Το εκκλησιαστικό real estate ορέγεται το Ασκληπιείο Νοσοκομείο Βούλας

Οικόπεδα και χρήματα υπεράνω όλων, ακόμη και του Εθνικού Συστήματος Υγείας:

Αυτό είναι το σημερινό “δόγμα” της Εκκλησίας της Ελλάδος που έδειξε την πιο άπληστη πλευρά της με το δικόγραφο που κοινοποίησε στο ελληνικό Δημόσιο, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό αλλά και τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης σκαλίζοντας μια ιστορία απαλλοτρίωσης του 1925.

- Διαφήμιση -

Επί της ουσίας, η Εκκλησία σέρνει σε δίκη στις 7 Οκτωβρίου τους παραπάνω φορείς, υποστηρίζοντας ότι 46.657 τ.μ. από τη σημερινή έκταση του Ασκληπιείου Νοσοκομείου της ανήκουν και ότι πρέπει να αρθεί η προ σχεδόν 100 ετών απαλλοτρίωση από την περιουσία της Μονής Πετράκη, με στόχο προφανή είτε να αποκτήσει δικαιώματα και να εκποιήσει τις εκτάσεις είτε να αποζημιωθεί με τη σημερινή αξία της γης.

Προφανώς, αν δικαιωθεί στα διοικητικά δικαστήρια οι αξιώσεις αυτές μπορεί να οδηγήσουν το νοσοκομείο σε λουκέτο ή το ΕΣΥ σε πολύ δύσκολη θέση.

Η πρωτοφανής αυτή νομική αξίωση έχει ως εμπνευστές τον σημερινό Μητροπολίτη Γλυφάδας Ελληνικού Βούλας Βουλιαγμένης και Βάρης, Αντώνιο, ο οποίος κίνησε τις νομικές διαδικασίες ενώ ήταν Γενικός διευθυντής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ) και βέβαια τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος τοποθέτησε τον Αντώνιο ως τιτουλάριο στη θέση αυτή και αργότερα τον προώθησε με εξίσου πρωτοφανείς διαδικασίες στη θέση του τοπικού Μητροπολίτη.

Επιβεβαιώνεται δυστυχώς η ανησυχία του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου και η βασική του εκτίμηση ότι ο Αντώνιος εκπροσωπεί κίνδυνο για τη φυσιογνωμία της περιοχής από τα πεπραγμένα του, μια θέση που έκανε παγκοίνως γνωστή με συνεντεύξεις του αλλά και με την προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της εκλογής του στη θέση του τοπικού Μητροπολίτη.

- Διαφήμιση -

Δεν είναι τυχαίο ότι το γραφείο του Μητροπολίτη βρίσκεται απέναντι ακριβώς από το Ασκληπιείο Βούλας, το οποίο προφανώς ορέγονται τα οικονομικά γεράκια της εκκλησίας για να αναθερμάνουν τα ταμεία τους.

Η κοινοποίηση του δικογράφου στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης πυροδότησε την άμεση αντίδραση της δημοτικής αρχής, που εξέδωσε μια πολύ σκληρή ανακοίνωση, δηλώνοντας ότι “θα εξαντλήσει κάθε νομική ενέργεια για να αναστρέψει και να ματαιώσει τέτοιου είδους σχεδιασμούς”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Προκλητική διεκδίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος εις βάρος του Ασκληπιείου Βούλας

Την ανάκληση της υφιστάμενης από το 1925 απαλλοτρίωσης για τμήμα της έκτασης στην οποία ανεγέρθηκε, στεγάζεται και λειτουργεί το «Ασκληπιείο» της Βούλας ζητά δικαστικά μετά από 100 χρόνια η διοίκηση του Νομικού Προσώπου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Με την ενέργεια αυτή, η Εκκλησία επί της ουσίας αποκηρύσσει το φιλανθρωπικό της χαρακτήρα και σε συνδυασμό με την προσπάθεια τσιμεντοποίησης των αδόμητων χώρων πρασίνου της βουλιαγμένης, επιδίδεται πλέον σε βιομηχανία αγοροπωλησίας ακινήτων, (real estate).

Ειδικότερα, η εκκλησία ζητάει την άρση της απαλλοτρίωσης 46 στρεμμάτων, δηλαδή τη μισή έκταση που φιλοξενεί το Ασκληπιείο Νοσοκομείο. Θέλει με δικαστική απόφαση να πάρει πίσω τα 46 στρέμματα για να τα εκποιήσει ή να ζητήσει από το Ελληνικό Δημόσιο περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στην αξία της έκτασης και που αν δοθούν θα στερηθούν από τα κονδύλια που διατίθενται για τη δημόσια υγεία.

- Διαφήμιση -

Θεωρούμε αυτή την πράξη της Εκκλησίας μέγιστη πρόκληση για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα καθώς αν η δικαστική τους επιδίωξη πετύχει ουσιαστικά σηματοδοτεί την οριστική διάλυση του Ασκληπιείου Βούλας αφήνοντας χωρίς Γενικό Νοσοκομείου όλη την Νοτιοανατολική Αττική, μία περιοχή με περισσότερο από 1 εκ. πληθυσμό.

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αποδοκιμάζει και καταγγέλλει τη συγκεκριμένη επιδίωξη της διοίκησης του του Νομικού Προσώπου της Εκκλησίας της Ελλάδος και απαιτεί την άμεση απόσυρση της.

Σε διαφορετική περίπτωση δηλώνει ότι ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης θα εξαντλήσει κάθε νομική ενέργεια για να αναστρέψει και να ματαιώσει τέτοιου είδους σχεδιασμούς. Πλην όμως η κοινωνική κατακραυγή και η περιφρόνηση τους κόσμου προς τους εμπνευστές και τους υπηρέτες της συγκεκριμένης «πρωτοβουλίας» θα είναι ασφαλώς καθολική, οριστική και μη αναστρέψιμη.

Σχετικά άρθρα

Δημοκρατική ανυπακοή και η απαγόρευση των διαδηλώσεων

Οι παγκόσμιες διαμαρτυρίες και εξεγέρσεις δεν σταμάτησαν τον καιρό της πανούκλας. Το Black Lives Matter αποτελεί την πιο σημαντική μορφή αντίστασης στον ρατσισμό και...

Νίκαια – Σύνταγμα σε 14 λεπτά: Ανοίγουν 3 νέοι σταθμοί του Μετρό

Τρεις νέοι σταθμοί αναμένεται να παραδοθούν μέσα στις επόμενες μέρες, φέρνοντας τη γραμμή 3 του Μετρό λίγο πιο κοντά στην ολοκλήρωσή της. Σε εμπορική λειτουργία θα τεθούν...

Η δεύτερη ζωή των κακοποιημένων παιδιών – Πάνω από 1.000 παιδιά βρήκαν το «Χαμόγελό» τους

Στα δέκα της η Μαριλένα μαζί με τον αδερφό της μπήκαν στο πλοίο της γραμμής για Κρήτη με προορισμό το… άγνωστο, προκειμένου να γλιτώσουν το μαρτύριο και την...

Νέα άρθρα

Αλέξης Τσίπρας για κυβέρνηση ΝΔ: Ένας χρόνος όλα ανάποδα

Για όλους και για όλα μιλά στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας.  Κύριε πρόεδρε, αυτές τις ημέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την...

No Woman, No Cry: Κυκλοφόρησε νέο βιντεοκλίπ για τραγούδι του Μπομπ Μάρλεϊ

Ένα νέο μουσικό βίντεο για το κλασικό τραγούδι του Μπομπ Μάρλεϊ (Bob Marley) «No Woman, No Cry» κυκλοφόρησε προς τιμήν της Διεθνούς Ημέρας Ρέγκε. Σε σκηνοθεσία του Kristian Mercado...

Η Ελένη φεύγει, ο Ανδρέας (ξανα)έρχεται

Δύο τηλεοπτικά πρόσωπα, δύο διαφορετικές πορείες. Κι όμως, αμφότεροι γνώρισαν στιγμές μεγάλης δόξας, σαν αυτές που μόνο η τηλεόραση μπορεί να προσφέρει, παρουσίασαν πολλές...

Μεγάλη προσοχή με τα κουνούπια: Οδηγίες προφύλαξης από τον ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ εξέδωσε οδηγίες για την προφύλαξη μέρα και νύχτα από τα κουνούπια και σημαντικές πληροφορίες για τα νοσήματα που μπορούν να μεταδώσουν. Η περίοδος...

Κουφονήσια: Μία Καραϊβική στις Κυκλάδες

Τα Κουφονήσια, ένα μικρό σύμπλεγμα της Νάξου και της Αμοργού και περιλαμβάνει τα νησιά Πάνω και Κάτω Κουφονήσι, τα οποία χωρίζει ένας στενός πορθμός 200...