Τρίτη, 26 Μαρτίου, 2024

Δίκη Τοπαλούδη: Τεταμένο το κλίμα μετά τις αντιδράσεις των δικηγόρων

Σε κλίμα έντασης διεξάγεται σήμερα η δίκη για τη δολοφονία Τοπαλούδη.  Ο σύμβουλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Κλεφτοδήμος (σε συνέχεια της ανακοίνωσης διαμαρτυρίας που εξέδωσε ο Δημήτρης Βερβεσός) ζήτησε το λόγο για να διαμαρτυρηθεί στο δικαστήριο, εκ μέρους, όπως είπε, όλων των δικηγόρων για τις «αποστροφές της εισαγγελέως» σχετικά με το ρόλο των συνηγόρων υπεράσπισης στην ανεύρεση της αλήθειας.

Συγκεκριμένα, ο σύμβουλος του ΔΣΑ ήρθε στο δικαστήριο την ώρα που ολοκληρώνονταν οι αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής. Κρατώντας την ανακοίνωση διαμαρτυρίας του κ. Βερβεσού, εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό των δικηγόρων για τις «απόστροφες της αγόρευσης της εισαγγελέως που ευθέως και συλλήβδην προσβάλλουν όλους τους δικηγόρους».

- Διαφήμιση -

Πρόεδρος: Δεν έχετε το λόγο, υπάρχουν άλλα τμήματα για να εκφράσετε τα παράπονά σας, δεν είναι εδώ ο τόπος
Σύμβουλος ΔΣΑ: Εκφράζω τις διαμαρτυρίες μου για τις αποστροφές της κυρίας εισαγγελέως
Εισαγγελέας: Ζητώ τον λόγο, θα προχωρήσω σε δήλωση αποχής

Στη συνέχεια σημειώθηκε ένταση στο ακροατήριο όπου κάποιοι παρευρισκόμενοι διαμαρτυρήθηκαν όπως και ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη για την παρουσία και τις διαμαρτυρίες του συμβούλου.

Δίκη Τοπαλούδη: «Την βίασαν, την σκότωσαν, την διέσυραν – Είναι ένα κορίτσι σύμβολο»

Τότε η πρόεδρος παρενέβη ζητώντας να αποχωρήσουν όσοι διαμαρτυρήθηκαν και διέκοψε προσωρινά τη δίκη.

Έπειτα από την προσωρινή διακοπή η πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε από τους δικηγόρους να παραμείνουν κατά τις αγορεύσεις τους στα θέματα της δίκης ενώ η εισαγγελέας ανέφερε ότι επικοινώνησε με τον προϊστάμενό της στον οποίο δήλωσε την πρόθεσή της να δηλώσει αποχή από τη δίκη και πήρε, όπως είπε, την εντολή να μείνει.

Δικηγόροι: Να ζητήσει συγγνώμη η εισαγγελέας

- Διαφήμιση -

Να ανακαλέσει τα όσα προσβλητικά για το δικηγορικό σώμα και εκτός των προβλεπόμενων νομικών κανόνων είπε η εισαγγελέας της έδρας της δίκης Τοπαλούδη, ζητεί ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Δημήτρης Βερβεσός από την πρόεδρο του δικαστηρίου, ενώ παράλληλα ζητεί από την εισαγγελική λειτουργό Αριστοτέλεια Δούγκα, να ζητήσει συγγνώμη από το δικηγορικό σώμα και από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα να κινήσει άμεσα σε βάρος της την προβλεπόμενη, πειθαρχική διαδικασία.

Σύμφωνα με την κ. Βερβεσό τα όσα είπε η εισαγγελέας της έδρας «προσβάλει στο σύνολό του το δικηγορικό σώμα και το ρόλο του υπερασπιστή δικηγόρου, που αποτελεί πυλώνα του νομικού μας πολιτισμού, στο οποίο (δικηγορικό σώμα) προσδίδει συμπεριφορά αντίθετη προς τον θεσμικό του ρόλο και τις επιβαλλόμενες από το νόμο υποχρεώσεις του ως συλλειτουργού της Δικαιοσύνης».

Τα όσα ανέφερε η κυρία Δούγκα, συνεχίζει ο κ. Βερβεσός, έγιναν «καθ’ υπέρβαση των καθηκόντων της, παραβιάζει ευθέως τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και του Κώδικα Δικηγόρων και απάδει στον εισαγγελικό θεσμό».

Σκέρτσος για αγόρευση εισαγγελέα: Τα δικαστήρια δεν είναι λαϊκή απογευματινή

Κριτική στην αγόρευση της εισαγγελέως στην εν εξελίξει δίκη για την δολοφονία της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη άσκησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος.

- Διαφήμιση -

Με ανάρτησή του στα social media, ο κ. Σκέρτσος, τόνισε ανάμεσα σε άλλα πως «τα δικαστήρια δεν είναι “λαϊκή απογευματινή”. Άλλο η ενσυναίσθηση, αναγκαίο στοιχείο για μια ισορροπημένη δικαστική κρίση, και άλλο η ταύτιση».

«Τον δικαστικό λειτουργό τον θέλουμε ψυχρό και αμερόληπτο πάνω στην έδρα διότι οφείλει να κρίνει ΚΑΙ κόντρα στις προσωπικές του απόψεις, να λαμβάνει ΚΑΙ αντιδημοφιλείς αποφάσεις, πάντα στο πλαίσιο όσων ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Διαφορετικά ο δρόμος προς τον δικαστικό λαϊκισμό, σε αποφάσεις δηλαδή που χαϊδεύουν την κοινή γνώμη, είναι ορθάνοιχτος και εξαιρετικά ολισθηρός για το κύρος της δικαιοσύνης και τη λειτουργία του πολιτεύματος. Εύχομαι από καρδιάς οι γονείς της άτυχης κοπέλας να λάβουν την ηθική δικαίωση που τους οφείλει η δικαιοσύνη και η πολιτεία. Και οι ένοχοι την τιμωρία που τους αξίζει» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Ακης Σκέρτσος.

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα