Τρίτη, 26 Μαρτίου, 2024

Σφοδρές αντιδράσεις εντός κι εκτός Βουλής ενάντια στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

Εν μέσω σφοδρότατων αντιδράσεων, τόσο εντός όσο κι εκτός Βουλής, τίθεται σήμερα στη Βουλή σε ψηφοφορία το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. 

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή την ώρα μαζικά συλλαλητήρια από εργατικά σωματεία, κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς, φοιτητικούς συλλόγους κ.α. Παράλληλα, μέσα στη Βουλή κυβέρνηση και αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ) συγκρούονται μετωπικά. Την ίδια ώρα, επιβεβαιώνεται το ρήγμα στο ΚΙΝΑΛ, αφού ο Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε δημόσια την αντίθεσή του με το νομοσχέδιο, όπως είχε κάνει νωρίτερα ο Χάρης Καστανίδης, ενώ επιφυλάξεις έχουν εκφράσει και τέσσερις βουλευτές (Κατρίνης, Μουλκιώτης, Πουλάς, Λιακούλη).

- Διαφήμιση -

«Όχι στην απαγόρευση των διαδηλώσεων»

Δυναμικό είναι το παρόν στους δρόμους ενάντια στην απαγόρευση των διαδηλώσεων. Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα το συλλαλητήριο με τη συμμετοχή εργατικών σωματείων αλλά και κομμάτων και οργανώσεων της Αριστεράς.

Με κεντρικά συνθήματα «το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά. Όχι στην απαγόρευση των διαδηλώσεων» και «Κανένας Μόνος του, Καμία ανοχή στα σχέδια τους», οι διαδηλωτές  συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Κλαυθμώνος και κατευθύνονται προς τη Βουλή.

Συμμετέχουν το ΕΚΑ, η ΑΔΕΔΥ, εργατικά σωματεία, φορείς και οργανώσεις της Αριστεράς. Το παρόν δίνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η νεολαία του και το ΜέΡΑ25. Συλλαλητήριο «με κεντρικό σύνθημα η φωνή των εργατών δεν φιμώνεται, η απαγόρευση των διαδηλώσεων δεν θα περάσει» πραγματοποιεί στο Σύνταγμα το ΠΑΜΕ.

Παράλληλα συγκέντρωση ενάντια στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις και τις πορείες πραγματοποιούν φοιτητικοί σύλλογοι, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου στα Προπύλαια. Οι διαδηλωτές πρόκειται να κατευθυνθούν στη Βουλή.

- Διαφήμιση -

«Μετωπική» στη Βουλή

Σε συγκρουσιακό κλίμα εξελίχθηκε η συζήτηση για το νομοσχέδιο στη Βουλή με τις τοποθετήσεις και των πολιτικών αρχηγών. Το σχέδιο νόμου αναμένεται να στηριχτεί από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ, καθώς και από την Ελληνική Λύση αλλά και από το ΚΙΝΑΛ, όπου υπάρχουν πάντως σοβαρά ρήγματα μετά την απόφαση της ηγεσίας του κόμματος να ψηφίσει «ναι». Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στη Χαριλάου Τρικούπη είναι η τοποθέτηση του βουλευτή Θεσσαλονίκης, Χάρη Καστανίδη, ο οποίος έκανε λόγο για νομοθέτημα, που βρίσκεται «πολύ μακριά από τη δημοκρατική αντίληψη» και ακόμη πιο ηχηρή αυτή του Γιώργου Παπανδρέου που το χαρακτηρίζει «αντιδημοκρατικό» και ζητά την απόσυρσή του. Στα παραπάνω προστίθενται και οι επιφυλάξεις ακόμη τεσσάρων βουλευτών (Κατρίνης, Μουλκιώτης, Πουλάς, Λιακούλη).

Αντίθετα, σε υψηλούς τόνους απορρίπτουν το νομοσχέδιο ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.  H σφοδρή αντιπαράθεση που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων των πολτικών αρχηγών είναι χαρακτηριστική του πολιτικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, εγκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επιχειρεί «μια αντιδραστική θεσμική τομή με στόχο την ίδια τη Δημοκρατία, το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στη διαδήλωση, στη συγκέντρωση, στη διαμαρτυρία». «Το νομοσχέδιο, από όπου και να το πιάσει κανείς, είναι ντροπή για κάθε δημοκρατικό πολίτη. Όπως ακόμη μεγαλύτερη ντροπή είναι να το ψηφίζει το νομοσχέδιο αυτό η κα Γεννηματά» τόνισε ο Α. Τσίπρας. κάνοντας λόγο για χουντικά διατάγματα που περιστέλλουν την ίδια τη Δημοκρατία. Παράλληλα τόνισε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση πως «φέρνετε το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, γιατί φοβάστε τις κοινωνικές αντιδράσεις που έρχονται».

Ο Κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση δεν αιφνιδίασε κανέναν επί του ζητήματος, υποστηρίζοντας πως το κόμμα του είχε περιλάβει στο προεκλογικό του πρόγραμμα το θέμα των διαδηλώσεων, ενώ επικαλέστηκε εκ νέου την λαϊκή εντολή που έλαβε πριν από ένα χρόνο. Επιχειρώντας να μιλήσει επί της ουσίας ισχυρίστηκε επίσης πως το νομοσχέδιο δεν αφορά τις μεγάλες διαδηλώσεις, αλλά θέτει ένα πλάισιο για το πώς θα γίνονται οι μικρές. Όπως είπε προσδιορίζει τι σημαίνει δημόσια, υπαίθρια συνάθροιση, προβλέπει κανόνες προστασίας και στηρίζεται στην αρχή της αναλογικότητας.

Η Φώφη Γεννηματά επέλεξε να αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας της στην επίθεση εναντίον του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την κριτική που άσκησε ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ΚΙΝΑΛ για τη θετική στάση που υιοθέτησε απέναντι στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής εγκάλεσε τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι προσπαθεί να οικειοποιηθεί την ιστορία ενός άλλου πολιτικού χώρου, κάτι που όπως είπε είναι μεγάλη ντροπή.

- Διαφήμιση -

«Μεγαλύτερη ντροπή είναι εσείς κ. Γεννηματά να ψηφίζετε το νομοσχέδιο» ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να ξεχνούν κάποιοι ποια ιστορική παράδοση εκπροσωπούν. Έρχονται σε ρήξη με την παράδοση αυτή, αλλά να μη στενοχωριούνται γιατί η δημοκρατική παράδοση έχει και θα έχει συνέχεια με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία». Όπως είπε είναι η τρίτη φορά που η Φώφη Γεννηματά λαμβάνει μια κρίσιμη πολιτική και στρατηγική απόφαση, ώστε να γίνει «μαξιλάρι» της ΝΔ, όντας σε αντίθεση με τις πολιτικές αναφορές του χώρου της, και ανέφερε την απλή αναλογική, τη Συμφωνία των Πρεσπών και σήμερα το νομοσχέδιο ενάντια στις διαδηλώσεις.

«Η επιλογή σας», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, «να κάνετε αντιπολίτευση και πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ όταν η κυβέρνηση είναι η δεξιά του κ. Μητσοτάκη, είναι μία παράλογη και αυτοκαταστροφική για εσάς επιλογή. Αν θέλετε κυρία Γεννηματά να στηρίξετε την κυβέρνηση, ο δρόμος είναι ανοιχτός. Το μόνο πρόβλημα για εσάς είναι ότι ίσως ο κ. Μητσοτάκης σε λίγο να μην σας έχει και τόσο ανάγκη διότι σας διεμβολίζει ήδη και παίρνει τα στελέχη που λοξοκοιτάνε και έχουν ως όραμα να βρεθούν ξανά στα έδρανα της κυβέρνησής του. Ο καθείς και οι επιλογές του, ο καθείς άξιος των επιλογών και της μοίρας του».

«Γελιέστε αν νομίζετε ότι αυτό το τερατούργημα τελικά θα εφαρμοστεί. Όπως το βγαλατε έτσι θα το ξαναβάλετε στα συρτάρια σας ακόμα και ως ψηφισμένο νόμο. Θα σας αναγκάσουν οι εργαζόμενοι, ο ελληνικός λαός που θα το ακυρώσουν στην πράξη» υπογράμμισε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα