Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Πομπηία: τα θαμμένα μυστικά της Βίλας Τζουλιάνα

Το 2019, υπογράφηκε μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της Εισαγγελίας του Τόρε Ανουντσιάτα και του διευθυντή του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας. Αυτό γλίτωσε τη Τσίβιτα Τζουλιάνααπό μακροχρόνιες λεηλασίες, παράνομων εκσκαφέων. Ένα νέο ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει απίστευτες ανακαλύψεις που έγιναν σε αυτή τη βίλα, κοντά στην Πομπηία.

Τον Φεβρουάριο του 2021 ομάδες του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηίας έκαναν μια μοναδική ανακάλυψη: ένα εξαιρετικά καλοδιατηρημένο, σχεδόν άθικτο ρωμαϊκό τελετουργικό άρμα ήρθε στο φως στη βόρεια πλευρά του αρχαιολογικού χώρου. Αυτό το περίτεχνο άρμα παραμένει μέχρι σήμερα το πρώτο στο είδος του που ανακαλύφθηκε.

- Διαφήμιση -

Επιστρέφουμε λοιπόν στην αρχαία Ρώμη με τη συνοδεία πολλών επιστημόνων που συμμετείχαν στην εκστρατεία αποκατάστασης του άρματος προκειμένου να το εξετάσουν μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της εποχής του. Ποια ήταν η χρήση του, πώς κατασκευάζονταν τα οχήματα εκείνης της εποχής, και τι κυκλοφορία υπήρχε στους δρόμους της Πομπηίας;

Η Βίλα Τζουλιάνα, επίσης γνωστή ως Τσίβιτα Τζουλιάνα, είναι μια αρχαία ρωμαϊκή βίλα που βρίσκεται κοντά στην Πομπηία της Ιταλίας. Με τις ανασκαφές που ξεκίνησαν το 2021, αποκαλύφθηκαν εξαιρετικά καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες, ψηφιδωτά και άλλα αντικείμενα. Η τοποθεσία πιστεύεται ότι ανήκε σε μια πλούσια ρωμαϊκή οικογένεια και η ανακάλυψή της παρείχε πολύτιμες γνώσεις για την καθημερινή ζωή και την αρχιτεκτονική της ρωμαϊκής εποχής.

Η Τσίβιτα Τζουλιάνα σήμερα, αποτελεί έναν συναρπαστικόαρχαιολογικό χώρο, ο οποίος συνεχίζει να συμβάλλει στην κατανόηση της αρχαίας ιστορίας.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα στην Πομπηία, συμπεριλαμβανομένων αυτών της  Τσίβιτας Τζουλιάνας, έχουν προσφέρει πολύτιμες γνώσεις για τη ζωή των σκλάβων κατά την αρχαία ρωμαϊκή εποχή. Οι ανασκαφές έχουν αποκαλύψει στοιχεία για τις συνθήκες διαβίωσής τους, τους εργασιακούς τους ρόλους και την κοινωνική τους θέση. Οι σκλάβοι έμεναν σε μικρές, στενές κατοικίες γνωστές ως «Eργαστούλα», οι οποίες αποκάλυπταν τις σκληρές συνθήκες διαβίωσης που υπέμειναν. Αντικείμενα όπως μανίκια και αλυσίδες που βρέθηκαν σε ορισμένες περιοχές υποδεικνύουν το ρόλο τους σε δύσκολες εργασίες.

Στην άλλη άκρη της κοινωνικής σκάλας, οι ανασκαφές αποκάλυψαν πολυτελείς κατοικίες γνωστές ως «Ντόμους», οι οποίες αποκάλυπταν τον πολυτελή τρόπο ζωής της ρωμαϊκής ελίτ. Αυτά τα σπίτια διέθεταν ιδιαίτερα ψηφιδωτά, τοιχογραφίες και μεγάλες αυλές. Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών βρέθηκαν περίτεχνοι κήποι με γλυπτά και σιντριβάνια, αντικείμενα όπως κοσμήματα, αγγεία και εκλεκτά σκεύη εστίασης. Αυτές οι ανακαλύψεις αποκαλύπτουν την υπερβολική και προνομιακή ύπαρξη της ελίτ της Πομπηίας.

- Διαφήμιση -

Καθώς η έρευνα συνεχίζεται στη Τσίβιτα Τζουλιάνα, ανακαλύπτονται νέα στοιχεία τα οποία ρίχνουν φως στα μυστικά της Βίλας Τζουλιάνα και των τελευταίων της κατοίκων.

ΠρεμιέραΚυριακή 6 Αυγούστου στις 22:00

Τα επεισόδια είναι διαθέσιμα κατόπιν αιτήματος.

Follow us at https://www.facebook.com/ViasatHistoryGR

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα