηγητή Βόλφγκανγκ Κράμερ, η αύξηση της θερμοκρασίας στη Μεσόγειο έχει ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό σε σύγκριση με την προβιομηχανική περίοδο, απόδειξη ότι η υπερθέρμανση εδώ γίνεται με ρυθμό 20% ταχύτερο από ό,τι αλλού στη Γη.

Όπως τονίζει αν δεν ληφθούν άμεσα πρόσθετα μέτρα, η αύξηση της θερμοκρασίας θα ξεπεράσει τους 2,2 βαθμούς Κελσίου έως το 2040 και πιθανώς τους 3,8 βαθμούς έως το 2100.

Πρώτη και βασική συνέπεια θα είναι να περιέλθουν μέσα σε μερικές μόνο δεκαετίες σε κατάσταση φτώχειας περίπου 250 εκατομμύρια άνθρωποι, εξαιτίας της ξηρασίας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, για την οποία εργάστηκαν 80 επιστήμονες, θα παρουσιαστούν στη Βαρκελώνη σήμερα. Σύμφωνα με τον καθηγητή Κράμερ, πρώτη φορά διεξήχθη μια τόσο μεγάλη έρευνα για την περιοχή και τα στοιχεία είναι εξόχως ανησυχητικά, ενώ οι συνέπειες για τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών θα είναι συντριπτικές.

Αυτές θα αφορούν κατ’ αρχάς την αύξηση του επιπέδου της θάλασσας, που εκτιμάται ότι έως το 2100 θα ξεπεράσει το ένα μέτρο, ένα από τα πιο απαισιόδοξα σενάρια για όλο τον πλανήτη. Άνοδος του επιπέδου της θάλασσας αυτού του ύψους θα επηρεάσει το ένα τρίτο των κατοίκων της Μεσογείου. Μόνο στην Αφρική, 37 εκατομμύρια άνθρωποι θα κινδυνέψουν πολύ σοβαρά. Πρώτη επίπτωση θα είναι αλάτωση καλλιεργήσιμων εκτάσεων στα δέλτα και σε εκβολές ποταμών όπως ο Νείλος, ο Έβρος (στην Ισπανία), ο Ροδανός και ο Πο.

Επόμενη συνέπεια θα είναι η έλλειψη πόσιμου νερού, τα κύματα ξηρασίας και οι καύσωνες. Οι ξηρασίες έχουν αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με τη δεκαετία του 1950 και σύμφωνα με την έκθεση, αν και η αύξηση της θερμοκρασίας στη Μεσόγειο είναι μικρότερη από τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, οι κάτοικοι της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλη έλλειψη πόσιμου νερού.

- Διαφήμιση -

Εκτιμάται ότι γύρω στο 2040, 250 εκατομμύρια άνθρωποι θα υποφέρουν από υδάτινη φτώχεια, καθώς θα είναι διαθέσιμα μόλις 1.000 κυβικά νερού κατ’ άτομο ετησίως, ενώ αυτή η έλλειψη αναμένεται να αυξήσει τις συγκρούσεις στην περιοχή.

Άλλες επιπτώσεις θα αφορούν την υγεία και την επάρκεια τροφίμων, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα αυξηθούν οι θάνατοι και οι ασθένειες, σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, που συνδέονται με την αύξηση της θερμοκρασίας, ειδικά στις πόλεις, που θα μετατραπούν σε νησίδες θερμότητας.

Επιπλέον, η επιδείνωση της ποιότητας του αέρα, των εδαφών και των υδάτων εξαιτίας της ρύπανσης και της μόλυνσης θα περιορίσουν την πρόσβαση των ανθρώπων σε ασφαλή και υγιή τρόφιμα.

«Ποσοστό 90% των αλιευμάτων στη Μεσόγειο έχουν υποστεί υπεραλίευση και αναμένεται ότι το μέσο βάρος των αλιευμάτων θα μειωθεί κατά 49% έως το 2050», τονίζουν οι επιστήμονες.

Άλλη σοβαρή συνέπεια είναι η απώλεια οικοσυστημάτων, καθώς όπως αναφέρεται «πολλά από αυτά απειλούνται από την κλιματική αλλαγή, τις αλλαγές στη χρήση γη, τη μόλυνση και την υπερεκμετάλλευση». Ήδη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, ω συνέπεια της ανθρώπινης δραστηριότητας, έχουν χαθεί το 41% των ζώων, μεταξύ των οποίων και τα θαλάσσια θηλαστικά. Επίσης έχουν αυξηθεί οι πληθυσμοί των μεδουσών, εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας των θαλάσσιων υδάτων, οι πληθυσμοί του κουνουπιού-τίγρη, αλλά και η εμφάνιση ειδών-εισβολέων που βλάπτουν τα «ιθαγενή» είδη ψαριών.

Τέλος, επισημαίνεται ότι οι κίνδυνοι για μεγα-πυρκαγιές, όπως τις χαρακτηρίζουν, αυξάνονται διαρκώς, λόγω υψηλών θερμοκρασιών και αλλαγής του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ εκτιμάται ότι στο μέλλον οι καμένες περιοχές μπορεί να αυξηθούν έως και 40% -κι αυτό με το πιο αισιόδοξο σενάριο, της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμούς.

- Διαφήμιση -

Σύμφωνα με τον καθηγητή Βόλφγκανγκ Κράμερ, η λήψη μέτρων είναι αναγκαία και πρέπει να γίνει άμεσα σε όλη τη Μεσόγειο και ότι ο ευρωπαϊκός Βορράς πρέπει να βοηθήσει ώστε οι οικονομίες του Νότου να παραμείνουν σταθερές. Επίσης, θα πρέπει οι οικονομίες του Βορρά να εφαρμόσουν πολιτικές συμβατές με τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, βασική αιτία της κλιματικής αλλαγής.

Σχετικά άρθρα

Ποιες δεξιότητες χρειάζονται παιδιά και νέοι για να επιβιώσουν στην πανδημία;

Για τα παιδιά και τους νέους που θέλουν να αποκτήσουν εκπαίδευση και δεξιότητες, ο COVID-19 έκανε μια δύσκολη κατάσταση ακόμη χειρότερη. Πριν από την πανδημία,...

Τι αλλάζει στα δρομολόγια των ΜΜΜ – «Τεράστια προβλήματα από Σεπτέμβρη»

Προκειμένου να μην υπάρξει αύξηση της διασποράς το κορονοϊού, αποφασίστηκε να υπάρξει αύξηση των δρομολογίων ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού, εντός των μέσων μεταφοράς. Ωστόσο, αυτή η αύξηση έφερε και αναστολή στις άδειες...

Άνοδος της αξίας των κατοικιών σε Νίκαια, Κορυδαλλό και Αγία Βαρβάρα

Περιζήτητα γίνονται τα ακίνητα στη Νίκαια, τον Κορυδαλλό και την Αγία Βαρβάρα μετά την «άφιξη» των πρώτων συρμών του μετρό. Ο τρεις νέοι σταθμοί που παραδόθηκαν στο κοινό την Τρίτη...

Νέα άρθρα

Δυσοίωνες προβλέψεις: «Αν αυξηθούν τα κρούσματα χάθηκε ο έλεγχος»

Επίμονες είναι πλέον οι επισημάνσεις των ειδικών ότι ο έλεγχος της πανδημίας χάνεται ενώ στο τραπέζι μπαίνει πλέον το σενάριο Lockdown σε Αθήνα και...

Νεοδεξιά: Η χώρα είναι real estate

Το σύνθημα «ή αυτοί ή εμείς», με το οποίο πήγε στις ιστορικές εκλογές  του 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει χαρακτηριστεί διχαστικό από τους νουνεχείς του...

Λαμία: Κατέβασαν μετανάστη από το τρένο γιατί νόμιζαν ότι έχει κορονοϊό

Πρωτοφανές ρατσιστικό περιστατικό καταγγέλλει 48χρονος μετανάστης από το Καμερούν, αναφέροντας ότι τον ανάγκασαν να κατέβει από το τρένο στη Λαμία, επειδή πίστευαν ότι έχει...

Συνεχίζουν στην ΕΡΤ και θα κοστίσουν… 342.793 ευρώ

Ικανοποιημένη είναι η ΕΡΤ από την απόδοση των δύο νέων ψυχαγωγικών της εκπομπών «Σημείο συνάντησης» και «Αυτός και ο άλλος». Τα δύο projects πήραν το «πράσινο...

Αποχώρηση διαμαρτυρίας των φωτορεπόρτερ από τη συνέντευξη Τσιόδρα – Χαρδαλιά

Αποχώρησαν ως ένδειξη διαμαρτυρίας από τη σημερινή συνέντευξη Τύπου του Σ. Τσιόδρα και Ν. Χαρδαλιά οι φωτορεπόρτερ λόγω των πρωτοφανών απαιτήσεων που προσπάθησε να...