Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

Καύσωνας: Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο μετά την πρόταση Τσίπρα για αργία τη Δευτέρα

Στα ύψη βρίσκεται το πολιτικό θερμόμετρο, με αφορμή την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να κηρυχθεί αργία η προσεχής Δευτέρα για τους εργαζόμενους καθώς εκείνη τη μέρα αναμένεται η κορύφωση του ιστορικού κύματος καύσωνα που πλήττει τη χώρα με θερμοκρασίες έως και 45 βαθμούς Κελσίου.

Τσίπρας για καύσωνα: Να γίνει αργία η Δευτέρα

Η πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε από την Πέμπτη, όταν  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με ανάρτησή του στο Facebook, επεσήμανε ότι «τα μεγάλα αστικά κέντρα θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα», και, ενδεχομένως, «να χρειαστεί τις κρίσιμες εργάσιμες μέρες και ιδίως την προσεχή Δευτέρα, να κηρυχθεί αργία», για την προστασία του πληθυσμού. Η πρόταση αυτή ήρθε έπειτα από επικοινωνία που είχε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Διευθυντή και Πρόεδρο του ΔΣ του Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθηγητή Μανώλη Πλειώνη.

- Διαφήμιση -

ΝΔ: Λαϊκισμός και γραφικότητα πάνε χέρι – χέρι

Η κυβέρνηση απάντησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον για «λαϊκισμό και γραφικότητα». Συγκεκριμένα, κυβερνητικά στελέχη διερωτήθηκαν: «Γιατί όχι μόνο η Δευτέρα; Και με ποια καιρικά φαινόμενα θα κηρύσσονται αργίες; Μόνο με καύσωνα ή και με χιόνι ή με χαλάζι». Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι ο επερχόμενος καύσωνας, όπως προβλέπουν οι επιστήμονες, θα αποτελέσει μια δοκιμασία για όλους. Εξου κιόλας προσθέτουν ότι η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή σε όλες τις υπηρεσίες, να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνέπειών του κι έχει θέσει σε επιφυλακή κρίσιμους τομείς της κρατικής μηχανής.

Ηλιόπουλος: Κυβερνητική υπεροψία

Στο θέμα επανήλθε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για υπεροψία. «Προτείναμε μέτρα μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας και απάντησαν με σαρκασμούς. Προτείναμε να ενισχύσουν το ΕΣΥ και απάντησαν ότι είμαστε λαϊκιστές. Προτείναμε να στηρίξουν και να ενισχύσουν τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους και μας μίλησαν για λεφτόδεντρα. Όταν όμως ήρθαν το δεύτερο και το τρίτο φονικό κύμα της πανδημίας, έφταιγαν οι πολίτες. Και ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν έκανε προτάσεις!», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ηλιόπουλος και συνέχισε:

«Τώρα, μετά από επικοινωνία με επιστήμονες που προειδοποιούν, προτείνουμε μερικά απλά και ρεαλιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του καύσωνα. Για τους εργαζόμενους, για την αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Και απαντούν πάλι με ειρωνείες και σαρκασμό. Δεν ακούνε ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε τους ειδικούς. Ο κ. Μητσοτάκης νομίζει ότι όλοι οι εργαζόμενοι πηγαίνουν στη δουλειά με το όχημά τους και εργάζονται κάτω από κλιματιστικό. Δεν χωρά στο μυαλό του ότι πολλά Μέσα Μεταφοράς δεν έχουν κλιματισμό και πολλοί άνθρωποι εργάζονται εκτός γραφείου στους 45 βαθμούς».

«Η υπεροψία τους, που αντιμετωπίζει κάθε πρόταση και κριτική με πνεύμα διχασμού και ευτελισμού της, σε συνδυασμό με την ενδημική ανικανότητά τους, είναι επικίνδυνο μείγμα για την ασφάλεια και τη ζωή των ανθρώπων. Δεν προκαλεί ωστόσο καμία έκπληξη ότι ο κ. Μητσοτάκης, που νομιμοποίησε την απλήρωτη εργασία, ειρωνεύεται τη δυνατότητα έκτακτων μέτρων προστασίας για τους εργαζόμενους από τη θερμική καταπόνηση», κατέληξε ο κ. Ηλιόπουλος.

Σε ετοιμότητα η κυβέρνηση

Πάντως, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στην Κρήτη, αναφέρθηκε και στις δύσκολες συνθήκες, λόγω του επερχόμενου καύσωνα καθώς και στην ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεών του και την πρόληψη των πυρκαγιών. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι φέτος η δυνατότητα πρόληψης και αεροπυρόσβεσης έχει ενισχυθεί και με αεροσκάφη τύπου Air Tractor «τα οποία τις μέρες υψηλής επικινδυνότητας πετάνε γεμάτα πάνω από τις δύσκολες περιοχές», προληπτικά, με αυτονομία ως 5 ώρες, και έχουν τη δυνατότητα να προσβάλουν αμέσως μια νέα εστία φωτιάς μόλις την εντοπίσουν.

Πλειώνης: Να κλείσουν για δύο ημέρες οι δημόσιες υπηρεσίες

- Διαφήμιση -

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9 και το Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο Μανώλης Πλειώνης ερωτώμενος για το τι μέτρα θα μπορούσε να λάβει η πολιτεία. «Δεν γνωρίζουμε τα μέτρα που μπορεί να πάρει η πολιτεία. Αυτό είναι θέμα της Πολιτικής Προστασίας και των υπευθύνων. Αλλά, ορισμένα πράγματα που είναι λογικά και πιθανώς να μπορούν να εφαρμοστούν, δεν γνωρίζω, είναι ότι θα μπορούσαν να κλείσουν υπηρεσίες, Πέρα από τη δυσφορία που θα προκαλέσει (ο καύσωνας) στον κόσμο, καταλαβαίνετε ότι θα έχουμε επιβάρυνση του δικτύου. Οπότε, φαντάζομαι ότι πρέπει να παρθούν μέτρα που θα απομειώσουν όσο το δυνατόν αυτή την επιβάρυνση».

Τόνισε ότι τις ημέρες των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, «είναι λογικό κάποιες υπηρεσίες στον δημόσιο τομέα, πιθανώς και γενικότερα, να κλείσουν δύο μέρες και βλέπουμε. Καλό θα ήταν να παρθούν κάποια μέτρα».

Σχετικά άρθρα

Νέα άρθρα