Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Συντήρηση κλιματιστικού: 6 μύθοι που σας κοστίζουν χρήματα

Ακούμε συνεχώς ότι όταν η υγρασία κάνει τη θερμότητα να “κολλάει”. Και μπορεί να σκέφτεστε ότι ήρθε η ώρα να ρυθμίσετε τον θερμοστάτη στο χαμηλότερο επίπεδο. Να αγοράσετε τη μεγαλύτερη διαθέσιμη μονάδα ή απλώς να κλείσετε τους αεραγωγούς για να εξοικονομήσετε ενέργεια και χρήματα. Όμως μήπως αρκεί μία συντήρηση κλιματιστικού;

Αλλά αν αυτό είναι αλήθεια, γιατί λέει το Energy.gov να διατηρείτε το σπίτι σας πιο ζεστό από το μέσο όρο όταν λείπετε και να ρυθμίζετε τον θερμοστάτη στους 25 βαθμούς Κελσίου μόνο όταν είστε στο σπίτι και χρειάζεστε ψύξη. Χρειάζεται λιγότερη ενέργεια (που σημαίνει εξοικονόμηση στην τσέπη σας) για να διατηρήσετε μια σταθερή θερμοκρασία αντί να προσπαθήσετε να τη μειώσετε γρήγορα.

- Διαφήμιση -

Αυτό το γεγονός μπορεί να είναι μια κλήση αφύπνισης για τους ιδιοκτήτες σπιτιού που πρέπει να σταματήσουν να πιστεύουν στις κοινές παρανοήσεις σχετικά με τον κλιματισμό και να αρχίσουν να εξοικονομούν χρήματα που κερδίζουν με κόπο.

Εδώ, διερευνούμε πού βρίσκονται οι μεγαλύτεροι μύθοι του κλιματισμού και προσφέρουμε τρόπους για να εξοικονομήσετε χρήματα χωρίς να σας κοστίσει η άνεση και να καλύψετε τις ανάγκες ψύξης σας.

1. Το σπίτι σας θα κρυώσει πιο γρήγορα με τη μείωση της θερμοκρασίας του θερμοστάτη σας

Η ψύξη ενός δωματίου ή του σπιτιού σας θα είναι πάντα θέμα χρόνου. Ακόμα κι αν ρυθμίσετε τον θερμοστάτη στη χαμηλότερη δυνατή ρύθμιση, η μονάδα AC θα συνεχίσει να λειτουργεί με τον ίδιο ρυθμό.

Η χρήση ενός προγραμματιζόμενου θερμοστάτη μπορεί να βοηθήσει με τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Θα μπορούσατε να αυξήσετε τη θερμοκρασία όταν δεν είστε στο σπίτι κατά μερικούς βαθμούς και να προσαρμόσετε τη θερμοκρασία πριν επιστρέψετε. Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή της δραστικής αύξησης ή μείωσης της θερμοκρασίας.

Προσαρμόστε τη θερμοκρασία του θερμοστάτη σας σύμφωνα με τις συνήθειες, τις προτιμήσεις σας και την εξωτερική θερμοκρασία. Όσο πιο κοντά είναι η ρύθμιση του θερμοστάτη στην εξωτερική θερμοκρασία, τόσο περισσότερα θα εξοικονομήσετε.

2. Οι μεγαλύτερες μονάδες AC αποδίδουν καλύτερα και σας δίνουν καλύτερα αποτελέσματα

- Διαφήμιση -

Μια μονάδα AC της οποίας η χωρητικότητα είναι πολύ μεγάλη για τον χώρο που υποτίθεται ότι ψύχεται θα αναγκάσει τον συμπιεστή της να ανάβει και να σβήνει μόνος του σε γρήγορα διαστήματα, γεγονός που τον φθείρει, μειώνει τη διάρκεια ζωής του και χρησιμοποιεί πολύ ηλεκτρισμό.

Όταν επιλέγετε ένα πολύ μεγάλο μέγεθος κλιματιστικού, αναγκάζει τη μονάδα σας να λειτουργεί συνεχώς σε σύντομες εκρήξεις, γεγονός που την κάνει να καίγεται πιο γρήγορα. Εάν η μονάδα σας λειτουργεί έτσι, επιτρέπει στη θερμότητα και την υγρασία να εισχωρήσουν πίσω στο σπίτι, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ζημιά με την πάροδο του χρόνου.

Από την αντίθετη πλευρά, η επιλογή ενός πολύ μικρού μεγέθους κλιματιστικού σπαταλά πολλή ενέργεια και χρήματα, επειδή το AC λειτουργεί πάντα για να προσπαθήσει να δροσίσει το σπίτι σας, παρόλο που δεν θα μπορέσει ποτέ να το κάνει σωστά.

Η επιλογή του σωστού μεγέθους κλιματιστικού είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε να εξοικονομείτε χρήματα στον λογαριασμό ενέργειας σας.

3. Η απενεργοποίηση του AC όταν δεν είστε σπίτι θα εξοικονομήσει ενέργεια

- Διαφήμιση -

Αυτή η τακτική ισχύει μόνο για μεγάλες περιόδους. Εάν απενεργοποιήσετε το A/C πριν πάτε στη δουλειά μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα και το ενεργοποιήσετε ξανά όταν επιστρέψετε στο σπίτι, το κλιματιστικό σας πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να δροσίσει το σπίτι σας.

Είναι καλύτερο να ανεβάσετε τον θερμοστάτη αρκετούς βαθμούς παρά να απενεργοποιήσετε.

Μία λύση που προτείνεται είναι να αυξήσετε τη ρυθμισμένη θερμοκρασία κατά 2 έως 5 βαθμούς όσο λείπετε όλη την ημέρα. Το να ανεβάσετε τον θερμοστάτη είναι η καλύτερη επιλογή γιατί:

  • Προστατεύει το σπίτι σας από μούχλα και ζωύφια (Η απενεργοποίηση του κλιματιστικού σας προκαλεί υγρασία και το καλοκαίρι η μούχλα και τα έντομα αγαπούν την υγρασία)
  • Σας εξοικονομεί χρήματα (Όταν ρυθμίζετε ξανά τον θερμοστάτη σας καθημερινά, μια υποχώρηση θερμοκρασίας για οκτώ ώρες την ημέρα μπορεί να εξοικονομήσει έως και 10 τοις εκατό στην ετήσια χρήση ενέργειας θέρμανσης και ψύξης.)
  • Σας κρατά άνετους (διατηρήστε μια πιο δροσερή θερμοκρασία όλη την ημέρα για να διαχειριστείτε την εσωτερική υγρασία)

4. Το κλιματιστικό μπορεί να είναι η αιτία του καλοκαιρινού σας κρυώματος

Ένας ιός, όχι μια θερμοκρασία, προκαλεί κρυολόγημα. Πρέπει να εκτεθείτε σε μικρόβια, βακτήρια και ιούς για να αρρωστήσετε. Μπορεί να αντιμετωπίζετε αλλεργίες ή ένα σύμπτωμα που σχετίζεται με το άσθμα.

Το κλιματιστικό σας έχει αντίκτυπο στην ποιότητα του αέρα των εσωτερικών χώρων σας. Οι αερομεταφερόμενες ασθένειες μπορεί να οφείλονται σε ένα βρώμικο κλιματιστικό.

Μπορεί ο κλιματισμός να σας κάνει να αρρωστήσετε; Εδώ είναι τι έχει να πει η επιστήμη:

«Ενώ τα ανέκδοτα στοιχεία μπορεί να σας κάνουν να πιστεύετε ότι ο κλιματισμός μπορεί να σας κάνει να αρρωστήσετε, η επιστήμη είναι ξεκάθαρη. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύετε ότι είναι πίσω από το κρύωμα σας στα μέσα του έτους».

5. Τα φίλτρα αέρα δεν χρειάζεται να αντικατασταθούν για ένα χρόνο

Τα φίλτρα αέρα συσσωρεύουν σκόνη, μούχλα και άλλα σωματίδια βρωμιάς. Αυτό προκαλεί κακή ροή αέρα, η οποία αναγκάζει τη μονάδα του air condition να εργάζεται σκληρότερα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πιο σημαντική χρήση ηλεκτρικής ενέργειας και υψηλότερους λογαριασμούς ρεύματος.

Ένα καθαρό φίλτρο αφαιρεί αποτελεσματικά τα αιωρούμενα σωματίδια, που κυμαίνονται από τη σκόνη έως τα αόρατα μικροσκοπικά σωματίδια. Ένα βρώμικο φίλτρο, ωστόσο, μπορεί να επιδεινώσει την ποιότητα του εσωτερικού αέρα λειτουργώντας ως δεξαμενή για βρωμιά, σκόνη και άλλους ατμοσφαιρικούς ρύπους. Όλα αυτά που κυκλοφορούν συνεχώς πίσω στον αναπνευστικό σας.

Αλλάξτε τα φίλτρα αέρα σας σύμφωνα με τις συστάσεις του κατασκευαστή σας. Επιλέξτε ποιοτικά πτυχωτά υφασμάτινα φίλτρα που έχουν σχεδιαστεί για να παγιδεύουν σε μέγεθος 3 microns. Όλα αυτά λύνονται με μία σωστή συντήρηση κλιματιστικού.

6. Είναι καλύτερο να αφήσετε την παλιά σας μονάδα AC να τα “τινάξεις” πριν την αντικαταστήσετε

Ενώ η αγορά μιας νέας μονάδας κλιματισμού μπορεί να σας κοστίσει χρήματα στην αρχή, η υψηλότερη απόδοσή της θα σας εξοικονομήσει περισσότερα χρήματα από το να κρατάτε και να χειρίζεστε μια παλιά.

Τα συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού που κατασκευάζονται σήμερα είναι υψηλής απόδοσης. Καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια από τα συστήματα που κατασκευάστηκαν μόλις πριν από 10 – 15 χρόνια. Όσο υψηλότερο είναι το πόσο αποτελεσματικά λειτουργεί η μονάδα σας τόσο λιγότερη ενέργεια χρησιμοποιείται και λιγότερο δαπανηρή η λειτουργία.

Λάβετε υπόψη την ηλικία, την τεχνολογία, το κόστος επισκευής και τη συνολική απόδοση του συστήματος. Η στάθμιση των επιλογών σας με πλήρεις πληροφορίες θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε πότε θα επενδύσετε σε ένα νέο σύστημα κλιματισμού.

Συμπέρασμα & Συντήρηση κλιματιστικού

Ο πιο συνηθισμένος μύθος του κλιματισμού είναι ότι εάν το σπίτι σας είναι ιδιαίτερα ζεστό, θα πρέπει να χαμηλώσετε τον θερμοστάτη όσο το δυνατόν περισσότερο για να δροσίσετε γρήγορα το σπίτι σας. Αλλά δεν λειτουργούν έτσι τα κλιματιστικά. Ο μύθος λοιπόν καταρρίπτεται!

Οι θερμοστάτες μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε το σπίτι σας άνετο. Μια άλλη παρανόηση που ακούμε είναι η εποχιακή συντήρηση και οι ρυθμίσεις δεν είναι απαραίτητες. Οι νέες εποχές απαιτούν διαφορετικές ανάγκες θέρμανσης ή ψύξης και συντήρηση κλιματιστικού.

Η ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος κλιματισμού απαιτεί σωστή, συνεπή συντήρηση κλιματιστικού και ανάγκες σέρβις.

Τι περιλαμβάνει η Συντήρηση Κλιματιστικού με το Service-24.gr

Κλείσε Ραντεβού για Συντήρηση Κλιματιστικού

σε Λιγότερο από 1′

Τηλέφωνο: 30 2112345062

Πηγή: Service-24.gr

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα