Κυριακή, 24 Μαρτίου, 2024

Εισαγγελική παρέμβαση για την κατάρρευση της «Τράπεζας Θεμάτων»

Εισαγγελική παραγγελία για τη διερεύνηση των προβλημάτων που οδήγησαν για δεύτερη ημέρα στην κατάρρευση του συστήματος τράπεζας θεμάτων κατά τη διάρκεια των προαγωγικών εξετάσεων στα σχολεία έδωσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός διαβίβασε ήδη την παραγγελία του στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριανο, ζητώντας τη συνδρομή του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τη σε βάθος έρευνα. Στην παραγγελία αναφέρεται ότι για τον εντοπισμό των δραστών οι αρμόδιες αρχές μπορούν να προχωρήσουν ακόμα και σε κατασχέσεις ευρημάτων και άλλων στοιχείων που μπορούν να οδηγήσουν στον εντοπισμό των υπαιτίων.

Κόπτσης: Η επίθεση στην «τράπεζα θεμάτων» ήταν επίθεση εναντίον της εκπαίδευσης

- Διαφήμιση -

Νωρίτερα, στην εκπομπή Πρωινή Ζώνη με τους Γιώργο Κακούση και Άννα Λιβαθηνού του Action24 μίλησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αλέξανδρος Κόπτσης, σχετικά με την επίθεση χάκερ στην τράπεζα θεμάτων.

«Ήταν μια επίθεση εναντίον της εκπαίδευσης. Το πρόβλημα που παρουσιάστηκε αφορά τις προαγωγικές και τις απολυτήριες εξετάσεις που γίνονται στα λύκεια αυτές τις μέρες και όχι τις πανελλαδικές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του υπουργείου Παιδείας.

Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε ότι η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων δέχθηκε μια κακόβουλη επίθεση. «Ανταποκριθήκαμε άμεσα, με ταχύτητα και συνέπεια απέναντι στους μαθητές μας. Δεν υπήρξε παραβίαση του συστήματος. Υπήρξε απλά μια προσπάθεια έντονης ροής προσβασιμότητας. Στήθηκε ένα “τείχος” με 280.000 ψεύτικους χρήστες ανά δευτερόλεπτο. Το λύσαμε σε άριστη συνεργασία του υπουργείου Παιδείας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Διαχειριστήκαμε άμεσα το πρόβλημα αυτό».

Κοινή ανακοίνωση για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την Τράπεζα Θεμάτων εξέδωσε, τη Δευτέρα, το υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέροντας ότι οι μαθητές της Γ’ Λυκείου θα εξεταστούν σήμερα Τρίτη στο μάθημα που ακυρώθηκε η εξέτασή του, μετά την κατάρρευση του συστήματος.

Επίθεση από… χάκερς λένε τα υπουργεία

Τα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης απέδωσαν την χθεσινή κατάρρευση της πλατφόρμας της Τράπεζας Θεμάτων σε… κακόβουλη επίθεση.

Όπως υποστήριξαν τα δύο υπουργεία, «έγιναν μαζικές επισκέψεις από τρίτους προς την πλατφόρμα (μέχρι και 280.000 συνδέσεις ανά δευτερόλεπτο) οι οποίες έχουν ως σκοπό να την κάνουν μη λειτουργική. Αυτές οι κατανεμημένες επιθέσεις DDοS αποσκοπούν κακόβουλα να εμποδίσουν την ομαλή πρόσβαση των χρηστών στο σύστημα. Δεν αποτελούν παραβίαση του συστήματος ούτε είναι σε θέση να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία του και τα δεδομένα του»

- Διαφήμιση -

Πηγή: Newsbomb.gr

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα