Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

Άθικτος ο ΦΠΑ στα τρόφιμα – Νέα αποτυχία Άδωνι

Στο… αρχείο μπαίνει το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα, αφού το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να προτιμά τη μονιμοποίηση των συντελεστών σε εστίαση, μεταφορές και τουρισμό.

Το σενάριο μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα, το οποίο άνοιξε ο υπουργός Ανάκαμψης Άδωνις Γεωργιάδης, έκλεισε άρον άρον μετά την ορισμένη παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

- Διαφήμιση -

Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, μια τέτοια απόφαση θα αφαιρούσε από τα κρατικά ταμεία το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ, όπως είχε κοστολογηθεί το συγκεκριμένο μέτρο. Θα πρέπει να επισημανθεί πως μία μόνιμη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές και τουρισμό αποτελούν κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο δεν αποτελούν άμεση στήριξη στις τσέπες των ελληνικών νοικοκυριών που πλήττονται από την ακρίβεια, ενώ οι ανατιμήσεις στα βασικά είδη ανάγκης είναι καθημερινές και εκτιμάται πως οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ θα συνεχίσουν να αυξάνονται για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα.

Τα μέτρα

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τη μονιμοποίηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση, στις μεταφορές, στον τουρισμό, στον πολιτισμό και στα γυμναστήρια από το 2023, αφού προηγουμένως τους διατηρήσει στα σημερινά χαμηλά επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους. Με βάση το ισχύον πλαίσιο, η έκτακτη μείωση έχει δρομολογηθεί έως τον Ιούνιο του 2022, ωστόσο αναμένεται να δοθεί μία ακόμα εξάμηνη παράταση.

Όπως όλα δείχνουν, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η μονιμοποίηση μιας σειράς μέτρων – κάποιων που κρατούν από την εποχή των Μνημονίων, και συγκεκριμένα από το 2012, και κάποιων που θεσμοθετήθηκαν εν μέσω πανδημίας για την ανακούφιση επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Το κόστος της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ υπολογίζεται σε περίπου 250.000.000 ευρώ.

Πηγή: Newsbreak.gr

- Διαφήμιση -
- Διαφήμιση -

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα