Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Viasat History παρουσιάζει τη σειρά: «Σύνορα»

Την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, στις 21:00, το Viasat History θα κυκλοφορήσει τη σειρά «Σύνορα», μια σειρά έξι επεισοδίων, η οποία εξερευνά την αλήθεια πίσω από τους μύθους των Ηνωμένων Πολιτειών και τη μυθική «Άγρια Δύση».

Η ιστορία των ιθαγενών Αμερικανών

- Διαφήμιση -

Οι ιθαγενείς της Αμερικής ήταν αρχικά μετανάστες: χρονολογούμενοι πριν από 15.000 χρόνια, ήρθαν στην ήπειρο από την Ασία μέσω της Βεριγγίας, των παγωμένων άγριων ζώων που συνέδεαν τη Σιβηρία με την Αλάσκα κατά την Εποχή των Παγετώνων. Υπήρχαν σχεδόν 600 διαφορετικές φυλές με διαφορετικά έθιμα, τρόπους ζωής και ιεραρχίες. Όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος έφτασε στον Νέο Κόσμο, υπήρχαν περίπου 5 έως 10 εκατομμύρια ιθαγενείς Αμερικανοί στην ήπειρο, ορισμένες εκτιμήσεις μάλιστα ανεβάζουν τον αριθμό στα 25 εκατομμύρια. Οι φυλές που ζούσαν στα δυτικά, ειδικά στις πεδιάδες, ήταν πιο εχθρικές, ήταν ουσιαστικά κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες και ανταγωνίζονταν για την ίδια γη. Αντίθετα, οι φυλές ανατολικά του Μισισιπή ζούσαν σταθερά στα χωριά τους.

Οι παλιότερες ταινίες τείνουν να απεικονίζουν τους ιθαγενείς της Αμερικής ως ένα βάρβαρο λαό που δεν είχε εξελιχθεί για αιώνες, αλλά η αλήθεια είναι ότι υπήρχε ήδη ένας πολιτισμικά προηγμένος, πολύγλωσσος λαός που ζούσε στην ήπειρο όταν έφτασαν οι Ευρωπαίοι. Οι φυλές ανταλλάσσονταν μεταξύ τους, έμαθαν η μία τις γλώσσες της άλλης και μετανάστευαν πολύ – υπήρχαν φυλές που περιπλανήθηκαν ως την Κεντρική Αμερική.

Μερικές φυλές χειραγωγούσαν ακόμη και το περιβάλλον, είχαν κατασκευάσει συστήματα άρδευσης. Η ενσωμάτωση των αλόγων στην κουλτούρα των ιθαγενών της Αμερικής, που έφεραν οι Ισπανοί κατακτητές τον 16ο αιώνα και εξαπλώθηκε γρήγορα σε ολόκληρη την ήπειρο, μείωσε τις αποστάσεις και διευκόλυνε το κυνήγι. Με τα αγαθά που έπαιρναν από τους αποίκους, οι φυλές συναλλάσσονταν συνεχώς, αποκτώντας νέες γνώσεις τις οποίες ενσωμάτωσαν γρήγορα στην καθημερινότητά τους.

Η ιστορία των πρώτων καουμπόηδων

Η πιο εμβληματική φιγούρα του είδους των ταινιών γουέστερν εμφανίστηκε στην Αμερική γύρω στα μέσα του 1800. Χάρη στην έκρηξη των σιδηροδρομικών κτιρίων, οι αποστάσεις μειώθηκαν, ο πληθυσμός αυξανόταν γρήγορα και χρειάζονταν φαγητό, πολλά τρόφιμα. Το βοδινό κρέας βρισκόταν στην κορυφή της λίστας κατανάλωσης και για την τροφή και τη φροντίδα των βοοειδών χρειάζονταν ειδικοί: αργότερα έγιναν οι λεγόμενοι καουμπόηδες. Οι δεξιότητες αυτού του συγκεκριμένου τρόπου ζωής είχε τις ρίζες της στη Βόρεια Αφρική, όπου οι Μαυριτανοί διαχειρίζονταν τα ζώα διαφορετικά (από την πλάτη ενός αλόγου), ενώ η χρήση σχοινιών προερχόταν από τη Δυτική Αφρική – και οι δύο τεχνικές έφτασαν μέσω σκλάβων στην Αμερική. Χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην ανατολική ακτή του Μεξικού από τους λεγόμενους vaqueros. Έτσι, οι Μεξικανοί «διαχειριστές βοοειδών» εκπαιδεύτηκαν από μαύρους σκλάβους – τους πρώτους καουμπόηδες στην Αμερική.

- Διαφήμιση -

Αυτές οι τεχνικές προσαρμόστηκαν στο βορρά από άγαμους νεαρούς λευκούς άνδρες που έρχονταν στα σύνορα αναζητώντας δουλειά, αλλά ακόμα και στις δεκαετίες μετά τον Εμφύλιο, πολλοί απελευθερωμένοι σκλάβοι εξακολουθούσαν να απασχολούνται σε αυτόν τον τομέα εργασίας επειδή ήταν στο αίμα τους. Από τους 30.000 καουμπόηδες που εργάζονταν στο Τέξας μόνο 5.000 – 10.000 ήταν Αφροαμερικανοί.

Οι ταινίες τείνουν να ρομαντικοποιούν την ιστορία σχετικά με τις πόλεις της Άγριας Δύσης, τη φρενίτιδα των σιδηροδρομικών κτιρίων και τους «καουμπόηδες και ινδιάνους», αλλά το «Σύνορα» αφαιρεί όλα τα κλισέ που εδραιώθηκαν στο παρελθόν, στο Viasat History.

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα