Πώς μπορεί να γίνει πιο ευχάριστη η τηλεργασία

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πλέον μετατρέψει κάποια γωνιά του σπιτιού τους σε χώρο εργασίας. Ορισμένοι δουλεύουν στο τραπέζι της κουζίνας, ενώ άλλοι βολεύονται με το λάπτοπ ακόμα και στον καναπέ.

Και το σκηνικό δεν αναμένεται να αλλάξει ριζικά ακόμα και αν καταφτάσει σύντομα ένα εμβόλιο κατά της COVID-19, καθώς είναι πιθανό πολύ άνθρωποι να μην επιστρέψουν ποτέ στο γραφείο για το πλήρες ωράριο. Μάλιστα, τα σημάδια σε ό,τι αφορά τον τρόπο που επηρεάζει η πανδημία την ψυχική υγεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν είναι καλά.

- Διαφήμιση -

Τα επίπεδα κατάθλιψης έχουν αυξηθεί, ενώ σε μια πρόσφατη έρευνα από το Royal Institute of British Architects, πολλοί άνθρωποι ανέφεραν ότι η δουλειά από το σπίτι τους προκαλεί ακόμη περισσότερο στρες.

Ποιοι είναι λοιπόν οι τρόποι που θα μπορούσαν να καταστήσουν πιο ευχάριστη την παραμονή και την εργασία στο σπίτι;

Επαρκής φωτισμός του χώρου

«Οι άνθρωποι διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό σε ό,τι αφορά τον τύπο της προσωπικότητάς τους», αναφέρει ο σύμβουλος Ψυχιατρικής Δρ. Μπαλαμουράλι. «Αλλά οι βασικές αρχές είναι πολύ ξεκάθαρες: Το φως του ήλιου – μαζί με τον φρέσκο αέρα και την επαφή με τη φύση – είναι άκρως επωφελή για την ψυχική υγεία».

Το φως του ήλιου προκαλεί την έκκριση της ορμόνης «σεροτονίνη» από τον εγκέφαλο. Βοηθά τους ανθρώπους να αισθάνονται ήρεμοι, συγκεντρωμένοι, βελτιώνει τη διάθεσή τους και μειώνει το άγχος.

Ο αρχιτέκτονας Μπεν Τσάνον λέει ότι «τα οφέλη που έχει το φως του ήλιου είναι τεράστια».

Μείωση του θορύβου

Η Δρ. Ρεμπέκα Ντιούι, ειδικός από το Πανεπιστήμιο του Νότινγκαμ σε ό,τι αφορά τους τρόπους που ο εγκέφαλος ερμηνεύει τον ήχο, λέει ότι διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου προσπαθούν συνεχώς να αναγνωρίσουν διαφορετικούς θορύβους και αλλαγές στους ήχους.

- Διαφήμιση -

«Αυτό μπορεί να μας αποσπάσει σε τεράστιο βαθμό από τη δουλειά μας», αναφέρει.

«Οι έντονοι θόρυβοι είναι μεγαλύτερο πρόβλημα σε σχέση με ένα χαμηλότερο ήχο συνεχόμενης ομιλίας». Και σε ορισμένα μέρη του εγκεφάλου μας, τα οποία ανιχνεύουν τις αλλαγές, «μπορούμε να στρέψουμε αλλού την προσοχή μας, μοναχά όταν ο θόρυβος σταματήσει».

Ο νευροεπιστήμονας και καθηγητής Άντριαν Ρις από το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ εξηγεί ότι ο θόρυβος μας κάνει να είμαστε σε ετοιμότητα.

Ένας ήχος που προκαλεί στρες έχει ως αποτέλεσμα μια περιοχή του εγκεφάλου μας να στέλνει το μήνυμα ότι κάτι μας προκαλεί δυσφορία.

Αποδέσμευση χώρου

Σύμφωνα με μελέτες, ένας ακατάστατος χώρος γεμάτος με πράγματα, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων κορτιζόλης, μιας ορμόνης που προκαλεί στρες. Αυτό είναι πιθανό να συμβαίνει καθώς η ακαταστασία μεταφέρει αντικρουόμενα ερεθίσματα στον εγκέφαλο, ο οποίος θα πρέπει να λειτουργήσει σε μεγαλύτερο βαθμό προκειμένου να φιλτράρει και να ξεχωρίσει τα σημάδια που δεν τον βοηθούν.

Τα κανονικά επίπεδα κορτιζόλης με περιστασιακή αύξηση είναι απολύτως φυσιολογικά, αλλά τα υψηλά επίπεδα της ορμόνης αυτής σε βάθος χρόνου, συνδέονται με άγχος, κατάθλιψη, πονοκεφάλους και διαταραχές στον ύπνο.

Σωματική κίνηση

- Διαφήμιση -

Εάν πλέον η μόνη διαδρομή που κάνετε είναι από το υπνοδωμάτιο μέχρι την κουζίνα, είναι πολύ πιθανόν ότι στερείστε φυσικής δραστηριότητας που μπορεί να είναι επωφελής τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν συμπεράνει ότι η άσκηση αποτελεί μια φυσική μέθοδο θεραπείας κατά του άγχους, καθώς ανακουφίζει από το στρες, ενισχύοντας τη σωματική και ψυχική ενέργεια και ενδυναμώνοντας την αίσθηση ευεξίας μέσω της έκκρισης ενδορφινών.

Τοποθέτηση φυτών

Υπάρχουν πολλά επιχειρήματα με βάση τα οποία, ορισμένα οφέλη στην ψυχική υγεία συνδέονται με την επαφή μας με τον φυσικό κόσμο: η μείωση της πίεσης, του άγχους, του στρες και της υπερβολικής σκέψης καθώς και η βελτίωση της προσοχής, της μνήμης και του ύπνου.

Η τοποθέτηση φυτών και άλλων φυσικών αντικειμένων και εικόνων στον χώρο εργασίας του σπιτιού μας, μπορεί να έχει σημαντική επίδραση.

Κοινωνική επαφή… και όχι μόνο μέσω διαδικτύου

Ο Δρ. Μπαλαμουράλι αναφέρει ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται δυσφορία όταν δουλεύουν από το σπίτι, πρέπει να σκεφτούν σοβαρά τι είναι αυτό που τους λείπει από το να πηγαίνουν στο γραφείο και να προσπαθήσουν να βρουν τρόπο να αποζημιωθούν για αυτό που χάνουν.

Στην κορυφή της λίστας, για πολλούς ανθρώπους, είναι η κοινωνική επαφή.

Όταν ήρθε το lockdown, μεγάλο μέρος της εξαφανίστηκε κάπως ξαφνικά, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Δρ. Μπαλαμουράλι.

Η συνάντηση με άλλους ανθρώπους είναι πλέον πολύ πιο δύσκολη, ιδίως εν μέσω του lockdown, αλλά ο Δρ. Μπαλαμουράλι προτείνει να βρισκόμαστε με ένα άτομο για να ασκούμαστε ή να περπατάμε.

«Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά ζώα», προσθέτει. «Το να κοιτούν μια οθόνη δεν είναι αρκετό».

Πηγή: kathimerini.gr

Σχετικά άρθρα

Η Ελλάδα στέλνει Patriot στη Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία θα αναλάβει το κόστος για την μεταφορά και λειτουργία του αντιαεροπορικού συστήματος και θα χρηματοδοτήσει τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών Patriot στην...

Black Friday 2020: Τι πρέπει να προσέχουμε στις online αγορές

Black Friday 2020 σήμερα και οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Η πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών για την «Ποιότητα της Ζωής» (ΕΚΠΟΙΖΩ) Παναγιώτα...

Ανακύκλωση: Αλλάζουν οι κάδοι στα σπίτια – Πότε έρχεται αύξηση στα δημοτικά τέλη

Ερχεται σύστημα επιστροφής χρημάτων για τις συσκευασίες αλουμινίου και θεσμοθετείται η εξυπηρέτηση από τις επιχειρήσεις εστίασης σε επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη του πελάτη με έκπτωση. Διπλό κάδο...

Νέα άρθρα

Chang’e-5: Δείτε την πρώτη έγχρωμη φωτογραφία που τράβηξε στη Σελήνη

Άψογη η μέχρι στιγμής εξέλιξη της αποστολής Chang’e-5 της Κίνας, αφού σχεδόν αμέσως μετά την επιτυχημένη προσελήνωση της, η κάμερα ενός εκ των διαστημικών σκαφών έστειλε...

Απεβίωσε ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν

Ο γάλλος πρώην πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, φλογερός υποστηρικτής της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, που κυβέρνησε τη Γαλλία από το 1974 ως το 1981 προωθώντας...

Lockdown: Γιορτές χωρίς εστίαση και ρεβεγιόν στο σπίτι – Πότε ανοίγουν κομμωτήρια, εποχιακά καταστήματα

Όλο και απομακρύνεται το σενάριο για πλήρες «άνοιγμα» της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας ενόψει των Χριστουγέννων καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα εξακολουθούν να δείχνουν πως το δεύτερο...

Ανεπαρκείς και αναξιόπιστοι

Σε ένα παράλληλο σύμπαν, όπου οι Eλληνες θα στέκονταν ψυχροί μπροστά στην είδηση των αθώων ψυχών που χάνουν καθημερινά τη μάχη με τον κορονοϊό,...

Δεν θέλουν οι επιχειρηματίες το άνοιγμα της εστίασης για 15 ημέρες και μετά πάλι κλείσιμο

Να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα εστίασης, μέσα στις γιορτές, ζητάει από την κυβέρνηση η Ένωση Εστιατορίων και Συναφών Αττικής. Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση της ένωσης αναφέρονται τα...