Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

Κλιματική αλλαγή: Ρεκόρ ζέστης στην Ανταρκτική το 2020

Το ρεκόρ ζέστης στην ήπειρο της Ανταρκτικής καταρρίφθηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 2020 με μια θερμοκρασία 18,3 βαθμών Κελσίου, επιβεβαίωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός.

Το ρεκόρ, που επικυρώθηκε τώρα, καταγράφηκε στον αργεντίνικο επιστημονικό σταθμό Esperanza και υπερβαίνει εκείνο που είχε καταγραφεί στην ίδια περιοχή της ανταρκτικής χερσονήσου στις 24 Μαρτίου του 2015, όταν το θερμόμετρο είχε δείξει 17,5 βαθμούς Κελσίου, διευκρίνισε ο ΠΜΟ.

- Διαφήμιση -

Η χερσόνησος ανήκει στην ανταρκτική ήπειρο, η οποία περιλαμβάνει επίσης και γύρω νησιά.

Ο ΠΜΟ δεν έχει επιβεβαιώσει μια καταχώριση θερμοκρασίας ακόμη υψηλότερη, που καταγράφηκε στις 9 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους σε ένα αυτόματο βραζιλιάνικο σταθμό, σε κοντινή απόσταση από τη νήσο Σέιμουρ, με 20,75 βαθμούς Κελσίου.

Στην ευρύτερη περιοχή της Ανταρκτικής, η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει ποτέ καταγραφεί ήταν εκείνη στη νήσο Σίγκνι, στους 19,8 βαθμούς Κελσίου στις 30 Ιανουαρίου του 1982.

«Η επιβεβαίωση αυτών των μεγεθών ανώτατων θερμοκρασιών είναι σημαντική, διότι αυτό μας βοηθά να σχεδιάσουμε μια εικόνα του καιρού και του κλίματος, σε ένα από τα τελευταία τελικά σύνορα της Γης», εξήγησε ο Πέτερι Τάαλας, ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.

«Η ανταρκτική χερσόνησος είναι μία από τις περιοχές του πλανήτη που θερμαίνεται ταχύτερα, σχεδόν 3 βαθμούς τα τελευταία 50 χρόνια», υπογράμμισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως: «Αυτό το νέο ρεκόρ θερμοκρασίας είναι σύμφωνο με την κλιματική αλλαγή, που παρατηρούμε».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα