Σάββατο, 21 Μαΐου, 2022

Γι’ αυτό πληρώνουμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη

Γνωρίζετε γιατί πληρώνουμε- κατά διαστήματα- το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη και γιατί καταγράφουμε συντριπτική αύξηση στον πληθωρισμό; Γνωρίζετε εν ολίγοις γιατί οδηγούμαστε σε ακραία φτωχοποίηση αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί;

Η μια εξήγηση είναι ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό φαινόμενο, στο οποίο πλέον συμβάλλει έτι περαιτέρω ο πόλεμος στην Ουκρανία, συνεπώς είναι ένα «εισαγόμενο» πρόβλημα. Αυτή είναι η μισή αλήθεια, καθώς εξακολουθεί να μην απαντά στο βασικό ερώτημα: «ναι αλλά γιατί εμείς είμαστε πρωταθλητές;».

- Διαφήμιση -

Σε αυτό το ερώτημα διάφοροι κυβερνητικοί επιχειρούν να απαντήσουν- με δόλο- επικαλούμενοι δομικά προβλήματα της χώρας στον τομέα της ενέργειας, όπως η υψηλή εξάρτηση από το φυσικό αέριο, η βίαιη απολιγνιτοποίηση, ο ομολογουμένως υψηλός ΕΦΚ που «δεν είναι δημοσιονομικά εφικτό να πέσει τώρα» και η έλλειψη υποδομών αποθήκευσης ενέργειας.

Αφενός και τα τέσσερα αυτά επιχειρήματα δεν απαλλάσσουν την κυβέρνηση από τις ευθύνες της, αφού αυτή όφειλε στο τέλος της ημέρας να έχει σχεδιάσει διαφορετικά το ενεργειακό μοντέλο της χώρας, αφετέρου ακόμα και αυτά τα επιχειρήματα δεν συνθέτουν την πλήρη εικόνα της εκτίναξης των τιμών.

Αλλά ξέρετε γιατί οι απαντήσεις των κυβερνητικών δεν συνθέτουν την πλήρη εικόνα; Γιατί είναι πιο πιθανό να ανατείλει ο ήλιος από τη δύση, παρά να παραδεχθεί μια ακραία διαπλεκόμενη και σκληρά νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση ότι αφαιμάζει οικονομικά τους πολίτες για να πετυχαίνουν ασύλληπτα υπερκέρδη 5 εταιρείες.

Ποιες είναι αυτές;

Η Protergia, του κύριου Μυτιληναίου, η εταιρία ΗΡΩΝ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με βασικό μέτοχο τον κύριο Περιστέρη, φίλο του κύριου Γεραπετρίτη, η Elpedison με μέτοχο τον κύριο Λάτση που του δώσαμε και το Ελληνικό με σύμβαση πρωτοφανή ακόμα και για τα δεδομένα μιας καπιταλιστικής αγοράς, η γνωστή Motor Oil και τέλος η πλειοψηφικά ιδιωτική πλέον ΔΕΗ με τα golden boys των 300.000 και πλέον ευρώ τον χρόνο, μισθοδοσίες.

Πως πετυχαίνουν αυτές οι εταιρείες δυσθεώρητα υπερκέρδη; Μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας που κατά τον κύριο Χατζηδάκη που το έθεσε σε λειτουργεία, θα μείωνε τις τιμές, μέσω της αύξησης του ανταγωνισμού.

- Διαφήμιση -

Τι συνέβη εν τέλει όταν το λεγόμενο Target Montell τέθηκε σε λειτουργεία;

Οι μεγάλες εταιρείες αντί να ανταγωνίζονται μεταξύ τους στις τιμές, προσφέροντας σε μειοδοτικές διαδικασίες την ενέργεια, σε πλήρη συνεννόηση μεταξύ τους έφτιαξαν ένα κλειστό λόμπυ και μέσω της λεγόμενης «Αγοράς Εξισορρόπησης» εκτινάσσουν την τιμή της μεγαβατώρας, προσφέροντας εξ αρχής υψηλές τιμές στις μειοδοτικές διαδικασίες.

Ξέρετε μέχρι τι ποσοστό κέρδους (συνάρτηση του κόστους της μεγαβατώρας και της τελικής τιμής πώλησης στο Χρηματιστήριο) έχουν καταγράψει κατά διαστήματα οι ενεργειακοί παραγωγοί που αναφέραμε πιο πάνω;

Κρατηθείτε.

3000%!

Ξέρετε τι έκανε η κυβέρνηση για αυτό; «Προβληματίστηκε έντονα», συζήτησε μαζί τους και έθεσε ζήτημα επιβολής πλαφόν- αστείου μάλιστα- το οποίο αστείο αυτό πλαφόν, δεν μπήκε και ποτέ! Απλά υποσχέθηκαν τα βαμπίρ στον Υπουργό, ότι θα προσπαθήσουν να μας ρουφάνε λίγο λιγότερο αίμα. Ο Υπουργός τους ευχαρίστησε και κατόπιν ανακοίνωσε μια αστεία επιδότηση, πιο αστεία και από το πλαφόν που δεν μπήκε, η οποία επί της ουσίας ούτε βοηθάει τον πολίτη, και φυσικά καταλήγει στις τσέπες των αρπαχτικών.

- Διαφήμιση -

Το 2023, στις αρχές του έτους, όσοι έχουμε ακόμα ίντερνετ στο σπίτι, να θυμηθούμε να κοιτάξουμε τους ισολογισμούς των 5 αυτών εταιρειών. Εκεί θα διαπιστώσουμε ότι τη χρονιά που ο μέσος Έλληνας σκεπαζόταν με 4 κουβέρτες για μην ανάψει καλοριφέρ ή να μην ανοίξει το air condition και πάθει εγκεφαλικό στο τέλος του μήνα, κάποιοι λίγοι, ελάχιστοι, που έχουν ονοματεπώνυμο, θησαύρισαν.

Αυτά δεν πρόκειται να μας τα πει καμία κυβέρνηση και κανένας Υπουργός. Γιατί κανένας υπάλληλος των Ελλήνων ολιγαρχών όπως οι σημερινοί κυβερνώντες- ή επενδυτών/ευεργετών αφού ολιγάρχες είναι μοναχά οι Ρώσοι- δεν πρόκειται να πάει κόντρα στα αφεντικά του. Είπαμε πιο πιθανό να ανατείλει ο ήλιος από τη Δύση.

Καταληκτικά λοιπόν, τα βαμπίρ είναι βαμπίρ. Οι υπάλληλοι είναι υπάλληλοι. Αυτό δεν αλλάζει. Οι υπόλοιποι θα πουν κάτι, πέρα από τα ημίμετρα της προσωρινής μείωσης ή κατάργησης του ΕΦΚ που δεν τα βάζει με την αισχροκέρδεια απλά μειώνει αποκλειστικά τα κέρδη του κράτους από την αισχροκέρδεια και πέρα από το ότι «θα βάλει το κράτος τη ΔΕΗ να λειτουργεί διαφορετικά» σε αυτό το ευρύτερο ενεργειακό τοπίο; «Κάτι αριστερό, ή έστω κάτι» που έλεγε και ο Νάνι Μορέτι.

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα