Τρίτη, 26 Μαρτίου, 2024

Αθήνα: Δύο νέοι ποδηλατόδρομοι – Ποιες θα είναι οι διαδρομές

Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει γρήγορα τη δημιουργία δύο μεγάλων ποδηλατοδρόμων στην Αθήνα επανέλαβε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ενώ μίλησε και για την επιπλέον παροχή ισχυρών κινήτρων στους πολίτες που θέλουν να αποκτήσουν ηλεκτρικό ποδήλατο.

Ο κ. Χατζηδάκης έδωσε το παρών στην ποδηλατοδρομία που έγινε την Τετάρτη (3/6) στη διαδρομή του υπό διαμόρφωση «Μεγάλου Περιπάτου» που σχεδιάζει ο Δήμος Αθηναίων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου, και σημείωσε ότι  η κυβέρνηση αποφάσισε «την ολοκλήρωση της ποδηλατικής διαδρομής, από το Φάληρο μέχρι την Κηφισιά, και ειδικότερα το τμήμα Γκάζι-Κηφισιά, με προϋπολογισμό επτά εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, θα κατασκευαστεί άλλος ένας ποδηλατόδρομος, ένα έργο ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ, με αφετηρία από το σταθμό του μετρό της Κατεχάκη και ο οποίος μέσω Πολυτεχνειούπολης και Πανεπιστημιούπολης, θα καταλήγει στο σταθμό του μετρό στον Ευαγγελισμό».

- Διαφήμιση -

Τα δύο έργα, είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος, θα χρηματοδοτηθούν από πόρους του Πράσινου Ταμείου και πρόσθεσε ότι την Παρασκευή (5/6) ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης για την ηλεκτροκίνηση. «Στην πολιτική αυτή περιλαμβάνεται ένα οικολογικό bonus για όσους αγοράζουν ηλεκτρικά οχήματα, το οποίο θα είναι πολύ ισχυρότερο για όσους αγοράσουν ηλεκτρικά ποδήλατα. Θέλουμε να κάνουμε επί της ουσίας ένα άνοιγμα στο ποδήλατο» τόνισε.

Μεγάλος Περίπατος: Δημόσιος χώρος ή τουριστική εξόντωση του κέντρου;

«Καλύτερος τρόπος ζωής»

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε ότι οι δήμαρχοι από την Αττική αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα έλαβαν μέρος στην ποδηλατοδρομία για να δείξουν ότι «υπάρχει ένας άλλος τρόπος ζωής, ένας διαφορετικός, καλύτερος τρόπος ζωής». Εξέφρασε, δε, την ευχή αυτή να είναι η τελευταία συμβολική κίνηση. «Του χρόνου την ημέρα του ποδηλάτου να τη γιορτάσουμε όλοι μαζί εδώ στον Μεγάλο Περίπατο, σε μία διαδρομή που θα φθάνει τα επτά χιλιόμετρα. Μία διαδρομή που θα απελευθερώσει 50 στρέμματα δημόσιου χώρου και θα αλλάξει την Αθήνα».

#APOSYRE_TO: Η φύση δεν είναι τσιφλίκι του κάθε υπουργού

Μέσο μετακίνησης

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε ότι το ποδήλατο είναι μέσο μετακίνησης και όχι μόνο αναψυχής, ενώ συμπλήρωσε: «η ΚΕΔΕ παίρνει πρωτοβουλίες να δώσουμε το χώρο που θέλουμε για τον πεζό και για το ποδήλατο και χάρη στις πρωτοβουλίες και του ΥΠΕΝ, μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες ημέρες για όλους μας, για να ξαναδούμε τις πόλεις όπως τις θέλουμε όπως τις ονειρευόμαστε, πόλεις ανθρώπινες, πόλεις για να ζεις».

- Διαφήμιση -

Οι δήμαρχοι και πολλοί Αθηναίοι έκαναν συμβολική ποδηλατοδρομία, ξεκινώντας από την πλατεία Κοτζιά και καταλήγοντας στο Ζάππειο.

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα