Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Viasat Nature: Οι Αδάμαστες Μεγάλες Λίμνες

Οι Μεγάλες Λίμνες της Βόρειας Αμερικής, φιλοξενούν το 1/5 των γλυκών επιφανειακών υδάτων στον κόσμο και αποτελουν τη ραχοκοκαλιά ενός τεράστιου οικοσυστήματος, εξερευνώνται από κάθε οπτική γωνία σε αυτή τη σειρά-ντοκιμαντέρ τριών επεισοδίων που προκαλεί δέος. Η σειρά, Οι Αδάμαστες Μεγάλες Λίμνες, έκανε πρεμιέρα στο Viasat Nature εχθές, στις 5 Ιουλίου. στις 8 μ.μ., σε όλη την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Λαξευμένες από την υποχώρηση ενός παγετώνα δύο εκατομμυρίων ετών, οι πέντε Μεγάλες Λίμνες της Βόρειας Αμερικής, Σουκαριε, Μίσιγκαν, Χιούρον, Τεριέ και Οντάριο, σχηματίζουν το μεγαλύτερο οικοσύστημα γλυκού νερού στη Γη. Αυτή η συναρπαστική νέα σειρά-ντοκιμαντέρ πηγαίνει εκεί που κανένα ντοκιμαντέρ δεν έχει πάει στο παρελθόν, καθώς ολόκληρη η λεκάνη απορροής της, η άγρια ​​ζωή και τα φυσικά τοπία τίθενται στο επίκεντρο, υπογραμμίζοντας την παγκόσμια σημασία του οικοσυστήματος των Μεγάλων Λιμνών.

- Διαφήμιση -

Η σειρά ξεκινά με το πρώτο επεισόδιο από την Πηγή έως την Θάλασσα,  να σας ταξιδεύει από την αρχή της δημιουργίας του, την πηγή, έως και τη θάλασσα. Θα μάθετε πώς μια σταγόνα νερού μπορεί να χρειαστεί διακόσια χρόνια για να ταξιδέψει από τις όχθες της Λίμνης Σουπίριορ ώστε να καταλήξει να εκρέει μέσα στις πέντε Μεγάλες Λίμνες του Ατλαντικού Ωκεανού.

Σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι των 4000 χιλιομέτρων, θα ανακαλύψετε πώς εκατομμύρια ζωές διαμορφώνονται με βάση τις Μεγάλες Λίμνες και πώς η ανάπτυξη ανάγκασε τα δύο είδη, κάστορες και γκρίζους λύκους, να συνυπάρχουν. Θα μάθετε για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι επιστήμονες ώστε να καταφέρουν να περιορίσουν τον καταστροφικό αριθμό των κυπρίνων στην περιοχή. Δείτε πώς το γλυκό νερό διατηρεί τα ναυάγια που καταρρίφθηκαν από κύματα που μοιάζουν με τον ωκεανό. Και παρακολουθήστε τους δύτες καθώς εξερευνούν τις υποβρύχιες σπηλιές που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα.

Σε αυτές τις Μεγάλες Λίμνες, ο χειμώνας έρχεται και γρήγορα και είναι πολύ βαρύς. Στο δεύτερο επεισόδιο, Ο Μεγάλος Παγετός, θα μεταφερθείτε από τα καλοκαιρινά υψηλά των σαράντα βαθμών Κελσίου σε χαμηλά χειμερινά υπό των σαράντα, σε μια αναδρομή στην εποχή των παγετώνων που κάποτε έπιανε αυτήν την περιοχή.  Θα μάθετε πώς οι βίαιοι χειμώνες ώθησαν τους κατοίκους των Μεγάλων Λιμνών να προσαρμοστούν και πως τα ζώα αντιμετώπισαν  τις πιο ακραίες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας ποτέ στη γη. Θα γνωρίστε από κοντά ιπτάμενους σκίουρους που λάμπουν στο σκοτάδι, κοράκια που ξεγελούν τους λύκους για φαγητό και μωρά μαύρες αρκούδες που χρησιμοποιούν το χιόνι ως μόνωση. Παράλληλα διερευνάται η αβεβαιότητα για τη διαβίωση αυτών των ζώων που προκαλείται από τη συρρίκνωση του πάγου κατά 25%, τα τελευταία πενήντα χρόνια. Αυτό το επεισόδιο είναι η ιστορία του πώς το χιόνι και ο πάγος διαμορφώνουν τη ζωή στις Μεγάλες Λίμνες.

Το τελευταίο μέρος αυτής της εμπνευσμένης σειράς, Θαύματα & Μυστήρια, αποκαλύπτει το μαγικό θαύμα των Μεγάλων Λιμνών. Καθώς πλησιάζει η Άνοιξη, θα παρακολουθήσετε πως παράξενοι βράχοι βυθίζονται στο νερό, τα πανίσχυρα θηλαστικά της ξηράς να βγαίνουν από τη χειμερία νάρκη και τις ισχυρές δυνάμεις της φύσης να λαμβάνουν χώρα, καθώς οι λίμνες δημιουργούν εκπληκτικά φυσικά φαινόμενα που προκαλούνται από τις ακραίες και απρόβλεπτες μεταβολές της θερμοκρασίας. Αυτό το επεισόδιο μελετά επίσης πως τα χωροκατακτητικά είδη, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων, απειλούν τη βιωσιμότητα των λιμνών. Τέλος, θα μάθετε πως μπορούμε να προστατεύσουμε αυτήν την περιοχή και την άγρια ζωή της, τις ενέργειες δηλαδή που θα καθορίσουν το μέλλον αυτών των Μεγάλων Λιμνών της Βόρειας Αμερικής.

Οι Αδάμαστες Μεγάλες Λίμνες, έκαναν πρεμιέρα στο Viasat Nature εχθές, στις 5 Ιουλίου στις 8:00 μ.μ.

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα